E-learning

Korábbi cikkeimben már érintettem a dokumentációk kapcsán az online dokumentumokat de még nem írtam egy speciális online eszközről, ami segíti egy tanácsadó munkáját, ez pedig az e-learning. Ha le akarjuk fordítani az e-learning megnevezést, akkor valami olyasmit kapunk, hogy internetes tanulás. Az interneten számos meghatározása létezik arra, hogy mi is az az e-learning, nézzünk ezek közül néhányat:

 

  • Olyan tanulás, tanulmány, amelyet számítógépen keresztül folytatnak.
  • Olyan folyamat, amely elősegíti az oktatás előremozdítását valamilyen hálózati eszközön keresztül.
  • Olyan tanulási tevékenység, amelyet digitális eszközök és alkalmazások segítenek, és valamilyen interaktivitás is csatlakozik hozzá.
  • Olyan tanulási tevékenység, amely elektronikus alapon nyugszik.

Szokták még CBT-nek (Computer Based Training) is nevezni, azaz olyan képzés, amely számítógépen keresztül történik, számítógépen alapuló képzés.

Ezekből a meghatározásokból összerakhatjuk a mi saját ERP blogos meghatározásunkat is, tehát mondhatjuk, hogy az e-learning az egy olyan oktatási rendszer, tréning, amely interneten keresztül folytatható, és a tréninget végző személy részesévé válik az oktatásnak.

 

A mai magyar ERP piacon több cég készít e-learningeket (én személyesen is készítettem már ilyet) az egészen egyszerűtől a nagyon profi megoldásokig is. A legegyszerűbbek általában videó fájlban szerepelnek az interneten és bizonyos munkafolyamatokat mutatnak be valamilyen témában, ilyenkor feladatok általában nem kapcsolódnak hozzá. De vannak egészen profi megoldások is, amelyek nemcsak megmutatják az elvégzendő lépéseket, de a végén nyújtanak bizonyos szintű tesztelési lehetőséget is (ilyenek például a Microsoft e-learningek).

 

Végül nézzük meg az előnyeit az e-learningeknek (tételezzük fel, hogy az e-learning egy ERP rendszerhez készült használati útmutató):

  • Nincs szükség a tréner személyes jelenlétére az oktatáshoz (a trénert helyettesíti az internet).
  • Jóval olcsóbb, mint egy személyes oktatás.
  • Mivel online (általában letölthető) ezért többször is megnézhető.
  • Több személynek is oktatható ugyanaz a téma eltérések nélkül.
  • Időtakarékos, költséghatékony. 

Még jónéhány előnyt lehetne írni és bizonyára hátrányai is vannak, de szeretném, hogyha az olvasók egészítenék ki a cikkemet, ezáltal interaktívvá tennénk ezt az írást. Valamint megosztanátok saját tapasztalataitokat velünk, velem az e-learningek kapcsán!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr541501779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása