Könyvajánló: English for Business and Finance

Akik gyakran olvassák a blogot, azok számára kiderült, hogy vettem már részt több nemzetközi projektben is. Ilyenkor természetesen angolul folynak a tárgyalások a külföldi partnerrel.

Az informatika nyelve amúgy is nagyon sokszor angol, de a gazdasági informatikusnak ötvöznie kell a gazdasági (pénzügyi - számviteli) és informatikai tudását, ezért szükség van üzleti angol nyelvismeretre is.

Nekem ezen a területen szerencsém van, mert a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán nem tanítottak ún. "everyday" Englisht, csak "business" Englisht. Továbbá az is jól jött, hogy majdnem egy évet töltöttem Ausztráliában, ahol Business Managementet hallgattam.

Azoknak szeretnék ajánlani egy könyvet, akik úgy érzik, hogy az üzleti angoljuk nem elég jó, vagy csak egyszerűen fejlődni szeretnének. A könyv az Akadémiai kiadó gondozásában megjelent English for Business and Finance, Radványi Tamástól és Görgényi Istvántól.

A főiskolán is ezt a könyvet használtuk, akkor még fekete borítója volt, amin egy angol zászló díszelgett, a fekete borító miatt mindenki csak "black book"-nak hívta. Később kiadták narancssárga borítóval, majd kékkel is.

Az én eredeti példányom sajnos elveszett az évek során, nagyon sajnáltam. Ez a könyv senkinek a polcáról nem hiányozhat, aki érteni akarja az üzleti angolt. Ajánlom mindenkinek, én is most rendeltem egy új példányt magamnak.

Nézzünk bele a tartalomba:

Unit 1: The wealth of nations: Ebben a fejezetben néhány alapszóval, néhány gazdasági cikkel, elemzéssel ismerkedhetünk meg.

Unit 2: Economic forces at work: Mi az a kereslet, kínálat, pénz, infláció?

Unit 3: The labour market: Hogyan írj angol önéletrajzot, kísérő levelet, hogy viselkedj egy állásinterjún.

Unit 4: International trade: Minden amit a nemezetközi kereskedelemről tudni kell. Főleg az incoterms (EXW, FCA, FOB, stb.)

Unit 5: Business manners: Hogyan megy egy üzleti találkozó, milyen kultúrális különbségek lehetnek, etikett.

Unit 6: Insurance: Amit a biztosítási üzletről tudni érdemes.

Unit 7: Small businesses: Néhány érdekes dolog a kisvállalkozásokról.

Unit 8: Personal finance: Az otthoni költségvetés fontosságáról, hitelek, betétek kezelése.

Unit 9: Securities: Értékpapírokról, kötvényekről, részvényekről.

Unit 10: The rise and fall of companies: Egy cég életében milyen hullámvölgyek lehetnek, csődről, profitról, üzleti döntésekről.

Unit 11: Stock exhanges and commodity markets: Értéktőzsdei és árutőzsdei kereskedésről.

Unit 12: Business accounting: A könyvelésről (mérleg, eredménykimutatás).

Unit 13: Taxation: Személyi adózás, céges adózás. Mi a különbség a tax-return és a tax-refund között :)? Közvetett és közvetlen adók.

Unit 14: Banking: Néhány gondolat a bankok működéséről (kereskedelmi bankok, központi bank).

Mindenképpen érdemes megvásárolni a könyvet, most a könyvhöz ajándék CD is jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr792611593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása