Valóban kell nekünk egyáltalán ERP rendszer?

Mostanában találkozok olyan vállalkozókkal, akik még 2011-ben is papíros alapon dolgoznak. Egyáltalán nem használnak semmilyen rendszert. Bevallom számomra nagyon furcsa ez, azt gondoltam ilyen cégek már nem léteznek, mindenki váltott már, de nem. Ezek a vállalkozók még most is azt mondják, gondolják, hogy nem biztos, hogy szükség van nekik egyáltalán ERP rendszerre. Meggyőzhetőek? Azt gondolom igen.

Nézzük az érveinket, amivel egy új rendszer bevezetése mellett szoktunk érvelni:

  • átláthatóvá tesszük a működést
  • az ügyvezető azonnal belelát a rendszerbe, az adatokból gombnyomásra információ válik
  • gyorsabb lesz a működés
  • ma már mindenki ERP rendszert használ
  • a folyamat sokkal szabályozottabb lesz
  • időt takarítunk meg

Csak néhány azokból, amiket említeni szoktunk. Most kicsit magam ellen fogok beszélni, de én vallom, hogy nem kell mindenkinek ERP rendszer, vannak olyan méretű vállalkozások, akiknek bőven elég lenne egy dobozos számlázó és készletkezelő rendszer.

De azt gondolom azok nem lehetnek érvek egy rendszer bevezetése ellen, hogy:

  • a kollégáknak rövidebb idő kitölteni egy A4-es papír formátumú munkalapot, mint a gépen minden adatot feltölteni (Miért?: azért mert valóban rövidebb, de a papír eltűnhet, a papíron lévő adatok elvesznek, a partnernek nem tudok születésnapi, névnapi köszöntőt küldeni, nem tudok a gépjárműre műszaki vizsga behívót küldeni, stb.)
  • a kollégák soha nem használtak még számítógépet (Miért?: mert megtanulható, ma már számítógép nélkül nem lehet működtetni egy vállalkozást, még ha csak az internet adta lehetőségekre gondolunk (pl. reklám))
  • a könyvelőtől megkapok minden információt most is (Miért?: mert a könyvelők mindig időeltolódással dolgoznak, 1-2 hónap, egy ERP rendszerből azonnal kaphatunk információkat)
  • nekünk erre nincsen pénzünk (Miért?: mert havidíjas ASP szolgáltatásban minimális összegért hozzá lehet jutni komplett ERP rendszerhez is)
  • nekünk nincs pénzünk a gépparkunk fejlesztésére (Miért?: mert az ASP, SAAS szolgáltatás keretében vékony kliensről vagy régi viszonylag elavult gépről is használható egy ERP rendszer)

Úgy gondolom ezekkel az érvekkel sikerül meggyőzni akárkit, aki a papíros alapú "rendszer" mellett kardoskodik.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr982685467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása