BYOD - Mi ez?

Az okostelefonok terjedésével és főleg az Apple felhasználói élmény megismerése óta egyre több felhasználónak van okostelefonja, tablet gépe vagy esetleg nagyon komoly ultrabookja (designos, vékony (méretre) kliens, SSD-vel), esetleg Macbookja. Ezeket az eszközöket használjuk otthon, az utcán, és bevisszük a munkahelyünkre is. Sokan vannak azok, akik szívesebben használják ezen eszközöket a munkahelyükön, mint az ott rendelkezésre bocsátott eszközöket. Ezt a jelenséget hívják BYOD-nek, azaz Bring Your Own Device-nak.

Az én környezetemben is van rá példa, hogy valaki jobban szeret dolgozni a saját Macbookján, mint a céges laptopon.

1_4.jpgKép forrása: Internet

Miért jó ez a munkáltatónak?

  • Nem kell beruházni az informatikai eszközökbe (számítógép, okostelefon, stb.). A cégek általában 4-5 évente cserélik a gépparkot, vagy újítják fel. A mai rohanó technikai fejlődés során a magánszemélyek az otthoni eszközeiket gyakrabban cserélik.
  • A munkatársat nagyon könnyű rávenni, hogy vigye haza a munkáját, hiszen a saját gépe a munkaeszköze is. Ez egy igen komoly termelékenység javító lehetőség.
  • A munkavállaló hatékonysága is növekszik, mivel a saját eszközét használja, amit biztosan nagyon ismer, nincs szükség oktatásra sem.

Miért rossz ez a munkáltatónak?

  • Komoly biztonsági kockázatot rejt. A munkavállaló otthoni hálózatában, magánéletében rengeteg olyan dolgot végez az eszközein, ami miatt veszélynek van kitéve és ezt beviheti a céges hálózatba is. Így tehát IT biztonsági problémákra alaposan fel kell készülni.

2_1.pngKép forrása: Internet

Miért jó ez a munkavállalónak?

  • A saját eszközét, amit nap mint nap használ, sokkal könnyebben és biztosabban használja a felhasználó. Tehát ezáltal jobban meg tud felelni a munkáltatónak.
  • Nem kell több eszközt használni, legtöbbször a céges laptopot is haza kell vinni.
  • Ha a cég engedélyezi a saját eszköz használatát, akkor munka közben is jobban érzi magát a felhasználó, mert adott esetben egy sokkal jobb, szebb, hatékonyabb eszközön dolgozhat.

Itt megjegyzem, hogy sokan vannak, akik mindenképpen egy eszközt akarnak használni, egy laptopot, egy okostelefont, de ezt legtöbbször a cég biztosítja, így lesz a céges laptopból otthoni eszköz, céges okostelefonból magántelefon. A BYOD akkor kerül előtérbe, amikor a munkavállaló nem elégedett a cég által biztosított eszközökkel és inkább kifizeti saját költségén a jobbat.

Miért rossz ez a munkavállalónak?

  • Egyértelműen a költség oldal miatt. Minden költséget a munkavállaló áll. Kivéve talán az eszközök töltésére fordított energiát, ha a cég áramhálózatán tölti az eszközét.

Ti a céges eszközöket használjátok magán célra is vagy BYOD-ztok? Az én idei kütyü listámon van héhány eszköz, de egy ULTRABOOK mindenképpen :), például egy ilyen Samsung 7-es szériás:

samsung.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr584986943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása