Fogalomtár: EDI vs e-számla

Az EDI (Electronic data interchange) egy olyan zárt rendszer, amelyen keresztül a partnerek között teljes mértékben elektronikus módon történik az adatok küldése és fogadása. Az adatok nem csak számlákra, de rendelésekre, szállítólevelekre és egyéb - a két partner között létrejött - tranzakcióra is vonatkozhatnak. EDI rendszert általában nagy cégek használnak, akik már jóval az elektronikus számla tömeges elterjedése előtt szerették volna a papíros bizonylatok utaztatását elkerülni, ezáltal is hatékonyabbá tenni a működésüket. Az EDI egy interfész valójában, bármelyik számlázó vagy ERP rendszerhez kialakítható. A gyakorlatban a hazai KKV szektorban nem elterjedt, kivéve bizonyos iparágakban ahol nagy vállalatok beszállítóiként működnek a helyi vállalkozások és a nagyvállalatok elvárják az elektronikus adatszolgáltatást.

Ezzel szemben az e-számla pusztán a számlák elektronikus továbbítására és fogadására alkalmas. Fontos, hogyha egy elkészített papíros alapú számlát szkennelés után e-mailen küldünk el, az attól még nem elektronikus számla és továbbra is a papíros 1-es példány jelenti magát a számlát. Az elektronikus számlát hitelesítéssel kell ellátni (elektronikus aláírással), ettől lesz a számla e-számla. Az elektronikus számla a vevőhöz .PDF valamint .XML formában jut el. Az e-számla kiállításának módját több jogszabály is szabályozza (áfa, számviteli).

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr625242583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pulykakakas · http://www.pulykakakas.hu/b/ 2013.04.23. 17:25:30

" A gyakorlatban a hazai KKV szektorban elterjedt ..." Tippem szerint ez NEM elterjedt akart lenni, ami egybevágna a saját tapasztalataimmal.

Én úgy hallottam, az e-számlára idéntől már nem kell hitelesítő aláírás és időbélyeg sem. Ez igaz?

Giller Tamás 2013.04.23. 20:07:05

Köszönöm a szemfüles észrevételt :), valóban az igen fontos NEM szócska lemaradt - javítottam.

Az e-számla hitelesítés változásról még nem tudok, de elképzelhető, utána nézek.

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2013.04.24. 10:26:54

Az e-számlára mindenképpen kell aláírás és időbélyeg, ettől "e". Ebben a túlszabályozott magyar környezetben nem hiszem, hogy ennyire radikális lépésre szánnák el magukat.

Dr. Gumby · http://biri.blog.hu/ 2013.04.29. 18:24:29

Végignéztem, ez gyönyörű lesz.

Miután van egy NAV állásfoglalásunk, hogy az általunk kiállított számlát csak a saját aláírásunkkal láthatjuk el, és van egy NAV állásfoglalásunk, hogy az általunk kiállított számlát más is elláthatja az aláírásával....

Miután a NAV ellenőrzéskor kinyomtatva kéri az eszámlát...

Miután nem jött meg a számla a freemail-es címükre (a freemail miatt), és nem fogadják el ugyanazt az állományt másolatként, mert nincs rajta, hogy másolat, és nem akkor állítjuk elő (mikor már a papír alapú számlán sem kötelező, ha nem számozzuk a példányokat)...

Miután bármilyen kérdésünkre paragrafusokat szajkóznak, és nem értelmes válaszokat...

és miután folyamatosan azt mondják, hogy szavatolni kell a hitelességét és azt, hogy nem lehet megváltoztatni, mikor mindenki tudja, hogy a megfelelő eszközökkel és idővel bármi megváltoztatható az informatikában...

nem hiszem, hogy ez jó ötlet lenne.

A cél természetesen érthető, és szép is: "felesleges" kötelességek minimalizálása. De az biztos, hogy már most le vannak maradva 20 évvel, és ez csak romlani fog.

Ahogy eddig, ezután is meg fognak büntetni, bármi alapján. :-)
süti beállítások módosítása