Big data - nagy üzlet?

A Big Data egyszerűen óriási adatmennyiséget jelent. Ezen adathalmaz méretét lehet el se tudjuk képzelni, de a lényeg, hogy minden másodpercben óriási méretű elektronikus adatállományok keletkeznek különböző magán és céges hálózatokon. Készítünk egy fényképet (digitális fényképezővel), írunk egy e-mailt vagy egy ERP rendszerben létrehozunk egy új gazdasági eseményt, ahhoz mondjuk szkenneljük a bejövő számla képét. A családi fényképeket tovább küldjük e-mailen ismerőseinknek, feltöltjük közösségi oldalakra, stb.

Az IBM szerint jelenleg világszerte napi szinten kb. 2,5 exabit adatot állítunk elő – ez egy olyan számot jelent, amit 18 nulla követ, és 2,5 trillió bitnek felel meg. Erre a mértékű adatfolyamra szoktak big data-ként hivatkozni.

A big data céges környezetben azt jelenti, hogy a cég adatállománya egyre csak nő és nő, és ezek között az adatok között meg kell találni mindig a megfelelő információt. Egyre növekvő és egyre gyorsabban érkező adatok között a hagyományos adatbázis kezelők elbuknak, lassú a keresés és nem tudnak valós idejű információkat szolgáltatni.

A Big Data már jelen van, egyre több cég szembesül, hogy az információk kinyerése egyre lassabb az egyre növekvő adatállomány között. Így az adatbáziskezelők piaca és az adatbányászati munka az elkövetkezendő években teljesen át fog alakulni, és a legtöbb nagy informatikai szolgáltató és fejlesztő természetesen ugyanúgy szeretné kihasználni ezt a lehetőséget, ahogy a felhő szolgáltatásokat is annó.

1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr835672053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása