Eddie féle vegaburger

A mai posztnak semmi, de tényleg semmi köze nem lesz sem ERP, sem CRM sőt még egyéb projektmenedzsment témákhoz sem. Itt az év vége, és ilyenkor talán megengedhetem magamnak, hogy valamilyen teljesen más témában írjak cikket, ami ugyanúgy érdekel a vállalatirányítás mellett. Most egy kis gasztronómia következik, akit ez a téma nem érdekel, most még leléphet. Aki régóta olvassa a blogot, az bizonyára tudja, hogy 2005-ben (hűh de régen volt) éltem közel egy évet Ausztráliában (főleg Sydneyben tengettük az életünket akkor). És hát ott diákként mi másból élhettem volna, minthogy a vendéglátóiparban dolgoztam :), főleg ún. kitchen hand-ként, aki lényegében a szakács asszisztense a mosogatástól kezdve a különböző előkészítési munkákon át, egészen néhány alapétel elkészítéséig. Na nem volt azért annyira szörnyű és bár a főiskolai kollégiumban az ember megtanul főzni bármiből szinte bármit, sokat tanultam a konyhai feladatokról ott. Ennél a résznél szokták tőlem megkérdezni, hogy "Ettél kengurut?" és a válaszom az, hogy Igen! :) nem is egyszer, steak-ként, illetve fasírtként is elkészítve, egyébként nem rossz.

Néhány kedvcsináló képet Ausztráliáról betettem ide egy galériába, amiket én és barátaim készítettünk down under (ez a galéria a blog.hu egy új funkciója, úgy láttam néhány böngésző nem tudja még jól kezelni, pl. az Opera, az IE viszont viszi, ha nem tudod máshogy megnézni, akkor próbálkozz az Explorerrel).

De a mai poszt nem Ausztráliáról szól, hanem egy nagyon finom vegetáriánus hamburgerről, aminek a titkát még senkivel nem osztottam meg és gondoltam ha egyszer megosztom, akkor azt a saját blogomon fogom megtenni. Ezt az ételt a galériában is látható the Pool caffé szakácsától, Eddie-től tanultam. Elég sok előkészületet igényel, de nagyon finom. Ha valaki kedvet kap hozzá, akkor egy Szilveszteri bulin lehet vele brillírozni.

Ennyi bevezető után kezdjük is el. Ezt a hamburgert Sydney-ben ún. Turkish Bread (török kenyér) között szolgálják fel, itthon nem tudom hol lehet kapni, nem is nagyon volt időm utánajárni, így megcsináltam ezt is. Ez azért nem egy nagy ördöngőség, én ezt a receptet használtam. Elkészült a török kenyér, ilyen lett (természetesen helyettesíthető akár pitával vagy ciabatta-val, de sima hamburger zsemlével is finom):

törökkenyér_2.jpg

Akkor ha megvan a kenyér, nézzük a burger elkészítéséhez a hozzávalókat:

  • 2 kisebb vagy 1 nagy padlizsán (ezeket nagyon apró fel kell kockázni)
  • 5-6 nagy répa (ezt majd le kell reszelni)
  • 1 normál méretű cukkini (szintén nagyon apróra fel kell kockázni, de itt célszerű a cukkini középső részén lévő magos-szivacsos részt eltávolítani, mert ebben sok a nedvesség és elnedvesítheti a burgert)
  • 3 db kaliforniai paprika, 1 piros, 1 zöld és 1 sárga (szintén nagyon apróra fel kell kockázni)
  • 1 db szárzeller (szintén apróra fel kell kockázni - ez sajnos lemaradt a képről, mert aprításkor vettem észre, hogy a hűtőben maradt)
  • 2 közepes fej vöröshagyma (apróra kockázva)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál római kömény őrölve (sajnos itthon őrölve ritkán lehet kapni, de egészben több helyen is kapható (házilag kell megőrölni), ez adja meg az egész burgernek a fő ízt, így a legfontosabb fűszer, és nem összekeverendő a hagyományos köménnyel, mert azzal nem jó)
  • 1 teáskanál piros paprika
  • só, bors
  • 200-300 gramm zsemlemorzsa
  • apróra vágott petrezselyem (nem kell belőle sok)

01.jpgValahogy így indul az egész.

Ezen kívül a tálaláshoz szükség lesz még:

  • édes chili szószra (én mindig ide megyek vásárolni, mert itt mindig kapok)
  • tejfölre
  • ruccola salátára (aki ezt nem szereti, az helyettesítheti mással, de ezzel az igazi, egyébként ezt Ausztráliában rocket salad-nak hívták és a google translate is így hozza, vicces)
  • valamilyen jó minőségű zsírosabb sajtra (reszelve)
  • és egy adag héjában sült burgonyára (wedges)

02.jpgEgy óra pucolás, darabolás, reszelés után így néz ki a cucc.

Elkészítés:

Miután mindent apróra vágtunk (répát reszeltük) jöhet az összeállítás. Oliva olajon a hagymát és a fokhagymát szépen megpirítjuk, majd erre kerül rá az apróra vágott padlizsán. Elkezdjük sütni-párolni, a padlizsán össze fog esni, nem kell megijedni, amikor már összeesett, akkor jöhet rá , pici bors, kiskanál piros paprika és először egy lapított evőkanál őrölt római kömény (kumin). Amikor már jól összeesett akkor jöhet rá a reszelt répa és így tovább sütjük-pároljuk az edényben. Célszerű egy öntött vas edényt használni hozzá. Amikor a répa is összeesett akkor jöhet rá a második lapított kanál őrölt római kömény. Kb. 30 perc sütés-párolás után kapunk egy zöldséges masszát, aminek már biztos, hogy nagyon finom illata és íze van. Valahogy így kellene kinéznie a masszának ekkor (nagyon fontos, hogy vizet nem szabad hozzáadni, a zöldségek sütés közben elég nedvességet engednek):

06.jpg

Ezután hozzáadjuk az apróra vágott cukkinit, a három színű kaliforniai paprikát és a szárzellert. A végén még megszórjuk két csipet petrezselyemmel. Így még kb. 10 percig pároljuk és ez lesz az eredmény:

13.jpg

Ezután nagyon fontos, hogy teljesen ki kell hűteni a masszát. Félre kell tenni és várni kell. Amikor már teljesen kihűlt (kb. 2 óra), akkor hozzá kell keverni 200-300 gramm zsemlemorzsát (amennyit felvesz a massza). Ha nem elég tapadós a massza, akkor lehet beletenni egy felvert tojást is, de én nem szoktam, mert tojás nélkül is jó állagot lehet készíteni és így több napig is eláll a hűtőben a massza.

Ezután a masszából megfelelő méretű pogácsákat formázunk a kezünkkel, amit ellaposítunk és mindkét oldalát olviaolajon megsütjük. Itt vigyázni kell a forgatással, mert könnyen széteshet, ezért is fontos, hogy megfelelően tapadjon a massza, és ha valaki rutintalan, akkor inkább kisebb pogácsákat formázzon. Tehát a masszából készített burger pogácsákat megsütjük mindkét oldalán.

16.jpg

Közben a héjában sült burgonyát is elkészítjük. Én ezt mindig gyorsfagyasztva veszem, nagyon jó minősűgűeket lehet kapni.

A vegaburger összeállítása:

Ezután jöhet a vegaburger végső összeállítása. A török kenyeret ketté vágjuk és grillen picit megpirítjuk, az aljára reszelt sajtot teszünk, erre jön a vegaburger pogácsa, erre halmozzuk a ruccola salátát (pici paradicsom is mehet), és meglocsoljuk édes chili szósszal, majd a kenyér teteje következik. Mellé wedges-t szolgálunk fel és a krumplihoz mártogatósnak nem ketchupot adunk, nem-nem, hanem egy adag tejfölt, aminek a közepébe kanállal készítünk egy mélyedést és abba is édes chili szószt öntünk. Íme a végeredmény:

18.jpg

Nem lett egy rövid poszt, de ha valaki kipróbálja ezt a receptet nem fog csalódni. A burger pogácsákat megfelelő technikával még le is lehet fagyasztani, így később bármikor elővehető és megsüthető. A teljes elkészítésről készített képeket ebben a galériában megnézhetitek:

 

  

Ezzel a poszttal kívánok mindenkinek Boldog Karácsonyt és Boldog Új Évet!

Üdvözlettel

Giller Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr695672064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása