Egy projekt során jól jön a kreativitás is

For English version, please scroll down

Egy projekt sohasem fekete vagy fehér. Lehet akármilyen jól megtervezett projektünk, biztos, hogy valami nem úgy jön össze, ahogy kellene. Lehet, hogy az a piac, ahol én mozgom ennyire speciális, de én még nem találkoztam egy jól megfogalmazott igényspecifikációval sem, az ügyfeleknek csak álmai és vágyai vannak, de pontosan írásba fektethető céljai nincsenek.

1_37.jpgÉppen a Get the gringo című Mel Gibson filmet néztem, amelynek az egyik jelenetében megjelent a 9 pontos fejtörő. A logikai játék lényege, hogy úgy kell 4 egyenes vonallal összekötni a 9 pontot, hogy a tollat ne emeljük el a papírtól. Nem a legbonyolultabb fejtörők egyike és valószínűleg sokan ismerik a megoldást, de tipikusan olyan feladat, amelyhez nem csak a logika, de a kreativitás is szükséges - szerintem.

Ugyanígy van ez egy informatikai projekt esetén is, a felmerülő problémákra nem biztos, hogy találunk logikus megoldást, vagy nem a logika útján jutunk el a megoldáshoz, hanem nagyfokú kreativitásra van szükség hozzá. Éppen ezért szeretek olyan kollégákkal dolgozni, akik nemcsak jó informatikai szakemberek, de kreatívak is. A kreatív probléma megoldás tanulható is, itt és itt olvashattok róla.

És itt a 9 pontos fejtörő megoldása is (ha a pontok átmérője nagyobb, mint a vonal vastagság, akkor 3 vonallal is megoldható):

2_25.jpg3_9.jpg

English version:

A project is never black or white. No matter how well-designed a project, be sure that something does not come together as it should. Maybe the market, - where I am moving - is so special, but I have not met even a well-described requirement specification, the customers have only dreams and desires, but no goals.

While I was watching the Get the gringo with Mel Gibson, when in a scene there was the 9 dots puzzle (you can see that in the first picture). The logic game is to be connected the 9 dots with 4 lines but do not lift the pen from the paper. This is not the most complex puzzle, and I am sure many of you know the solution, but it is typically a task that requires not only logic, but also creativity - in my opinion.

It is the same in case of an IT project, the problems that arise are not solved in a logical way, but it requires a high degree of creativity. That is why I like to work with colleagues who are not only good professionals, but also creative people. Creative problem solving can be learned, you can read about it here and here.

And finally you can check the solution of the 9 dots puzzle above (picture 2 and 3).

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr335769342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása