InnoWorld első nap

A Computerworld most június 18.-án és 19.-én tartja nyárindító rendezvényét az innováció jegyében, ezért is kapta az InnoWorld nevet a rendezvény, amelyet az A38 hajón tartanak. A Computerworld-el közös együttműködésünk jegyében engem is meghívtak a rendezvényre.

1_46.jpgAz idén 45 éves Computerworld deklarált célja a hazai vállalatok versenyképességének segítése, ennek a küldetésnek fontos mérföldköve a kétnapos InnoWorld konferencia.

Az első nap a ráhangolódás jegyében zajlik, ahol Prof. Baracskai Zoltán és Rónai Balázs vitatkoznak a "THINKER vagy DOER?" témakörről.

Ezek ugye vezetői attitűdök, amely tulajdonságok, mindig vegyesen jelennek meg egy-egy személyiségben, akit érdekelnek ezen személyiség jegyek, itt olvashat róla bővebben. Ezek a tulajdonságok, attitűdök, magatartás formák megjelennek egy cég életében, szerepet játszanak egy cég megújításában, termékfejlesztésben és emberek életében is. Tehát a két szakértő ezen gondolatok mentén vitázott, osztotta meg véleményét velünk, inkább gondolatokat, kérdéseket felvetve.

Rónai Balázs egy érdekes összehasonlítással kezdte gondolatai megosztását, mégpedig a T-Rex és csirke összehasonlítással. Ugyanis ez a két állat méretben ugyan különböznek, de nagyon hasonló a testfelépítésük. A T-Rex ugye egy csúcsragadozó, a csirke meg nem. Mégis most a csirke van életben a T-Rex pedig kihalt (nyilván ennek sok-sok oka van), de mégis érdekes gondolat, hogy optimalizálásra vagy túlélésre törekszünk-e. De érdekes volt meghallgatni Rambo történetét is az innováció tükrében. Rambo, akinek semmilyen terve nincs, csak szenvedélye, akarata, hite, megy előre és megoldja amit kell. Az innováció általában sosem egy egész vállalatra jellemző, csupán részlegekre (a pénzügyi osztály biztosan nem innovatív - szerkesztő megjegyzése), illetve inkább emberekre, ember csoportokra. Az innovációra egy nagyon jó példa, hogy 1-2 nap alatt a nagyon kreatív reklámipar milyen gyorsan lereagál egy-egy fontos eseményt. Azután a bizonyos fejes után pár nappal már megjelent ez a Stabilo reklám:

Baracskai tanár úr kitért a hatékonyság fogalmára, amit sokan sokszor elmondanak, de valójában senki nem tudja mi az, hogy hatékony. Mást jelent egy étterem esetén, mást jelent egy hajózási vállalat esetén és mást jelent egy ICT vállalat esetén a hatékonyság, ezért inkább törekedjünk arra, hogy jól csinálunk valamit vagy valami jót csináljunk.

Persze szóba került a klasszikus vicc is, amikor az egér elmegy a bagolyhoz tanácsot kérni, hogy mit tegyen a róka ellen. A bagoly pedig azt mondja, hogy nézd meg a sünt, milyen ügyes, összegömbölyödik és megszúrja a tüskéivel a róka orrát. Az egér pedig erre, köszi bagoly, de hogy legyek sün? A bagoly pedig, egérke én csak stratégiai tanácsokat adok, a megvalósítás már a te feladatod. LOL :)

Szó volt még a termékfejlesztés során megvalósítható innovációról is, mikor vigyük a piacra a terméket, kinek fejlesszünk egyáltalán a vevőnek, a fogyasztónak vagy a felhasználónak? A termékfejlesztés során szóba került a hatalom is, hogy ki birtokolja azt. Régen az informatikai fejlesztések hőskorában még mindent az IT vezérelt, az IT megmondta, hogy mi és hogyan lesz és az lett. Ma már a hatalom a fogyasztóé, ő mondja meg, hogy mire van szüksége és mikorra (most) és meg kell lennie. Ma már nem elég az, hogy működjön valami, annak szépnek is kell lennie. Nem lehet szegmentálni, hogy kiknek akarunk fejleszteni, szépet és jót kell fejleszteni és akkor lesz rá vevő aki megveszi és lesz felhasználó, aki használja. Egy étteremben is a tányéron lévő ételnek kellene lennie a főszerepnek és annak kellene önmagában szépnek lennie, nem a körítésnek (saláták, gyümölcsök, fűszerek, stb.).

IMAG0164.jpg

Végül az emberi tényezőről beszélgettek, például, hogy egy mérnök esetén már az is elvárható, hogy alapszintű designeri feladatokat is elásson, vagy legalábbis legyen szépérzéke a fejlesztés során. A vezetőknek elengedhetetlen már az IT tudás is, és így az üzletfejlesztési hatalom is átkerül az IT vezetőtől, akinek sajnos legtöbbször még mindig nincs üzleti tudása. Így elveszti a hatalmat a fejlesztés felett és csak kiszolgáló lesz belőle. Az IT szerepe egyre nagyobb, de az IT vezetőké egyre kisebb. Jó példa az IT szerep növekedésére az a titkárnő-gépírónő, aki eltűnt a cégvezetők mellől, mert a cégvezető megtanulta használni a klaviatúrát. IT szerep nő, de az IT-sok szerepe csökken.

Záró gondolatként ezt fogalmazták meg: Jobban jár az ügyfél, hogyha nem azt szállítjuk le neki, amit kért, hanem amit szeretne! Holnap folytatás következik, InnoWorld második nap.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr556339603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása