2015 és még mindig felhő

Ez a 2015-ös év első írása, így én is szeretnék mindenkinek sikeres, projektekben, új lehetőségekben gazdag, problémamentes, akadályokon átívelő új évet kívánni! Az év eleje az ERP bevezetések terén mindig fontos időszak, hiszen statisztikailag kimutatható, hogy ez az éles indulások (go-live) ideje. És mivel egy rendszer indítást mindig komoly munka előz meg, így akik ilyen projekteken dolgoznak, azok mindig dolgoznak a karácsonyi szünetben is, vagy legalábbis nem lehet felhőtlen a pihenésük. Nekik kitartást és felkészültséget kívánok!

És ha már felhőről esett szó gondoltam az idei első cikk is kezdődhet a felhő témakörével. Kb. két évvel ezelőtt írtam egy cikket a felhőszolgáltatásokról, akkor kicsit szkeptikus voltam. Általánosságban ma sem tenném le a voksomat a felhő mellett, de letagathatatlan megannyi előnye. Sajnos viszont még mindig nagyon nehéz kihasználni ezeket az előnyöket, elsősorban biztonsági okok miatt, éppen ezért nem hozza a számokat a hazai KKV szektorban sem ez a technológia. Nem túl hosszú guglizás után megannyi infografika fellelhető a neten, hoztam is hármat:

erp-on-cloud-delivering-digital-transformation-1-638.jpg

 Itt a második:

capture.jpg

És itt a harmadik:

ibm-5-reasons-businesses-use-the-cloud.jpg

És mind a háromban mi a közös? Egyikben sincs egy szó sem a biztonsági kérdésekről. Valószínűleg azért, mert nincs válasz rá. Hiába beszélünk ún. private vagy public típusú felhőszolgáltatásról mind a kettő az internet révén könnyen hozzáférhető. A tavalyi évben számos olyan esemény történt, amely emberek ezreit döbbentette rá, hogy milyen könnyen ellophatóak az adataink, feltörhetőek a fiókjaink, profit szerzés céljából vagy csak szimplán azért, mert meg tudják csinálni. A Computerworldben van is egy jó kis írás erről, itt.

A lényeg, hogy amikor felhő szolgáltatásban gondolkodunk két dolgot mindig vegyünk figyelembe:

  1. a biztonságot
  2. és azt, hogy mindig gondoskodjunk másodlagos internet elérési lehetőségekről

Ha ezeket kihagyjuk a számításból, akkor komoly gondjaink lehetnek később!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr827034999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása