RFID vs NFC

Mostanában több olyan projekten - és a jövőben egyre több ilyenen - dolgozok, amelynél szóba kerül az RFID vagy az NFC. Az én fejemben sem volt tiszta a kettő közötti különbség, így picit jobban utánanéztem.

Az RFID "radio frequency identification", azaz rádiófrekvenciás azonosítást jelent. Míg az NFC "near-field communication", talán rövid hatótávú kommunikációként adható vissza magyarul. Hoztam egy jó kis infógrafikát, ami összefoglalja a különgséget. A kép alatt néhány mondatban azért én is összefoglalom.

rfid_vs_nfc.jpg

Az RFID tehát egy automatikus azonosításra szolgáló technológia, amely egy antennából, egy olvasóból és egy adathordozóból áll. Kis kártyákba szokták beépíteni, vagy papírlapba, amelyet azután az azonosítani kívánt tárgyra ragasztanak (logisztikai problémák kezelésében segít) vagy azonosítani kívánt személy magánál hordja (például beléptető rendszerek esetén). Többféle rádiófrekvencián működik (pl. 125-134 KHz, 13,56 MHz, 856-960 MHz), ezért akár 100 méteres távolságból is működnek.

Az NFC is egy RFID technológia, de ez tipikusan csak 13,56 MHz-en működik. Közeli azonosításra szolgál (ezért is van a nefében a near-field), ez 30 cm alatti távolságot jelent. A mobilipar felfedezte magának, mobilfizetéseknél a legelterjettebb és ami fontos még, hogy kétirányú kommunikációra képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr337273155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása