DAO - Decentralized Autonomous Organization

Tartsunk egy kis szünetet az Üzleti tervünk felépítésében és beszéljünk most egy kicsit más és egy nagyon új témáról. DAO! Mond ez valakinek bármit is? Nekem sem mondott, amíg Bálint Viktor barátom a BNL Growth Partnerstől fel nem hívta rá a figyelmemet. Az elmúlt egy évben sokat foglalkoztam szervezet és folyamatok építésével és a legtöbb üzleti probléma mindig visszavezethető olyan problémákra, amelyek alapvetően nem az üzlettel, hanem a szervezettel, a folyamatokkal, a csapattal kapcsolatosak. Egyik korábbi cikkem konklúziója is ez volt. Lehet, hogy ez az új irányelv erre ad megoldást majd?

Mi is az a DAO? A DAO rövidítés a Decentralized Autonomous Organization szavakból áll és talán "nem központosított, önműködő vállalati szervezet" néven lehetne visszaadni magyarul a jelentését. Tehát valamiféle vezető nélküli, önműködő szervezet. Természetesen ez még csak egy elmélet, a gyakorlatban - tudomásom szerint - még nem próbálta ki senki.

De mi az elmélet? Az elmélet az, hogy bárhol bárkit alkalmazni lehet a világon valamilyen szerződés keretében. Ezek a szerződések nem egyszerű alvállalkozó, megbízási vagy munkaszerződések, hanem ún. okos-szerződések. Hogy pontosan miben más egy ilyen okos-szerződés, arra nem találtam pontos infót, de nyilván rugalmasabb, testre-szabottabb és jobban kitalált szerződés, mint a mai túl-jogászkodott szerződések többsége. Valamint a fizetés is virtuális pénzben történik, ez fontos. Aki egy ilyen új szervezetbe az elsők között csatlakozik, az kap valamilyen DAO tokent, amiről mindjárt még szó lesz.

A vállalat megkezdi a működését és nem csak okos-szerződéseket köt a dolgozókkal, alvállalkozókkal, magánszemélyekkel, de ezek közül mindig azokat a személyeket, vállalatokat részesíti előnyben a munkavégzés során, amelyek számára a legelőnyösebbek a saját termék létrehozásában. Ez mondjuk nincs máshogy egy hagyományos vállalatnál sem. Talán itt annyi a különbség, hogy nem akar egy alvállalkozóval leszerződni, hanem minden egyes munkánál a legokosabb árajánlatot fogadja el. Így például kiesik a rendszerből a bármilyen szintű korrupció!

A vállalat értékesíti a termékeit és szolgáltatásait, amiért ő maga is virtuális pénzt kap. Ez beáramlik a központba (a központra sokszor mint DAO-ra hivatkoznak a különböző írások) és itt a központ eldönti, hogy a virtuális pénzt megtartja magának a további építkezés céljából vagy a DAO TOKEN tulajdonosoknak szétosztja. Na ez sincs nagyon másképpen egy normál üzlet esetén sem, hiszen a részvényesek megkapják az osztalékot év végén vagy dönthetnek arról, hogy nem veszik ki a pénzt, hanem a nyereségből tovább építik a vállalatot. Az sem teljesen világos, hogy egy ilyen "nem központosított" rendszerben mégis ki a "központ", aki dönt arról, hogy a pénzt szétosztja a tokennel rendelkezők között vagy megtartja és tovább építi az üzletet.

Azt is mondja az elmélet, hogy nincs központi vezetés, mert mindenről az DAO TOKEN-nel rendelkezők döntenek. Akiknek a száma egyébként bővülhet annak függvényében, hogy kinek adnak a DAO TOKEN-nel rendelkezők a szerződéseik alapján újabb TOKEN-eket. Ez nem egy részvénytársaság :)? Nekem nagyon úgy tűnik.

mother.png

Elsőre nekem nagyon úgy tűnik, hogy valaki a részvénytársaság működését próbálja átvinni a mai internetes-okos üzleti működésbe egy egyszerűbb módon, amiből kizárja a kézzel fogható pénzt és helyette a közös értékteremtésre és virtuális pénzmozgásokra teszi a hangsúlyt.

Valamint ha minden egyes tokennel rendelkező személy vagy vállalat beleszólhat a vállalat minden nemű működésébe már operatív szinten is, akkor az én véleményem szerint a vállalat működése ellehetetlenül. Pont ma olvastam egy cikket az LMP-ről (és nem akarok a blogra politikát behozni), de az LMP működése - állítólag - azért lehetetlenült el, mert túlságosan is demokratikus módon építették fel és nem kapott lehetősége a párt irányítására a párt vezetője. Minden döntését megvétózhatták szinte bármelyik szinten. A cikk ír egy nagyon érdekes példát, íme:

"Szükségünk lett volna olyan telefonra, amelyen látjuk az e-mailjeinket. A tagság szerint viszont az old school telefon jobban passzolt a párthoz. Ezért a titkárom diktálta be az e-mailjeimet telefonban... Agyrém azért."

Pont ezt gondolom én is, hogyha napi operatív ügyekben is egy board jellegű (tokennel rendelkező személyek) csapat dönt, akkor ellehetetlenül a működés.

Szóval ezzel a DAO-val kapcsolatban vannak kétségeim :). Nektek mi a véleményetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr898811138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása