ERP szolgáltatók vs Az ügyfél

Régen jelentkeztem cikkel a blogon, de ami késik nem múlik, itt az idő. Ráadásul most kifejezetten ERP témában hozok valamit, amiről remélem mindkét oldalnak megvan a saját véleménye, mert itt bizony lesz egyik és másik oldal. ERP szolgáltatói oldalon egy picit több, mint 10 évet lehúztam, megrendelői oldalon pedig már 3 éve ülök, és már a második ERP bevezetést csinálom - bár nem vágytam rá, mert úgy kellett egy ERP bevezetés mint egy falat kenyér :) - de az élet és a vállalati folyamatok már csak ilyenek. Ezzel kapcsolatban a hasonló tematikájú blogokat olvasva, mindig ráeszmélek, hogy mindenki a szolgáltatói oldalon ül, valamit el akar adni, tartalmat gyárt, független tanácsadók, ERP szakértők, szolgáltatók. Kevés az olyan blogger, vagy egyáltalán nincs, aki a megrendelői oldalra ült át és tovább folytatta az írást. Ez csak azért fontos, mert én így mindkét oldal problémáját meg tudom érteni és azt gondolom tudom véleményezni is, esetleg segíteni a konfliktus, probléma feloldásában.

Szóval miről is lesz szó ma? Egy kicsit a két oldalt összeeresztem és meglátjuk, hogy ki mit szeret és mit nem szeret a másikban. De előtte vizsgáljuk meg egy ERP bevezetés hátterét. Mit akar az ügyfél? Mit akar a szolgáltató? Az ügyfél felismerte, hogy nem elég átlátható a vállalati működése, esetleg nem megfelelőek a folyamatok, esetleg az adminisztrációján akar változtatni, vagy csak új könyvelési rendszerre akar áttérni, stb. Tehát van egy igénye, valamiben változtatni akar, de nem mindenben. Az is lehet, hogy semmiben nem akar változtatni, csak egyszerűen olcsóbb megoldást keres, vagy jobb supportot szeretne, ezért cseréli le az aktuális rendszerét. Itt megjegyzem, hogy ma már minden cégnek van valamilyen rendszere, legalább egy számlázó rendszere, és szépen lépdel feljebb a vállalatirányítási rendszer evolúciós létrán egyre komplexebb rendszerek irányába (ami persze nem lesz feltétlenül jobb, hatékonyabb vagy éppen olcsóbb). És mit akar a szolgáltató? Ki szeretné szolgálni a vevői igényeket? Igen, ezt mondja, de szerintem nem ez az elsődleges. A szolgálató egy profit orientált vállalkozás, aki profitot akar termelni, ez az elsődleges célja. Amely vállalkozásnak nem ez az elsődleges célja, az nem is vállalkozás. A profit termelés kényszere, hogy kiszolgálja a vevőt, és ha okos szolgáltatóról van szó, akkor felismeri, hogy jó minőségben akarja kiszolgálni a vevőt, mert egy elégedett vevő sokkal hasznosabb, mint egy elégedetlen, aki komoly károkat tud okozni. Azt meg kell látni, hogy a két felet teljesen más motiválja. Egyáltalán nem a vágyott közös siker, a vevő megoldást akar a vélt vagy valós problémájára, a szolgáltató pedig profitot akar. Hozzáteszem a vevő problémájára lehet, hogy nem is az ERP rendszer a megoldás, de az ERP szolgáltatót ez nem érdekli, hiszen a vevő úgy döntött, hogy az ERP kell és az megoldja a problémáját.

boxing-ring-3d-model-low-poly-fbx-ma-mb.png

Na nézzünk néhány dolgot, ami kibékíthetetlen ellentétekhez vezet a vevő és ERP szállító kapcsolatában:

A szolgáltató azt hiszi, hogy a rendszerébe beépített folyamatok évszázados folyamatszabályozások, know-howk, benchmarkok és még megannyi tudás eredményei, amiben hiba nem lehet és minden úgy van jól, ahogy azt ők kitalálták és megcsinálták. Hülyeség. Nincs tökéletes rendszer, és bármelyikben lehet találni egy órás tesztelés után megannyi olyan hibát, amellyel már csak együtt lehet élni. Általában nem is az a probléma, hogy a rendszer nem tökéletes, hanem amennyiben az ügyfél szeretné a folyamataihoz testre szabatni az ERP-t és azt nem lehet, akkor a szolgáltatónál ilyenkor védekezési mechanizmus indul el, kvázi az ügyfél a hülye, és az ügyfél folyamata a rossz. Évtizedes mondás - én is mondtam sokszor - hogy az ERP-ben lévő folyamatok a jók és az ügyfélé a rosszak, módosítsuk az ügyfél folyamatait, hogy illeszkedjenek az ERP-hez. Persze van ilyen is, de nem minden esetben. Megoldás: ERP szolgáltató picit leszáll a magas lóról, figyel, meghallgatja az ügyfél igényét, és megpróbál arra valós megoldást adni, nem pedig azt mantrázni, hogy "a mi rendszerünkben ezt úgy kell, hogy...".

Az ERP-k a világ legjobban testre-szabható szoftverei - mondtam és gondoltam én is sokszor. De sajnos nem lehet minden ERP rendszert bármilyen vállalatra testre-szabni. Sőt még egy adott iparágra fejlesztett ERP-t sem lehet az iparágban működő összes cégre tökéletesen testre-szabni. Így hát amikor az ügyfél igényeire, az ERP szolgáltató nem pro-aktívan, hanem csak hebegve-habogva, fejlesztési ütemtervet, fejlesztési listákat és költségeket említve reagál, akkor az nem teszi könnyűvé az együttműködést. Mert amíg az értékesítési szakaszban voltak, addig a világ legjobban testre-szabható termékéről folyt a diskurzus, a bevezetési szakaszra, ez valahogy mindig megváltozik. Megoldás: az ERP szolgáltató a bevezetés szakaszában legyen legalább annyira együttműködő, mint az értékesítési szakaszban volt.

Az ügyfél miután kiválasztotta az ERP rendszert és a beszállítót, akkor eldöntötte, hogy az ő vélt vagy valós problémájára az ERP a megoldás. Nagy hiba! Ha az ügyfél egyáltalán jól mérte fel a problémáját, akkor is az ERP csak egy eszköz a megoldáshoz vezető úton, semmiképpen sem a megoldás önmaga. Ez elvezethet olyan ellentétekhez, amikor az ügyfél midenáron az ERP-vel akarja megoldatni a problémáját, de az nem fog menni, akárhogyan is fejlesztik/módosítják/szabják testre az ERP-t, az sohasem lesz megfelelő, az ügyfél problémája sohasem oldódik meg. Megoldás: Az ügyfél képezze magát, figyeljen, olvasson, tájékozódjon és ne dőljön be az értékesítési trükköknek, az ERP-re pedig mint csak egy eszközre gondoljon, egy olyan eszközre, amely nem tökéletes, de hatékony lehet. Az ERP szolgáltató pedig vegye észre időben, hogyha olyan ügyfélről van szó, aki félreértelmezi az ERP-t.

A sort folytassuk kommentekben! 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6313410189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása