Mi is az az ERP és CRM?

Ezzel a rövidke cikkemmel azokhoz szeretnék fordulni, akik még kezdők a vállalatirányítás, CRM területén és csak félve kattintanak a blog oldalra, mert nem értik, hogy miről is van szó. Lehet, hogy Ön is el-elolvas 1-1 cikket az oldalon de nem teljesen érti azokat, mert nincs tisztában azzal, hogy mi is az az ERP vagy mi az a CRM esetleg MIS vagy DMS. Lehet, hogy nem figyelünk azokra, akik próbálnak ebbe a környezetbe bejönni, de az idegen szavak és rövidítések elriasztják őket, hát most Önökhöz szólok.

 

Mi az a vállalatirányítás, vállalatirányítási rendszer?

 

A vállalatirányítási rendszer egy olyan számítógépes szoftver, amely képes kiállítani egy vállalat kimenő számláit. Amennyiben csak erre lenne képes, úgy számlázó rendszernek hívnák, tehát egy vállalatirányítási rendszer jóval több, mint egy számlázó szoftver, de lényegében ez az alapja. A vállalatirányítási rendszer együtt kezeli a vállalat kimenő és bejövő számláit, kezeli a vállalat pénztári, banki nyilvántartásait, valamint képes ellátni a szakmai feladatok alátámasztását is számítógépes rendszeren. És fontos, hogy az egészet egyben (integráltan) kezeli, hogy egy adatot ne kelljen több helyen is rögzíteni. Általában főkönyvi modullal is kiegészítik, és a vállalat egészét átszövi.

 

Mi az az ERP?

 

Az ERP egy angol rövidítés, amely az Enterprise Resource Planning megnevezésből (magyarul: Vállalati Erőforrás Tervezés) származik. Az ERP-t általánosságban vállalatirányítási rendszerekkel azonosítják. Amikor ERP-ről beszél valaki, úgy az elmélet mögötti számítógépes rendszerre gondol, általában.

 

kapcsolódó: ERP rendszer választása

 

Mi az a CRM?

 

A CRM szintén egy angol rövidítésből, a Customer Relationship Management megnevezésből (magyarul: Ügyfél Kapcsolat Menedzsment) származik. A vállalatirányítási rendszerek (ERP) részét képezhetik ezek a CRM rendszerek. A CRM rendszer önmagában is képes működni, de a legtöbb vállalatirányítási rendszernek is része a CRM, mert enélkül a piacon már életképtelen lenne a dolog. A CRM olyan önállóan, vagy más rendszer részeként működő számítógépes szoftver, program, amely kezeli a cég és az ügyfelek közötti kommunikációt. És ezeket az adatokat felhasználja annak érdekében, hogy az üzletet bővíteni, növelni, profitábilissá lehessen tenni. A CRM rendszerekhez gyakran kapcsolódnak Marketing rendszerek is, de eben aze esetben ezek mér nem részei egy ERP rendszernek.

 

Mi az a DMS?

 

A DMS szintén egy angol rövidítésből, a Dealer Management System megnevezésből (magyarul: Kereskedői Menedzsment Rendszer) származik. A DMS rendszerek azoknak a vállalatirányítási rendszereknek a csoportja, amelyek kifejezetten gépjármű márkakereskedők részére készültek. Bár ezt a rövidítést használják a Document Management System megnevezésre is.

 

Mi az a MIS?

 

A MIS szintén egy angol rövidítés, mégpedig a Management Information System (magyarul: Vezetői Információs Rendszer) szavak rövidítése. A vállalatirányítási rendszerek részét képezik ezek a modulok, amelyek általában vezetői információk kinyerésére szolgálnak. Legtöbb riportokon, jelentéseken keresztül tájékoztatja a cég vezetőit a cég működéséről. Ilyen típusú rendszereket önállóan is lehet telepíteni, akkor általában valamilyen más szakmai rendszerből nyerik ki az adatokat és a platformot jelentik a vezetők számára, hogy egységesen láthassák, elemezhessék az adatokat.

 

Remélem ez a kis információs csomag segítséget nyújt azoknak, akik még csak ismerkednek a vállalatirányítással.

 

logo_white_red_1.png

Támogatónk:
prodHost zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer 
Kis és gyártó vállalatoknak
www.prodHost.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr111289873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása