Vállalatirányításról közvetlenül - érthetően
Facebook
Linked In
Rss

Giller Tamás

COM_6565+800.jpg

Forrás: Computerworld

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

Giller Tamás

Több, mint 10 éves szakmai tapasztalat informatikai szolgáltatások területén: ERP, CRM, egyéb vállalati szoftverek bevezetése, tanácsadása, üzemeltetése.

Pénzügyi, üzleti és informatikai tudás!

Projektmenedzsment tapasztalat, NAV, ITIL szakvizsga!

Több mint 5 év vezetői tapasztalat (CFO, IT/IS).

A Piac & Profit valamint a Computerworld szakértő partnere.

ERP - múlt, jelen, jövő

csak-könyv_2.png

ERP - past, present, future

angol_könyv_reklám.png

A könyvemről

Kulcsár Tibor (Kulcs-Soft alapítója):

"Gratulálok a könyvedhez Tamás, nagyon jó volt! Még nem olvastam olyan könyvet az ERP-ről, amely ennyire szakszerű és olvasható lenne egyben. Annyira tetszik, hogy szeretném tananyaggá tenni a Kulcs-Soft-ban. Szeretnék 20 példányt rendelni belőle a kollégáim részére."

Hetyei József (Certified Management Consultant):

"A könyv stílusa kellemes, olvasmányos, jól érthető. A könyvben összefoglalt tapasztalatok hasznosak lehetnek mind az ERP rendszereket bevezető kkv-k, mind a számukra ilyen rendszereket szállító, azokat (bevezetés során és az után) támogató vállalatok számára."

Hoffer István (abas Magyarország ügyvezetője):

"A könyv második része, amely az ERP kiválasztásról és a bevezetéshez kapcsolódó projektről ad információkat, abszolút hiánypótló a magyar piacon. Én nagyon vártam már egy ilyen kiadványra."

Juhász Zsolt (rEVOLUTION Software Kft. ügyvezetője):

„Érdekes, olvasmányos, sok helyen visszaköszönnek az általam is hangoztatott gondolatok. A könyv végén nekem egy picit sok lett a kiegészítő téma, ez egy picit elviszi a fő téma súlyát. De örülök, hogy a könyv az ERP kérdés teljes szélességét felvállalja.”

Támogathatsz

Ha szeretnéd támogatni az ERPBLOG működését, akkor most megteheted.

Köszönöm, hogy támogattál!

Facebook

www.erpblog.hu

A nevem Giller Tamás. 2003 óta foglalkozom Informatikai Szolgáltatásokkal (ERP és CRM rendszerekkel). 2003 év elején közgazdászként diplomáztam a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán majd a Summit Autó Magyarország ZRt.-nél - a Summit Solutions nevű üzletágnál - kezdtem dolgozni, saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerekkel. Két év után 2004 év végétől kezdve közel 1 évet töltöttem Ausztráliában, ahol pénzügy menedzsmentet hallgattam. 2005-től projektvezető lettem a Summit Autó Magyarországnál. 2006-tól a Karádi Rendszerháznál dolgoztam Microsoft vállalati termékekkel (Navision, CRM). 2008 és 2015 között a DLM Solutions Kft. üzletágvezetője voltam. Azóta pedig egy mezőgazdasági informatikával foglalkozó startup (Gremon Systems Zrt.) pénzügyi igazgatója vagyok. Szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalataimat, amelyeket az informatika ezen speciális világában töltöttem, az elmúlt több mint 10 év során. Remélem a témák érdekesek lesznek és egy jó kis szakmai műhely alakul ki!

ITIL

 

Microsoft Business Solutions Specialist

specialist.png

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, vagy van egy jó ajánlatod számomra, akkor ne habozz, írj nekem!

tamas.giller@gmail.com

Search Clear

Friss topikok

Kiemelt partnerek

PP.jpg

Computerworld.gif

Partnerek

Bridge.pngdlm_1.pngk2d.png

xapt.pngkaradi_1.pngdyntell.png

kulcs.png 

ggx.png

abas.png  

2_2.png

 

  

KRONOS.jpg

 

 

weblogo.png

  

  

uj_SAP_logo.jpg

 

SymbolTechLogoNEW_240x240.png

 

llp_logo_standardcolour_clear_background.png

 

      UNIT4_logo_VT-SOFT.png

 

ifs_logo_180.png

 

TRL_logo_cegnevvel2.png

 

ASP, SaaS, Cloud Computing

2010.11.14. 19:37

Akik nyomon követik az informatikai újdonságokat, számítástechnikai magazinokat olvasnak, legyen az papíros alapú vagy online magazin, biztosan találkoztak már a címben szereplő rövidítésekkel. Viszont nem biztos, hogy tudjátok mit is jelentenek ezek a kifejezések.

Hasonlóan egy korábbi cikkemhez (Mi is az az ERP?) fogalmi meghatározásokat fogok közölni.

 

Mi az az ASP?

Az ASP az Application Service Provider angol kifejezés rövidítése, azaz Alkalmazás szolgáltatást biztosító. Ami lényeges, hogy az ASP leggyakrabban a szolgáltatót magát jelenti, a név is ezt takarja, provider, azaz valamit nyújtó. Tehát ez nem egy szolgáltatás, nem egy termék. ASP-nek hívják azon vállalkozásokat, cégeket, akik az ügyfélnek az általa használt alkalmazást szolgáltatásként adják. A szolgáltatást igénybevevő pedig havidíjat fizet, nem pedig megvásárolja a terméket. Például a Google is egy ASP, hiszen rengeteg olyan szolgáltatást ad nekünk felhasználóknak, amit online veszünk igénybe, ahelyett, hogy szervereket vásárolnánk és arra telepítenénk szoftvereket. Ilyen például a gmail ingyenes webalapú levelezés is.

 

Mi az az Saas?

Az SaaS a Software as a Service angol kifejezés rövidítése, azaz Szoftver, mint egy szolgáltatás. Már a névből is kiderül, hogy ez igen hasonló az előző fogalomhoz. Aki ezt gondolja, annak igaza van. Itt már nem a szolgáltató vállalkozásról van szó, hanem magáról a szolgáltatásról. Azaz olyan szoftverről, amit úgy használunk, hogy ahhoz nem vásárolunk semmilyen hardver eszközt, nem veszünk szervert, nem bővítjük számítógépünk memóriáját. Bizonyára többen látták azt a reklámot, amikor a T Systems Kft. (vagy ki tudja, hogy éppen most hogyan hívják őket :)) kisvállalkozásoknak reklámozta ilyen típusú szolgáltatásait különböző TV csatornákon. Ezek elektronikus levelezési, szövegszerkesztési, táblázatkezelési szolgáltatások voltak. Azaz havidíj fejében az interneten keresztül használhatunk táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt is, nem kell Office csomagokat vásárolni.

 

Mi az a Cloud Computing?

A Cloud Computing angol kifejezés magyar megfelelője a Számítási Felhő, bár én inkább Számítástechnikai Felhőnek nevezném. Ez a fogalom annyit jelent, hogy nem a saját számítógépünkön lévő állományokkal és szoftverekkel dolgozunk, hanem olyan szoftverrel, amit az interneten keresztül érünk el, és az állományok (adatok) is az internet valamelyik bugyrában találhatóak :). Nagyon leegyszerűsítve ez maga az internet. Ma már online módon is használhatunk ERP vagy CRM rendszereket, nem csak szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket. Ennek legegyszerűbb módja, ha az ASP vállalkozás a rendszerét a saját szerverére telepíti, amit egy távoli asztal megoldás segítségével elérhetővé tesz az ügyfelek felé. Így az ügyfél nem vásárol hardvert (szervert), csak havidíjat fizet és bárhonnan elérheti a vállalatirányítási rendszerét.

 

Mi az a vékony kliens?

Még ebbe a témába vág a vékony kliens fogalom is. Pár évvel, 10 évvel ezelőtt még mindenki úgy bővítette számítógépét, hogy a legnagyobb merevlemez, legtöbb memória, legjobb hangkártya, legjobb alkatrészek legyenek benne. Ehhez képest mivel egyre több az online szolgáltatással igénybe vehető szoftver sokan visszavesznek számítógépük fejlesztéséből. Így alakultak ki a vékony kliensek. Most már lehet direkt online szolgáltatások igénybevételére vásárolni laptopokat, ezek az ún. netbookok. Ezek a gépek, kisebbek, kevesebb memóriával rendelkeznek, nincs bennük optikai meghajtó (CD/DVD olvasó-író), így jóval olcsóbbak, viszont szűkebb a szoftverek használhatósága.

 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom az elmondottakat, akkor azt mondanám, hogy:

Az ASP szolgáltatók SaaS szolgáltatásokat nyújtanak, amit a felhasználók Cloud Computing területen vesznek igénybe és ehhez vékony klienseket használnak.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság szolgáltatás informatika rendszer bérlet vállalat távmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr202448664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.