Munkaerő hiány?

Ma néhány gondolatot szeretnék megosztani veletek arról, hogy milyen nehéz ma Magyarországon megfelelő munkaerőt találni. Sokan panaszkodnak arra, hogy mennyi munkanélküli van, és ez igaz is, mennyire nehéz elhelyekedni ma Magyarországon és ebben is igazuk van teljes mértékben, azonban vegyük figyelembe, hogy több ezer betöltetlen állás is van ma Magyarországon. Akkor mégis miért olyan nehéz elhelyezkedni?

shutterstock_218755303.jpg

Nagyok az elvárások? Kevés a fizetés? Túljelentkezések? Nehéz kitűnni a tömegből? Alul képzett munkavállalók?

Szerintem ahhoz, hogy valakinek jó állása legyen 4 alapvető dolog kell:

 • először is legyen alkalmas a feladatra, amire jelentkezik
 • kell egy jó bemutatkozás (önéletrajz)
 • aztán kell egy mégjobb bemutatkozás (személyes interjú)
 • legvégül pedig bizonyítania kell, hogy ő volt a megfelelő választás (próbaidő)

A legtöbben a leges legelején elvéreznek, mert olyan állásra jelentkeznek, amire nem alkalmasak! Nehezen értik meg a munkavállalók, hogy amennyiben a tanulási időszakot (általános iskola, szakközépiskola-gimnázium, felsőoktatás) nem célirányosan, megfeleleően töltötték, akkor nagyon nehéz lesz olyan szakmában elhelyezkedniük, amire nincs képesítésük vagy gyakorlatuk (kivéve ha pályakezdőről van szó). Egy ügyvéd hiába akarna ugye sebészként praktizálni, ez nem lehetséges és ez teljesen természetes is mindenkinek. De miért nem ennyire természetes, hogy aki pincérnek tanult, abból tanulás/átképzés nélkül nem lesz pénzügyi asszisztens kolléga. Sajnos ez van, el kell fogadni. Amikor kiír egy vállalat egy álláspályázatot, akkor nem véletlenül írják le, hogy milyen szakembert keresnek. És ha még fel is veszik azt a kollégát, akinek nincs meg a szükséges képesítése és/vagy tapasztalata, a gyakorlati idő alatt elvérzik szinte 100%, nem értem miért kergetnek hiú ábrándokat.

A másik nagy hiba, hogy nem tudnak bemutatkozni az emberek! Nem akarom elvenni a HR tanácsadók kenyerét, de rá szeretnék mutatni néhány olyan dologra munkáltató szempontból, ami arra sarkallt, hogy írjak egy cikket a témáról. Múlt héten a vállalatunk feladott egy hirdetést, szegedi munkatársat keresünk irodavezető/pénzügyi asszisztens munkakörbe. Itt a hirdetés. Azt gondoltam teljesen jól leírtam, hogy kit keresünk, leírtuk a feladatokat, az elvárásokat és az előnyöket is. Kb. 1 hete van fenn a hirdetés így egy mini statisztikát már közzé tudok tenni.

 • 1 hét alatt 21 pályázati anyag jött be
 • Összesen 20-an jelentkeztek (1 valaki 2-szer küldte el az önéletrajzát 3 nap eltéréssel: na most erről mit gondoljak? Nem tudja milyen állásra jelentkezett már?)
 • Kértem, hogy Europass önéletrajzot senki ne küldjön. Ennek oka, hogy használhatatlan, nulla információ tartalma van. A 20 pályázóból azért 3-an mégis ilyet küldtek. Róluk mit kellene gondolnom? Elolvasták egyáltalán rendesen végig az álláshirdetést? Ha felvenném őket dolgozni, akkor hogyan várhatnám el tőlük, hogy egyáltalán egy utasítást végre tudnak hajtani az elvárt módon?
 • Le volt írva, hogy pályázni egy kísérőlevéllel és egy magyar és angol nyelvű önéletrajzzal lehet. Ennek a kritériumnak összesen 4-en, hangsúlyozom 4-en feleltek meg, a többiek vagy az angolt hagyták le vagy a kísérő levelet. Na most ha majd adok egy feladatot, akkor csak a felét fogják elvégezni? Hogyan vehetnék fel ilyen kollégákat?
 • Le volt írva, hogy alapkövetelmény gazdasági végzettség (közép vagy felső). A 20-ből csak 10-en feleltek meg ennek a követelmények (50%). Ragozzam?
 • Olyan személy, aki megfelelt volna minden elvárásnak olyan egyetlen egy sem volt!

De nagyon sok egyéb gondom van még ezzel a 20-21 pályázati anyaggal:

 • A jelentkezők legtöbbje lelkesen írta, hogy haladó vagy profi Microsoft Office felhasználó, de a Microsoft Word-ben megírt önéletrajzuk botrányos. Tele van formázási hibákkal. Tabulátor helyett 20 db szőköz és társaik.
 • Eleve miért küld valaki .doc önéletrajzot, miért nem .pdf-et küld?
 • A jelentkezők legtöbbje nem tudja az önéletrajzát elmenteni megfelelő néven. Gyakori az önéletrajz.doc vagy a Miklos3.doc esetleg a palyazat.doc.
 • Volt olyan, aki a lakóhelye közelében keres állást, de Pest megyében lakik, míg az álláspályázat Szeged, Dugonics utcára szól, kb. 160 km-re.

Tehát azt tudom mondani, hogyha az emberek megtanulnak önéletrajzot írni, álláspályázatra jelentkezni vagy egyáltalán csak bemutatkozni, akkor sokkal nagyobb esélyük lehet arra, hogy az önéletrajzuk alapján behívják őket állásinterjúra. Ami még nem elég, hiszen a legfontosabb, hogy olyan állásra jelentkezzünk, amit be is tudunk tölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr118356178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása