Egy kis informatika

Többször kérdezték már tőlem, hogy mi a különbség egy HUB egy SWITCH vagy éppen egy ROUTER között. Most elmondom, bár nem vagyok a téma szakértője, de láttam már ilyen eszközöket.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy ezek az eszközök mind több számítógép hálózatba állításában játszanak szerepet. Mindegyik közös ebben, de mégis mindegyik sokban különbözik a másiktól.

HUB: Más néven Ethernet Hub-ként is ismerik (de van pl. USB HUB is). Általában olcsó, kicsi és egyszerű eszköz, amellyel számítógépeket lehet hálózatba kötni. A régi HUB-ok csak a 10 MBps sebességet támogatták az újabbak már a 100 MBps sebességet is támogatják, vannak olyanok, amelyek tudják mind a kettőt. Egy hub nem képes a rajta átmenő adatokat semmilyen szempontból se figyelni, se ellenőrizni, tehát ami átmegy rajta azt minden a hálózatban létező számítógépnek továbbküldi. Manapság már elég ritkán használják.

Kép forrás: http://techpubs.sgi.com

 

SWITCH: Szintén egy hálózati eszköz, amellyel számítógépeket lehet hálózatba (LAN) kötni, nagyon hasonlít még a kinézete is a HUB-éhoz, de már egy sokkal inteligensebb eszközről van szó, mint a hub. A switchek már képesek arra, hogy felismerjék a rajtuk átmenő adatcsomagokat és azokat akár továbbküldjék valamilyen más irányba (forwarding). Egy switch már képes a gyorsabb hálózati sebesség lebonyolítására is (1000 MBps).

Kép forrás: http://www5.hp.com/

ROUTER: A router már egy sokkla szofisztikáltabb eszköz az előző kettőnél, de külsőre nagyon hasonló, kis dobozos eszköz. Míg belső működésben a hub és a switch nagyjából azonos volt, addig a router belső működése eltére az előzőektől. A routerek minden rajtuk átmentő adatcsomagot ellenőriznek, hogy honnan érkeznek és a hálózatban lévő melyik IP című (egyedi azonosítója a számítógépnek) számítógépre kell azokat eljuttatni. A router már képes az internet megosztására is, míg az előző két eszköz nem. Egy routerbe általában már beépített tűzfal is van, hogy megvédje a számítógépet a különböző támadásoktól, vírusoktól. Routereknek egy speciális fajtája az ún. WLAN router, amely már vezeték nélküli módon is képes több számítógépet hálózatba kapcsolni és megosztani az internetet (wifi).

Kép forrás: http://www.slipperybrick.com

Tehát összeségében elmondható, hogy míg egy switch több számítógép összakapcsolására jó, addig a router képes az internetet is megosztani az összekapcsolt hálózatok között. A vállalkozások nagy részénél mind a kettőt egyszerre használják egymás mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr662155547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása