Interjú rovat: dr. Beck György

Üdvözlöm a kedves Olvasókat, ismételten jelentkezik az interjú rovat. Az eddigi interjúkban elsősorban vállalatirányítási rendszerek tapasztalt szakembereivel beszélgettem, most egy picit más területre evezünk. Sikerült elérnem dr. Beck Györgyöt a Vodafone elnökét egy rövid beszélgetés erejéig, bízom benne, hogy mindenki számára olyan érdekes lesz a beszélgetés, mint amilyen az én számomra volt.

Kedves György! Köszönöm, hogy elfogadta az interjú felkérést. Mielőtt a jelenről beszélgetnék, kezdjük egy picit a múlttal. Úgy harangoztam be Önt a bevezetőben, hogy nem ERP rendszerekkel foglalkozik, de a szakmai karrierje elején azért elég sok köze volt a rendszerfejlesztéshez. Ön a SZÁMKI-nál (Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet) kezdte pályafutását és a 80-as években már a jogutód SZÁMALK-nál osztályvezetőként dolgozott, ahol különböző szoftverek adaptálását és alkalmazások fejlesztését irányította. Hogyan emlékszik erre az időszakra?

1b.jpgBeck György: Kedves Tamás, köszönöm a felkérést és köszöntöm a blog olvasóit is! Amit a kérdésben említ az azért sajnos már elég régen volt! A 70-es évek végén még egészen más kihívásokkal találkoztunk, mint manapság. Az országban csak néhány száz számítógép működött és nagyon kevesen értettek hozzá. Az informatikusok eléggé külön világban éltek. Én, kihasználva a matematikus végzettségem és az informatikai ismereteimet megpróbáltam a matematika gyakorlati alkalmazásait az informatikán keresztül megvalósítani. Ez érdekes feladatokat jelentett az agykutatástól a képfelismerésen át egészen a mezőgazdasági előrejelzések készítéséig. Emellett az ekkor megjelenő számítógépekhez szoftvereket fejlesztettünk.

Később egyik alapítója volt az amerikai Digital Equipment Corporation magyar leányvállalatának, ahol szoftvertámogatási vezetőként, később üzletágvezetőként, majd a cég vezérigazgatójaként tevékenykedett? Ez az időszak mennyiben volt más a SZÁMALK-hoz képest, hiszen egy magyar vállalkozásból egy multinacionális szervezetbe került?

Beck György: A Digitallal valóban teljesen más környezetbe kerültünk. Ráadásul ez az időszak egybeesett itthon a rendszerváltással is. Gyakorlatilag egy új világ nyílt meg előttünk. Egyrészt része lettünk egy majdnem százezer fős technológiai világcégnek. Másrészt olyan kihívásokkal és lehetőségekkel szembesültünk, mint az első Tőzsdei-, Adó feldolgozási-, Vám-, Banki- vagy Távközlési rendszerek kialakítása és informatikai megvalósítása az országban, sok esetben a teljes régióban.

A Digital és a Compaq összeolvadásával a Compaq vezetője lett. Ekkor nagyon sok minden történt a Compaq körül, de ekkor hozta Magyarországra a saját SAP support központját is. Ez mit jelentett akkor Magyarországnak, hiszen talán ez volt a legelső SSC-k egyike?

Beck György: Az SAP már a Digital korszakban megjelent és mi már akkor éreztük, hogy ez egy rettentő izgalmas és modern alkalmazás. Az első magyar SAP szakértői csapat a Dynasoft után mi voltunk a második cég az országban, amely SAP rendszerekkel  kezdett el foglalkozni. Sőt a teljes Digital világcégnél a magyar SAP szakértői központ volt az első, amit egy kiváló kollégánk Cselőtei Attila vezetett. Az első nagy bevezetéseket a Richternél, Egisnél, a Vízműveknél és a Főgáznál mi csináltuk közösen a Dynasofttal.

Ezek után a Digital – Compaq egyesüléskor, amikor az új céget már Compaq Magyarországnak hívták, természetes volt, hogy a regionális SAP igényeket is Magyarországról elégítettük ki. Ekkor már egy új SAP modult a közművek részére kialakított SAP I_SU alrendszert mi magyarítottuk és megvásároltuk az SAP-től a magyarországi jogokat is. Ezek alapján jó néhány cégnél mi voltunk a megvalósítók!

2002-ben egy újabb összeolvadás történt és létrejött a HP Magyarország, amelynek Ön lett a vezetője. Milyen feladatai voltak az összeolvadás kapcsán? Milyen problémákat kellett megoldania?

Beck György: A Compaq – HP összeolvadás levezénylése egyszerre volt könnyebb és nehezebb is, mint az előző, Digital – Compaq merge irányítása.

Könnyebb volt, mert már másodszor kellett cégösszeolvadást irányítani, a Digital és a Compaq csapat jó része már szintén rutinos összeolvadó volt. Viszont volt két dolog, ami miatt ez a második nehezebbnek bizonyult. Egyrészt a részvényesek döntése, az összeolvadás engedélyezése rettentően elhúzódott, majdnem kilenc hónapig tartott, másrészt ebben az esetben két majdnem azonos létszámú és szerkezetű cégből kellett egyet csinálni, nagyon sok volt az átfedés, ugyanarra a feladatra majdnem minden esetben két kiváló szakemberünk volt, de az összeolvadás után már csak egy maradhatott.

Egészen 2007-ig kifejezetten informatikai cégekben töltött be vezető pozíciót. 2007-ben a Vodafone Önt kérte fel vezérigazgatónak? Miért vállalta el a feladatot?

Beck György: 2007-re úgy éreztem, hogy az új HP már teljesen rendben van, minden üzletágban piacvezetők voltunk és a vezetői csapatom minden feladatot kiválóan elvégzett már nélkülem is. Ekkor gondoltam, hogy még egy kihívást elvállalok. Az informatikai piacon szinte már mindent kipróbáltam ráadásul nem is akartam versenyezni a HP-sok ellen. Az egyéb iparágak közül a távközlés és a banki piac érdekelt leginkább, ezért amikor megkerestek a Vodafone-tól, néhány dolog egyeztetése után nagy kedvvel ugrottam fejest a távközlési piacba.

Sikerült elérnie a céljait, amiket kitűzött a Vodafone-hoz történő csatlakozása előtt?

Beck György: A távközlési piac és a Vodafone megismerése elég sok meglepetést okozott. Bőven találtam kihívást. 2007-ben a fő feladat a cég helyzetének stabilizálása volt a két kiváló óriás mellett. Ezen kívül a cég dolgozóinak motiválása a csapatszellem megerősítése volt a célom. Bőven volt feladat a hálózatunk megszilárdítása területén is. Azt hiszem ezeket a feladatokat sikerült megvalósítanunk.

Mesélne arról a blog olvasóinak, hogy miben is különbözik a Vodafone és VOCH itt Magyarországon? Tényleg két Vodafone van Magyarországon? Milyen feladatokat lát el a VOCH?

Beck György: Igen, Magyarország valójában két Vodafone vállalattal rendelkezik. A Vodafone Magyarország, sok más országban működő Vodafone-hoz hasonlóan, mobil hang- és adatátviteli szolgáltatásokat nyújt lakossági és vállalati ügyfelek számára.

A másik Vodafone a VOCH - Vodafone Operational Center of Hungary, amely egy Magyarországon működő és az egész céget pénzügyi és személyzeti szolgáltatásokkal ellátó szolgáltató központ, mintegy ezer kiváló szakemberrel. Ez a nagy létszámú csapat különböző régiókban lévő Vodafone vállalatok pénzügyi és személyzeti szolgáltatásait látja el klasszikus outsource tevékenységben, ugyanúgy, ahogy az informatikai SSC-k működnek.

Az elmúlt években az informatika és a telekommunikációs iparág kéz a kézben jár, ez az ICT vagy magyarul IKT. A Vodafone viszont ezen a téren számomra úgy tűnik, hogy még mindig inkább csak telekommunikációval foglalkozik. Ennek ellentétje lehet a T csoport, ahol ugye külön cég, üzletág foglalkozik informatikával (T-Systems, IT-Services). Ezt én látom rosszul, vagy valóban így van? Mi a Vodafone terve ezen a területen?

Beck György: Helyes meglátás. A három magyarországi mobilszolgáltató közül a Magyar Telecom a mobil szolgáltatások mellett fix távközlést, IT szolgáltatásokat, valamint még energiát is szolgáltat, míg a Telenor és a Vodafone csak a mobil távközlésre fókuszál. Ez két különböző stratégia és szerintem mindkettő működőképes.

2_22.jpg

Mi a véleménye a hazai virtuális mobilszolgáltatókról? Egyáltalán az összes alternatív mobilszolgáltatást virtuális mobilszolgáltatónak lehet tekinteni? Gondolok itt elsősorban a Tesco mobilra, a Blue mobilra, vagy a Red Bull mobilra.

Beck György: A virtuális mobilszolgáltatóknak alapvetően két fajtája van. Első esetben a virtuális szolgáltató úgy használja egy működő mobilpiaci szereplő szolgáltatásait, hogy gyakorlatilag csak átnevezi őket, itt lényegében saját néven működő viszonteladóról beszélünk. Ilyen volt a Red Bull mobil, amely Telenor szolgáltatásokat árult, vagy ilyen a Blue mobil, amely a Telecom szolgáltatásait árulja.

A másik verzió lényegesen több, ekkor bizonyos alap technológiai szolgáltatásokat a virtuális szolgáltató önmaga valósít meg. A Tesco Mobile-nak van saját technológiai csapata és igen sok funkciót saját kollégákkal oldanak meg. Sőt maga a cég is egy önálló, Tesco és Vodafone tulajdonú vállalkozás.

A negyedik mobilszolgáltató a mai napig nem indult még el Magyarországon. Ön szerint reálisan van hely egy negyedik márkának a piacon?

Beck György: Erre Tamás nagyon rövid és egyszerű válaszom van. Szerintem a gyakorlatilag teljesen telített magyar piacon már nincs hely egy új szereplőnek.

Beszéljünk most egy picit másról. Érdekelne a véleménye a hazai és külföldi startup cégek megjelenéséről, boom-járól.

Beck György: A technológia fantasztikus sebességgel fejlődik és ennek a fejlődésnek az árnyékában nagyon sok új lehetőség van, melyek jó részét tényleg csak kreatív startup cégek tudják kiaknázni.

3_8.jpgA Vodafone elnökeként már nem foglalkozik operatív irányítással. Mesélne nekünk arról, hogy mivel foglalkozik mostanában?

Beck György: A Vodafone-nál azért maradt bőven feladatom, bár nem annyi, mint korábban. Emellett már két éve van egy csoportom a Közgazdasági Egyetemen, ahol hetente van órám. Felügyelő bizottsági elnök vagyok a Waberer Biztosítónál és a Day One Capital cégeknél. Társelnök vagyok a VOSZ-ban és szintén társelnökként veszek részt a Magyar Vízilabda Szövetség munkájában is.

Az interjú végén mindig megkérdezem az interjú alanyaimat a magánéletükről is. Önről tudni lehet, hogy vízilabdázik. Emellett mivel tölti szívesen a szabadidejét?

Beck György: A megnövekedett szabadidőmet a családdal, vízilabdával és sok-sok olvasással töltöm. A családomra is több időm jut és a három nagy gyermekemmel egyre inkább már szakmai beszélgetéseket is folytatunk.

Kedves György! Köszönöm az interjút, köszönöm, hogy ilyen gyorsan és rugalmasan rendelkezésemre állt.

Beck György: Kedves Tamás, én is köszönöm a lehetőséget és további sikereket kívánok a blognak.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr205655119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása