SAP Forum 2014 - beszámoló

Idén 17. alkalommal rendezte meg az SAP nagy őszi rendezvényét az SAP Forumot. A FORUM szakmai programjai jellemzően csak hétfőn kezdődnek, de több résztvevő, előadó már vasárnap a helyszínre utazik. A korábbi években a korai résztvevők jellemzően nem unatkozva töltötték az estét, hanem közös beszélgetések, bulizások alakultak ki, és hagyomány, hogy a rendezvény nulladik napja már vasárnap elindul egy nagy gálavacsorával. A nulladik nap fellépője a PASO (Pannonia Allstars Ska Orchestra) volt, hétfőn este pedig Budapest Voices koncert volt hallható.

Idén az SAP több hírportál sajtómunkatársával egyetemben engem is (ismételten, a tavalyi beszámolóról itt olvashattok) meghívott a rendezvényre és vasárnap mi is közös bulizással, autózással indítottunk. Arató Márkkal az SAP kommunikációs vezetőjével és újságíró munkatársakkal kipróbálhattuk a Sió Rally járgányait. Nagyon komoly kis autózás keveredett a dologból, régi Uazt, modern terepjárókat és rally autókat vezethettünk egy zárt pályán. Volt kipörgés, sártenger és driftelés is. Jó kis bemelegítés, ismerkedős este volt.

00 178.JPG

A Forum rendezvény helyszíne már több éve a megfelelő méretekkel és elegendő konferencia teremmel rendelkező Hotel Azúr. A rendezvény az Innovation Through Simplification mottó jegyében zajlotta, azaz Innováció az egyszerűsítés révén. Néhány fontos mutatószám a rendezvényről: 22 órányi szakmai tartalom, 19 partneri prezentáció, 91 előadó, 23 ügyfél előadás, 42 demó, 9 külföldi előadó, 82 szakmai előadás, 37 termékmegjelenés és 700 résztvevő.

_BRL3052.jpg

A legelső keynote Bódi Gábor előadása volt. Bódi Gábor a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke (www.nhit.hu). A téma a big data-ban rejlő lehetőségek kihasználása volt. A válság ellenére a technológiai iparág, az IT folyamatosan GDP növelő hatást tudott elérni még Magyarországon is. Kulcsfontosságú témák a mobilalkalmazások piaca, felhő megoldások, közösségi háló, big data és a machine to machine (M2M) technológia. A vállalkozások döntő többsége (bizonyos felmérések szerint ez a szám 79%) úgy látja, hogy majd valamikor profitálhat az egyre növekvő adatállományból, információ halmazból, de kb. ugyanennyi cég azt mondja, hogy még nagyon kezdeti stádiumban vannak ezen adatok feldolgozásában, hasznosításában. Ugyanez jellemző a kormányzati szereplőkre is. Szó volt még az EU-s források felhasználásának terveiről. A GIOP, azaz a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon belül valószínűleg lesz lehetőség az IKT szektorban lévő munkaerőhiány feltöltésére valamint a vállalatok informatizáltságának bővítésére is (elsősorban ERP rendszerek bevezetésére – ez jó hír!).

_BRL3255.jpg

Ezek után sok-sok további érdekes szakmai előadás, bemutató, prezentáció és demó következett. Viszont én beültem egy sajtóbeszélgetésre, ahol Ablonczy Balázs az SAP Hungary Kft. ügyvezetője számolt be az elmúlt egy év fontosabb eseményeiről, számairól.

Az SAP az elmúlt egy évben 8%-os növekedést ért el, így a 2013-as árbevétele elérte a 17,5 milliárd forintot. Idén, 2014-ben pedig további 5-10%-os növekedést várnak. Az SAP-nak mára már több mint 40%-os részesedése van a hazai piacon a szoftverszolgáltatások területén, valamint 70%-feletti  részesedéssel bír a valós idejű üzleti elemzések, üzleti analitika területén. A hagyományos ERP rendszerekkel kapcsolatos szolgáltatások piacát meghaladva, a HANA technológián alapuló üzleti elemzés lett a legerősebb területe az SAP-nak Magyarországon. Az adatbázis-kezelők tekintetében pedig már a harmadik legnagyobb részesedéssel bír (16%) a cég az Oracle és Microsoft után a Sybase termékpalettán alapuló adatbázis-kezelő rendszereivel. Tehát egyértelmű célja az SAP Hungary Kft.-nek, hogy adatbázisokat, üzleti analitika platformokat tudjon adni ügyfelei kezébe és üzleti intelligencia területen tudja kiszolgálni őket.

Beszélgettünk a felhő megoldásokról is, hogy talán már a KKV szektorban elindult valamiféle mozgolódás és egyre többen használnak külső beszállítói felhő alapú megoldásokat, de nagyvállalati szinten még nagyon kevesen. Az SAP-nak már van Magyarországon olyan nagyvállalati, tőzsdei ügyfele, akinél folyamatban van felhő megoldás bevezetése, mégpedig a SuccessFactors HR alkalmazás. Nagyon szigorú átvilágításon kellett az SAP-nak átesnie, hogy ilyen technológiával szolgáltathasson. Átmentek a vizsgán, és bíznak benne, hogy ez majd több hazai nagyvállalatot meggyőz a felhő megoldások biztonságos üzemeltetési lehetőségéről.

00 3117.JPG

Emellett ne feledjük, hogy az SAP komoly kormányzati beszállítóvá is vált a szoftvermegoldások területén, valamint a kisvállalati szegmensben is évi 30-70 új ügyféllel büszkélkedhetnek (közvetetten partnerhálózaton keresztül). Emellett növeli idén is az SAP a munkavállalói létszámát, ugyanis szem előtt tartják azt az Európai Uniós elvet, hogy az európai ügyfeleket Európán belülről szolgálják ki. Ha érdekelnek az álláslehetőségek, akkor ide kattints: http://jobs.sap.com/search/?q=&locationsearch=Budapest

Ezeken kívül két nagyobb dologról volt szó, egyrészt megalakult Magyarországon a HUNSUG, a Hungarian SAP User Group, azaz a Magyarországi SAP Felhasználók Egyesülete, amelynek célja a tagok közti kapcsolatépítés, ismeretek, legjobb gyakorlatok (best practise) megosztása és cseréje, a tagok képviselete az SAP felé, szakmai együttműködés és sok-sok információ csere és kommunikáció. Tíz tag részvételével jött létre, de további cégek jelentkezését is várják. Jelenleg 38 országban működik ilyen felhasználói egyesület.

_BRL3035.jpg

A másik kiemelt téma volt az SAP szerepvállalása a hátrányos helyzetű gyerekek képzésében. Az előző évben már 440 gyermek informatikai tanulását, fejlődését támogatták és ez alapján most egy új programot hirdettek meg a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (http://nhit.hu/digitalisesely2014/) együttműködésével, amikor is 6 millió Ft-ot fognak szétosztani nonprofit, civil szervezeteknek, iskoláknak pályázat alapján. A cél, hogy olyan már létező programokat támogassanak további anyagi lehetőségekkel, amelyek már most is azon dolgoznak, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket támogassák az informatikai tudás megszerzésében. A cél, hogy más nagyvállalat is csatlakozzon a programhoz, és akkor ez az összeg nem csak az SAP erejéből, de más nagyvállalat támogatásával is növekedhet.

Képek: SAP Hungary Kft.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr76692327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása