Home automation - Smart home

Home automation avagy okosotthon. Pár hete volt egy cikk az Indexen az okosotthonokról, fejlődésről, irányról, a piacról és azt gondolom azért van még a témában mit kibeszélni. Ennek a területnek a vállalatirányítási rendszerekhez nem sok közve van, talán annyi, hogy az otthonunkat is tudjuk (majd) irányítani, az otthonunkban lévő eszközöket legalábbis mindenképpen.

2015-12-10_13h47_45.jpg

Ahhoz, hogy az okosotthon fogalomhoz közelebb kerüljünk először meg kell ismerkedni az IOT fogalommal, IOT = INTERNET OF THINGS (dolgok internete). Korábban hoztam már egy jó kis infografikát nektek a témában, de röviden az IOT = az amikor szenzorokat, érzékelőket helyezünk el magunkon, eszközeinken, állatainkon, növényeinken és a begyűjtött adatokkal kezdünk valamit, vagy az érzékelőkön, szenzorokon keresztül irányítjuk az adott valamit. Izgalmas.

Ha felveszel egy okos karkötőt, amivel a biológiai adataidat méred, máris részese vagy az IOT-nek. Ha a gyermeked karjára egy GPS-es karkötőt teszel (3G-s sim kártyával) őt is részesévé tetted az IOT-nek. Ha a kávéfőződ csalatkozik az internethez és az iPhone-odról elindítod, hogy mire belépsz a lakásba, lefőzze a kávédat, akkor a kávéfőződ is részese lett az IOT-nek. Ha egy növényre biológiai érzékelőket szerelsz, hogy egy monitor előtt ülve tanulmányozd a növekedését, akkor a növényt is az IOT részévé tetted.

Az IOT az alapja az egész okosotthon őrületnek. Mindent ellátsz érzékelőkkel, szenzorokkal és információt gyűjtesz azokról vagy vezérled azokat. Nagyon sok eszköz-gyártó felismerte azt, hogy az emberek szeretik az ilyesmit (lustaságból, kényelemből, felvágásból, stb.) és sorra dobják piacra az internetre köthető eszközeiket és hozzá az okostelefon alkalmazásokat. Viszont ebből lesz az ún. okos káosz, lesz egy csomó eszközöd, meg az iPhone-odon egy csomó applikációd, amivel vezérled az eszközeidet. Van egy magyar startup, amely azt mondja, hogy az okos káoszból lehet valódi okos otthont csinálni, ugyanis ők ezekhez az eszközökhöz fejlesztettek egy közös interfészt, ami számos protokollon keresztül tud adatot fogadni (kábel, bluetooth, infra, wifi, stb.). Itt egy videó a Cubilog-ról.

 

Sajnos közvetlenül, mint végfelhasználók nem tudtok velük leszereződni, hogyha fel szeretnének okosítani az otthonotokat, mivel az üzleti modelljük szerint nagyobb cégekkel, telekommunikáció, közüzemi vállalatokkal szerződnek, hogy nekik elkészítsék azt az alkalmazást és hardvert, amit már ők dobnak piacra a végfelhasználóknak. Érdemes lesz odafigyelni rájuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr168118234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása