Egy kis informatika

Többször kérdezték már tőlem, hogy mi a különbség egy HUB egy SWITCH vagy éppen egy ROUTER között. Most elmondom, bár nem vagyok a téma szakértője, de láttam már ilyen eszközöket.

Azt bizonyára sokan tudják, hogy ezek az eszközök mind több számítógép hálózatba állításában játszanak szerepet. Mindegyik közös ebben, de mégis mindegyik sokban különbözik a másiktól.

HUB: Más néven Ethernet Hub-ként is ismerik (de van pl. USB HUB is). Általában olcsó, kicsi és egyszerű eszköz, amellyel számítógépeket lehet hálózatba kötni. A régi HUB-ok csak a 10 MBps sebességet támogatták az újabbak már a 100 MBps sebességet is támogatják, vannak olyanok, amelyek tudják mind a kettőt. Egy hub nem képes a rajta átmenő adatokat semmilyen szempontból se figyelni, se ellenőrizni, tehát ami átmegy rajta azt minden a hálózatban létező számítógépnek továbbküldi. Manapság már elég ritkán használják.

Kép forrás: http://techpubs.sgi.com

 

SWITCH: Szintén egy hálózati eszköz, amellyel számítógépeket lehet hálózatba (LAN) kötni, nagyon hasonlít még a kinézete is a HUB-éhoz, de már egy sokkal inteligensebb eszközről van szó, mint a hub. A switchek már képesek arra, hogy felismerjék a rajtuk átmenő adatcsomagokat és azokat akár továbbküldjék valamilyen más irányba (forwarding). Egy switch már képes a gyorsabb hálózati sebesség lebonyolítására is (1000 MBps).

Kép forrás: http://www5.hp.com/

ROUTER: A router már egy sokkla szofisztikáltabb eszköz az előző kettőnél, de külsőre nagyon hasonló, kis dobozos eszköz. Míg belső működésben a hub és a switch nagyjából azonos volt, addig a router belső működése eltére az előzőektől. A routerek minden rajtuk átmentő adatcsomagot ellenőriznek, hogy honnan érkeznek és a hálózatban lévő melyik IP című (egyedi azonosítója a számítógépnek) számítógépre kell azokat eljuttatni. A router már képes az internet megosztására is, míg az előző két eszköz nem. Egy routerbe általában már beépített tűzfal is van, hogy megvédje a számítógépet a különböző támadásoktól, vírusoktól. Routereknek egy speciális fajtája az ún. WLAN router, amely már vezeték nélküli módon is képes több számítógépet hálózatba kapcsolni és megosztani az internetet (wifi).

Kép forrás: http://www.slipperybrick.com

Tehát összeségében elmondható, hogy míg egy switch több számítógép összakapcsolására jó, addig a router képes az internetet is megosztani az összekapcsolt hálózatok között. A vállalkozások nagy részénél mind a kettőt egyszerre használják egymás mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr622155547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása