QR kód vs Vonalkód

A sok okostelefonozás mellett már biztos mindenki találkozott a QR kóddal. De vajon mindenki tudja-e, hogy mi a különbség a QR kód és a vonalkód között? Miért nem vonalkódot használunk, miért van szükség most QR kódra? Megpróbálom elmondani.

Először is kezdjük a vonalkóddal. A vonalkód egy optikailag leolvasható kód, amely valamilyen információt tartalmaz. A vonalkód sötét és világos függőleges vonalakból áll, amelyek vastagsága eltérhet.

Először vonalkódot 1974-ben az USA-ban használtak. Magyarországon 1990 óta terjedt el nagy méretekben. Azt is kevesen tudják, hogy vonalkód esetén nem a fekete vonalaknak van jelentősége, hanem a köztül lévő fehér távolságoknak. Ez alapján tudja a leolvasó készülék meghatározni az információt, amit a vonalkód tartalmaz. Többféle kódolása van, de ami lényeges a vonalkóddal kapcsolatban, hogy a vonalkód számokat tartalmaz, és ez a számsor tartalmazza az információt, például gyártó ország, forgalmazó, cikkszám, stb. Ez a megfeleltetés úgy működik, hogy abba az adatbázisba ahová a vonalkód beolvasásra kerül a vonalkód megfelelő számai bizonyos információt tartalmaznak, például ha az első karakter 0, akkor belföldi a gyártó ha 1, akkor külföldi (ezt most csak én találtam ki, tehát ez nem igazá általánosságban).

És mivel a vonalkód csak számokat és abból is korlátosat tud tárolni (mivel nem lehet végtelen hosszú, mert azt már nem tudja az olvasó készülék leolvasni) így máris tudjuk mi a hátránya, kevés információt tud tárolni.

Mi a helyzet a QR kóddal? A QR kód a vonalkódhoz képest sokkal fiatalabb, a QR kódot 1994-ben fejlesztették ki (Quick Response).

Egy nagyon jó tulajdonsága a kódnak, hogy a sarkokban található négyzetek miatt könnyű szkennelni, illetve bármilyen szögből beazonosítható a kód. Ami miatt egyre elterjedtebb, hogy sokkal több információ tárolható egy ekkora felületen, mint a vonalkódon. Például 7089 szám tárolható rajta, ha csak számokat akarunk tárolni. Betűkből 4296 fér el a kódon. Nem csoda hát, hogy ennyire kezd elterjedni. Japábanban már ott tart az alkalmazási köre, hogy bizonyos áruházláncok (pl. Tesco) a metróban lévő plakátjaira rányomtatja a termékekhez tartozó kódot, amely információt tartalmaz a termék azonosítására (cikkszám, név) és árára vonatkozóan. Az okostelefonnal leolvassák a járókelők a kódot, és mobiltelefonjukban bevásárlási listát rögzítenek, amelyet mobilneten keresztül elküldenek az üzletbe, kérik a kiszállítást és mobilneten keresztül (hitelkártyájukat használva) még fizetnek is.

Ha tetszett az írás még tart a goldenblog szavazás, szavazz az ERP-BLOG-ra: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr513154652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása