SAP Fórum 2013

Az SAP a napokban tartja szokásos éves nagyszabású konferenciáját az SAP FORUM 2013 rendezvényt, amelyre több sajtóorgánum mellett engem is meghívtak. Nagy örömmel tettem eleget a felkérésnek, a sajtó részéről szinte minden informatikai hírportál és magazin képviseltette magát, voltak kollégák a www.computerworld.hu, a www.piacesprofit.hu, a www.itbusiness.hu, a www.figyelo.hu, a www.gazdasagiradio.hu, a www.gazdasagtv.hu, a www.napi.hu, a www.bbj.hu, a www.portfolio.hu oldaltól és még sokan mások.

DSCN5759.JPGA rendezvényre a sajtós kollégákkal közösen utaztunk le egy bérelt kisbusszal (na jó valójában egy Ford Party Limuzinnal) még vasárnap délután. A jó hangulatnak már az utazás megalapozott.

A konferencia helyszínéül a Hotel Azúr szolgált Siófokon. A helyszín tökéletes választásnak bizonyult, elég nagy alapterületen több konferencia teremmel ellátott létesítményben professzionális módon meg lehetett tartani a több napos rendezvényt.

Én már több szakmai fórumon, konferencián vettem részt az elmúlt években, de az SAP rendezvénye kiemelkedik ezek közül. A rendezvényt már tavasz elején elkezdik szervezni, hogy profi módon le lehessen bonyolítani.

Vasárnap este közös vacsorával és bulival indult a rendezvénysorozat. Az estét Ablonczy Balázs az SAP ügyvezetője nyitotta meg rövid beszéddel, a közös vacsora után pedig a Smile zenekar valamint Dj. Novák szórakoztatta az összegyűlteket.

SAP_1.jpgHétfőn fél tízkor indultak a szakmai programok. A szakmai programokat is Ablonczy Balázs nyitotta meg néhány érdekes statisztikával, amelyet az Oxford Economics készített az SAP megbízásából. Például megtudhattuk, hogy a magyar cégek háromnegyede növekedést vetít előre az elkövetkező 3-4 évre (érdekes, hogy Nyugat Európában ez az arány csak egyharmad és a vállalatok fele stagnálást vár). Ezt a növekedést a magyar vállalatok külföldi expanzióval próbálják elérni, azaz a hazai termékeknek és szolgáltatásoknak külföldön látják a piacát. A kérdés, hogy ezt hogyan akarják elérni? A válasz az innováció (technikai újítások) és a kooperáció (partner vállalatokkal történő együttműködés). Az SAP pedig célul tűzte ki, hogy motorja kíván lenni ennek a növekedésnek mégpedig úgy, hogy megteremti a technikai környezetet ami az innovációhoz szükséges.

A rövid bevezető után Martin Elsner következett, ő vezeti az iparági üzletfejlesztést Németországban. Ez a szervezet felel azért, hogy meghatározzák, és megvalósítsák az iparági értékesítési stratégiákat. A keynote előadás lényege az volt, hogy bemutassa azokat a tényezőket, amelyekre az SAP a jövőben támaszkodni kíván, hogy eléreje céljait.

  • üzleti alkalmazások (többek között a klasszikus ERP)
  • mobil technológia (egyre több ember használ valamilyen mobiltechnológiát a világon, például 15 milliárd web képes eszköz van a világon, több, mint ahány ember él a földön)
  • felhő szolgáltatások (az SAP megvette az Ariba, SuccessFactors felhő szolgáltatókat)
  • adatbázis kezelők (ilyen megoldás a HANA, amely egy memória alapú adatbáziskezelő)
  • elemző eszközök (az SAP egyik vezető terméke Business Intelligence területen a Business Objects)

A fenti előadással egyébként összhangban olvashattunk nemrég egy interjút Simon Kalužaval, aki a vállalat közép-kelet-európai ügyvezető igazgatója.

DSCN5807.JPGA keynote előadások után egy sajtóbeszélgetésre került sor, ahol további érdekes információkat tudhattunk meg az SAP Hungary Kft.-ről. Annak ellenére, hogy 2012-ben a hazai IT piac 1%-os visszaesést tudhatott magáénak az SAP árbevétele 2011-hez képest közel 10%-al nőtt. A piac nem nőtt, a válság még érezteti hatását, akkor mégis hogyan sikerült ez az SAP-nak? Erre Ablonczy Balázs két okot jelölt meg, az egyik, hogy 2010 óta az SAP globálisan egy más stratégiát követ, mint korábban. Megismételte amit német kollégája is említett a keynote előadás alkalmával, hogy nem egy termékre, megoldásra helyezték a hangsúlyt, hanem ötre (alkalmazások, felhő, elemzések, mobilitás és adatbázisok). Másik okként a kiváló szakmai munkát, szakmai gárdát jelölte meg. Az SAP Hungary Kft. közel 500 főt foglalkoztat ma Magyarországon.

Kiemelt figyelmet fordítanak a Magyarországon még újdonságnak számító HANA technológiának, ami egy memóriaalapú adatbáziskezelő és a különböző adatbázis műveletek sokkal gyorsabban, olcsóbban és hatékonyabban elvégezhetőek vele, mint más adatbáziskezelő rendszerekkel. Globálisan már majdnem kétezer HANA felhasználó van, míg Magyarországon ez a szám elég alacsony, de már így is közel 20 cég használ ilyen technológiát. Az igény erre a technológiára legalább akkora, mint 20-30 évvel ezelőtt a klasszikus ERP rendszer iránt volt. A HANA célcsoportja lehet a hazai startup cégek, ahol nagy a vállalkozási kedv, van innováció, érdekes gondolatok. Az SAP elindít egy hazai startapuknak szóló programot, amely már globálisan bizonyított. A HANA technológiában komoly lehetőségek vannak, amely a felhő technológiával ötvöztve igazi trendfordulót is hozhat az informatikai piacon az elkövetkezendő években.

Szó volt még arról, hogy az SAP erősíteni kíván az államigazgatási szektor irányába, mert ezen a területen is vannak lehetőségek, így saját partnerhálózatukban elindítottak egy képzési programot, hogy az SAP partnerek ki tudják szolgálni a közigazgatási intézményeket.

Szóba került az is, hogy az SAP tervez-e stratégiai megállapodást kötni a kormánnyal, ahogyan azt más multinacionális cégek tették, de az SAP ügyvezetője szerint az SAP önmagában piacképes, eladható termékei, szolgáltatásai vannak, így ők egyelőre ezt nem tervezik, de nem zárkóznak el a lehetőség elől.

Nagyon jó kis konferencia volt, ha jövőre is meghívnak, akkor tudósítók róla akkor is!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr535504970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása