Van jobb megoldás?

Az új Skoda alkalmazás hangot használ az autó állapotának ellenőrzésére

A Skoda szoftvercsapata által tervezett és fejlesztett Skoda Sound Analyzer okostelefonos alkalmazás rögzíti a motor hangjait - és más eszközök, például a légkondicionáló egységek hangjait -, és összehasonlítja azokat a tárolt hangmintákkal.

skodasoundanalyser.jpg

Ha a hangok rendellenesek, az alkalmazás algoritmust használ a probléma megoldására, amely „azonnali diagnózist” ad a technikusoknak és lecsökkenti a hiba okának felderítési idejét - mondja a Skoda. Használata egyszerű - a technikusnak csak okostelefon-mikrofonon keresztül kell rögzítenie a motor hangját, és az alkalmazás elvégzi az elemzési munkát is.

Az alkalmazás jelenleg 10 különböző típusú hangot képes felismerni és nem kizárólag a motorral kapcsolatos hibák felderítésére használható: olyan alkatrészekkel is működik, mint a kormányrendszer, a légkondicionáló kompresszor és a közvetlen váltású sebességváltó (DSG) tengelykapcsolói, és terveik szerint kibővítik a gépkocsik más részrendszereivel is.

Az alkalmazást 2019. júniusa óta 14 országban, köztük Németországban, Oroszországban, Ausztriában és Franciaországban próbálták ki, 245 Skoda kereskedő vett részt a tesztelésben, és a Skoda szerint 90% -os sikeraránnyal rendelkezik a problémák diagnosztizálásában. Eddig a rendszer csak a Skoda saját modelljeivel kompatibilis.

skodasoundanalyser2.jpg

A Skoda ügyfélgondozásért felelős csapatának vezetője, Stanislav Pekař elmondta: „A Sound Analyzer kiváló példája annak az új lehetőségnek, amelyet a digitalizáció a Skodánál megteremthet, még az utólagos értékesítés tekintetében is. Folytatjuk a következetes mesterséges intelligencia technológiák használatát, hogy ügyfeleinknek még személyre szabottabb szolgáltatást nyújthassunk, ezáltal még tovább javítva az ügyfélélményt.” A projekt jelenleg „kísérleti szakaszában van”, és további vizsgálatokra van szükség a technológia hivatalos bevezetése előtt, ezért az applikációt egyelőre a pilot programban résztvevők számára elérhető.

 

Beépített szenzorok helyett?

Miért a jelentősége a Skoda újításának? A hálózatra kötött érzékelők és azok feldolgozására kiépített rendszerek, azaz a dolgok internete (Internet of Things) egyik legfőbb kérdésköre, hogy mikor, mit és mivel mérjünk. A Skoda példája is mutatja, hogy az eddig hagyományosnak tekintett, gépkocsiba beépített komplex, több tucat érzékelőre épített fedélzeti számítógép által folyamatosan végzett elemzések és ezek alapján a műszerfalra kivezetett riasztások mellett van helye alternatív megoldásoknak is.

iot_szenzorok.jpg

A tavalyi év másik nagy újdonsága volt a Skoda Care Connect applikáció: a Care Connect az egyik legátfogóbb szolgáltatás, a gyakorlatban az autóhoz kapcsolt távoli elérést, távfelügyeletet jelent. Az újdonságot nem csak az jelenti, hogy az ügyfél a mobiltelefonjára vagy a tabletjére letöltött alkalmazás segítségével rengeteg információt kap autójáról, illetve távolról is vezérelheti járművének bizonyos funkciót, hanem beállíthatja azt is, hogy a megjelölt szakszerviz is lássa az autó műszaki állapotára vonatkozó adatokat, így a szakemberek közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot a tulajdonossal egy-egy aktuális szervizre vagy hibajavításra javaslatot téve. Ez a proaktív szerviz szolgáltatás a Care Connecten belül.

skodacareconnect.jpg

Miben adhat többet a Sound Analyser a Care Connecthez és a hagyományos megoldáshoz képest?

  • A gépek hangjának ellenőrzése régóta az egyik alap, olcsón és rugalmasan kialakítható karbantartási hibamegelőzési lépés, mely a gép kezelője számára azonnal jelzi, hogy leállás, meghibásodás várható, viszont ehhez az szükséges, hogy a kezelőnek, jelen esetben a jármű vezetőjének, kellő tapasztalata legyen.
  • Az alkalmazást használó tudatos vásárlók számára a magasabb ügyfélélmény elkötelezett termékhasználatot és újravásárlást eredményezhet.
  • A Skoda szerviz partnerek számára is egy olcsó, rugalmas, gyors megoldást ad.
  • A Sound Analyser az okostelefonba épített szenzorokra épített megoldás, - persze még nem 100%-os, de a mesterséges intelligencia folyamatosan, rendületlenül tanul.
  • Használatához jó minőségű, megbízható okostelefon és applikációt le kell tölteni, de lényegesen gyorsabban, központilag, távolról lehet frissíteni a tudását.
  • Olcsóbb, mint felszerelni a szenzorokat és a fedélzeti számítógép mérő-diagnosztikai moduljait rendszeresen fejleszteni és a műszerfal felhasználói felületét tervezni, fejleszteni. Hasonlóan az egyre népszerűbb Android Auto alkalmazással, mely az okostelefon alkalmazásait az érintőképernyővé átalakított Skoda műszerfal megjeleníti, így segítségével nem kell a beépített navigáció drága adatbázisfrissítéseivel bajlódni, mert a Google Maps interaktív és folyamatosan tanuló felületét lehet útvonaltervezésre, navigációra igénybe venni, vagy például az okostelefon zenelejátszóját használhatjuk.

skoda-androit-auto.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr4816213708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása