Intelligens gyár

Az intelligens gyár az intelligens gyártás alapvető fogalma, digitálisellátási lánc és az IPAR 4.0. Ez a kutatás azt mutatja be, hogy a gyártást operatívan vezetők hogyan állnak hozzá az intelligens gyárakat meghatározó Technológiai trendekhez, illetve útmutatást nyújt ezen a megoldások potenciáljának maximalizálásához.

Kulcsfontosságú Alapvetések

 

  • Az intelligens gyár az a koncepció, amelyben a korszerű technológiák különféle kombinációban történő alkalmazása egy hiper-rugalmas, önmagát adaptáló gyártási képességet hoz létre.
  • Az intelligens gyárak különféleképpen igazodnak a stratégiai technológiai trendjeihez, nincs egyetlen meghatározó kombináció az intelligens gyárak számára. A legfontosabb, hogy az intelligens gyárak egyedi típusú intelligens problématerek, ahol a fizikai munkavállalók és a technológia nyíltan kölcsönhatásba lépnek, összekapcsolt és összehangolt módon.
  • Az intelligens gyár koncepciója azzal a kockázattal jár, hogy az egyes területek elszigetelődnek a egyenként bevezetett önálló projektek miatt. A sikeres intelligens gyár implantációk intenzív kommunikációt és egymáshoz igazodást eredményeznek területek között. Mindenkinek saját kottája van, de együtt egy szimfonikus művet szólatlanak meg.

 

Az intelligens gyárak legfontosabb előnyei

picture1.jpg

A tárgyak internete (IoT) megjelenése táplálta az intelligens gyárak korszakát. Az intelligens gyári elképzelés magában foglalja a gyártásautomatizálását, a 7/24-ben elérhető robotikát, az M2M-et (Gépek közötti kommunikációt) és az alkatrészek távvezérlését.  Az egész gyári hálózati rendszer az érzékelők, motorok, kapcsolók és egyéb eszközök hálózatán keresztül kapcsolódik, amelyek célja a termelékenység fokozása és a terméktervezés innovációja. Az ilyen rendszer bevezetésének fő előnyei a következők:

  • Lehetővé válik a termelés decentralizált ellenőrzése
  • Megvalósítható a termékek virtuális tervezése
  • Távoli karbantartás
  • IT rendszerek és analitika integrálása

Az ázsiai-csendes-óceáni ország vezető szerepet tölt be az intelligens gyárakban, 2015 és 2020 között további növekedést várva. Például Japán olyan innovációs programot vezetett be, amely az új termelési technológiákra összpontosít az öregedő munkaerő, az energiatakarékosság és az intelligens gyártási és megjelenítési technológiák területén. Korea a zöld technológiára, az intelligens hálózatra és a számítási felhőre összpontosít. Kína az erőforrás-hatékony és környezetbarát gyártási módszerekkel és az intelligens tervezéssel foglalkozik.

 

Az intelligens gyár korszaka nincs meghatározva

Minden gyár különféle módon valósíthat meg egy intelligens gyárat a különféle céljai elérése érdekében. Egyesek számára az intelligens gyárak a fenntarthatóságról vagy a hulladék nélküli termelésről szólnak. Mások számára ez jelentheti a továbbfejlesztett szimulációt és modellezést, a digitális és fizikai világok összeolvadását vagy a gyártási és a mérnöki folyamatok integrációját. Néhányan annyira messzire mennek, hogy megpróbálnak megvalósítani  olyan agilis rendszerű gyárat, ahol az aktuális piaci igény alapján lehet újra konfigurálni, optimalizálni az értékláncot, és ésszerűsíteni az anyagáramlást.

Ezért az egész világon hiányzik az intelligens gyár egyetlen, egyetemes meghatározása, mivel minden ország vagy ipar különböző célok kombinációit próbálja elérni. De ezen hajtóerők középpontjában mindig a változó munkaerő áll, amely magában foglalhatja a munkahelyek csökkentését is. Az intelligens gyár korszaka új típusú, magasan képzett, jól képzett és informatikai ismeretekkel rendelkező munkavállalót igényel. Olyan munkaerőt, amely kevésbé összpontosít az ismétlődő kézi feladatokra, és inkább a terméktervezésre, az optimalizálásra és a felügyeleti folyamatokra helyezi a hangsúlyt.

 

Az intelligens gyárra való átmenet

Az igazán okos gyárra való áttérés nem könnyű út, és a gyártók számos nehéz akadállyal szembesülnek. Az IoT gyári környezetbe történő bevezetésének hosszú távú előnyeit azonban egyre több iparágban felismerik, többen és többen gondolják, hogy a rendszereiket digitális technológiához kell kapcsolni.

 

A termelésirányítási szakmai közösség egyik célja, hogy a magyar ipar szereplőnek segítséget nyújtson abban, hogy a lehető legkisebb nehézségek árán váljanak a kor szellemiségének megfelelőbb szakemberré, illetve vállalatuk pedig a versenyképesebbé váljon.

Kecskemét, 2020 június.

Források:

https://emtemp.gcom.cloud/ngw/globalassets/en/doc/documents/385264-top-10-strategic-technology-trends-for-manufacturing-industries-smart-factory.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6616214678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása