Melyik a jobb? 4.

Korlátlan megjegyzések vs Szabályozott megjegyzések

 

Bizonyos rendszerekben a megjegyzések számát korlátozzák, mivel teljesen eltérő a megjegyzések kezelése, mint egy számla tételé. Viszont vannak olyan rendszerek, ahol a megjegyzések és a számla tételek kezelése teljesen megegyezik, ezért korlátok nélküli megjegyzések vihetőek fel a számlákra. Például a Microsoft NAV rendszerében egy számlára korlátlan mennyiségű megjegyzés felvihető azáltal, hogy a számla tételsorába bármilyen manuális tétel felvihető, nem szükséges, hogy az valamilyen cikktörzsből vagy szolgáltatás törzsből származzon, így a megjegyzések számát nem kell korlátozni. Ezt a felhasználók nagyon szeretik, hiszen bármilyen kiegészítő információt megjeleníthetnek a számláikon, bizonylataikon. Az egyedi rendszerek ezzel szemben előre meghatározott megjegyzés mezőkkel operálnak. Például elhelyeznek a fejlesztők egy megjegyzés mezőt a bizonylat fejrészében (és általában maximalizálják annak hosszát is, 250 karakterben), és egyet a bizonylat tételsoraiban. Így a felhasználó korlátokhoz kötött, viszont egyértelműen kiderül számára, hogy hová is kell írni a megjegyzést és az egy speciális helyen jelenik meg a bizonylat riporton, nem pedig a bizonylat alsó részében. Ön szerint melyik a jobb megoldás?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr572037564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gajdos Attila · http://www.iqi.hu 2010.06.02. 22:13:54

Rögtön két állítással kezdem:
(1) Felhasználói élmény szempontjából a NAV-é tényleg jó megoldás
(2) A NAV itt vázolt megoldása elég messze van a profitól

Szívesen kifejtem ezt mind részletesen is, talán elsőre annyit, hogy én általában véve szeretem a NAV-ot (megélhetésemhez is közel van). Amit írok, az inkább tényszerű kritika.

Szóval, a felhasználók. Ők szerintem csak akkor szeretik, ha a számlán ennek megfelelően okosan jelennek meg a megjegyzések, márpedig ehhez eléggé fel kell okosítani a NAV egyik legbonyolultabb riportját, a számlát.

Másrészt, a profizmustól azért van ez messze, mert szükségmegoldás: a NAV ugyanis egészen egyszerűen nem ismeri (khm) a multiline szövegmezőket (ld. pl a comment line megoldást, amely szerint a többsoros kommenteket az adott dologhoz soronként rendeli hozzá). Ugyanitt hiányzik pl. a rich text lehetősége is (döntés, vastagítás, betűméret).

Én személy szerint legjobbnak az AX szabad szöveges számla megoldását tartom (és a proalpha "beépített" rich text kezelését), megjegyzések és szabad szöveg kezelése szempontjából ezek adják a legteljesebb élményt (utóbbi esetén vannak a fordításokkal, formázásokkal kapcsolatban gondok, ha jól emlékszem).

De a legegyszerűbb, és talán emiatt leginkább népszerű, kézreálló a NAV-é is lehet, pont azért, mert nincs túlbonyolítva. Tényleg ízlés dolga.

Giller Tamás 2010.06.03. 14:52:45

Kedves Attila,

Teljesen egyetértek veled. A NAV-é a felhasználók szempontjából tényleg kényelmes és egyszerű, viszont tényleg nem szép megoldás. Elég hülyén néz ki, amikor egy hosszabb jogi szöveget 4-5 sorba kell beírnod :).

Üdv
Tamás

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása