Néhány szó a MobilFizetésről

Biztosan sokan hallottatok már a MobilFizetés szolgáltatásról. Kicsit körüljárom a témát. Az apropót az adta, hogy nemrég olvastam, hogy a Spar hálózatban bevezetik 2010. novemberétől ezt a szolgáltatást.

A T-Mobil honlapja szerint a MobilFizetés lehetővé teszi, hogy a nap 24 órájában fizessünk mobilunkkal egy bizonyos bankszámla vagy hitelkeret terhére. Természetesen a szolgáltatásra elő kell fizetni. Minden üzenet titkosított csatornát használ és minden trazakciót egy kóddal (PIN) kell megerősíteni, így ha elveszítjük telefonkészülékünket (azaz a SIM kártyánkat), akkor sem fizethetnek illetéktelenek a bankszámlánk (vagy hitelkeretünk) terhére, mert nem ismerik a PIN kódunkat.

A Telenor honlapja sokkal több információt közöl a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban. Egyébként jelenleg csak ennél a két szolgáltatónál lehet igénybevenni ezt a szolgáltatást. Illetve mindkét esetben FHB bankszámlához kötik a használhatóságot.

A MobilFizetés szolgáltatás már korábban is elterjedt volt bizonyos helyeken és esetekben:

 • fizetni lehet így az interneten
 • fel lehet tölteni mobilegyenleget
 • be lehet fizetni vele csekkeket
 • kiegyenlíthetjük közüzemi számláinkat
 • pénzt küldhetünk más MobilFizetésre szerződött partnernek

 

És ami az újdonság, hogy már bizonyos üzletekben is használhatjuk ezt a szolgáltatást, mint pl. Spar, Interspar, Kaisers üzletek.

Nézzük, hogy pontosan hogyan is néz ki a vásárlási folyamat:

 1. Sorban állunk a kasszánál.
 2. Jelezzük a pénztárosnak, hogy MobilFizetéssel szeretnénk fizetni.
 3. Megadjuk mobilszámunkat, vagy egyedi azonosítónkat (MobilFizetés azonosító) amit a szolgáltatáshoz kaptunk. Egyébként a szolgáltatás mellé kapunk egy nyomtatott vonalkódot is, amit átadhatunk a pénztárosnak, hogy meggyorsítsuk a munkáját.
 4. A pénztáros rögzíti a rendszerében a számunkat.
 5. Megérkezik a MobilFizetés üzenet a mobiltelefonunkra.
 6. Megadjuk érvényesítő kódunkat (PIN), ezzel jóváhagyjuk a vásárlást.
 7. Megkapjuk a blokkot a pénztárostól.

 

A szolgáltatás támogatói azt mondják nem lassabb, mintha bankkártyával fizetnénk. A szolgálatás igénybevételéhez egyébként kapunk egy teljesen új SIM kártyát, ami alkalmas a szolgáltatás igénybevételére. A szolgáltatás során van SMS díj 20 Ft, azt nem sikerült kiderítenem, hogy az FHB mennyi pénzt kér tranzakciónként, de biztosan kér. Valószínűleg olcsóbb, mintha egyszerűen bankkártyával fizetnénk, de összességében a költsége ugyanannyi.

Igazából semmi olyan nagy előnyét nem látom, ami miatt ilyen szolgáltatásra fogok szerződni a mobilszolgáltatóknál, de ez is egy fizetési lehetőség lehet abban az esetben ha elhagytuk az iratainkat és a mobilunk még megvan.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr402452529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása