Lean és SixSigma

A postafiókomba többször kapok olvasói leveleket, kérdéseket, és többekben felmerült az a kérdés, hogy: "Az ITIL olyan, mint a Lean vagy a SixSigma?" Mai cikkemben megpróbálok válaszolni erre a kérdése.

Először is határozzuk meg a fogalmakat:

ITIL: Ezt már elég részletesen átrágtam a korábbi cikkeimben, de ha adni kellene egy megfogalmazást róla, akkor azt mondanám, hogy az ITIL egy az informatika területén használatos módszertan, amely informatikai rendszerek és/vagy szolgáltatások üzemeltetésére és fejlesztésére vonatkozik. A cél, hogy az informatikai rendszer és/vagy szolgálatás működése elérje az elvárt szintet, csökkentve a leállás (hiba) lehetőségét, egyszóval növelje a hatékonyságot.

Lean és Six Sigma: A Lean és a Six Sigma egy-egy vállalatszervezési módszertanok, kifejezetten a termelésirányítás területén. A cél a termékelőállítás hatékonyságának növelése, a hibás példányok számának csökkentése. Ami a vevő számára nem érték az veszteség. A cél a veszteség csökkentése. A Lean alapja a TPS (Toyota Producting System – Toyota Termelési Rendszer), a Six Sigmát pedig a Motorola fejlesztette ki.

Tehát nagy vonalakban kimondhatjuk, hogy ami az ITIL az informatika területén az a Lean és Six Sigma a termelésirányítás területén. Vizsgálódjunk kicsit tovább a Lean és Six Sigma táján. Mi a közös bennük és mik a különbségek.

Elmondható, hogy mind a két módszertan ugyanarra a problémára keresi a választ, de máshogy reagál. A Six Sigma a folyamatok reformálásában látja a megoldást, azaz a folyamatok mindig ugyanolyanok legyenek, vagy legalábbis hasonlóak, így csökkenthető a veszteség. A Lean ehelyett a folyamatok folyamatos fejlesztését tűzi ki célul azért, hogy így csökkentse a veszteséget. A két módszertan szakemberei között van némi harc, de azért a két módszer szinte mindig kéz a kézben járnak. A hazai és nemzetközi termelő vállalatok mindegyike alkalmazza valamelyik módszert. Ezek nélkül a módszerek nélkül nem létezik jó termelés, termelés irányítás.

Itt egy összefüggő ábra a http://www.sixsigmainstitute.com/ oldalról, ami további betekintést nyújt a témába:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr352541910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása