AZ 5G MOBIL HÁLÓZATOK 5 ÚJDONSÁGA

Az 5G hálózattól a generációváltások során megszokott sebességnövekedést várjuk. Nem ez azonban az a funkció, amiből a termelő és szolgáltató vállalkozások a legtöbbet profitálhatnak.

Az Industrial Internet of Things, az Ipar4.0 és az önvezető járművek jelentős kihívást adnak a mobil szolgáltatóknak, főként akkor, ha versenyben akarnak maradni a különböző alternatív elérési hálózati technológiák mellett (Wifi, LoRa, Bluetooth, stb.).

Nézzük sorban az 5G technológia 5 újdonságát!

 

  1. SÁVSZÉLESSÉG

Ezen a területen nagy újdonság nincs, az elvárásoknak megfelelően a jelenlegi 4G hálózatokban elérhető 100Mbps-os sebességhez képest 1-2 nagyságrendnyi ugrásra számíthatunk: a technológiai megoldásszállítók 1-20 Gbit/s sebességet ígérnek.

picture1_1.jpg

„Az 5G legelőször is minden eddiginél gyorsabb mobiladat-kommunikációt tesz lehetővé. Ma Magyarországon a mobilhálózat átlagsebessége 40 Mbit/s, az 5G-vel ez a csúcssebesség szempontjából akár 20 Gbit/s is lehet. Éppen ezért a leggyorsabban a mobiltelefóniában lesznek majd érzékelhetők az 5G előnyei a felhasználók számára. A 4K-s, 8K-s tartalmakat, vagy éppen a 360 fokos videókat gond nélkül nézhetjük majd meg mobil eszközökön is, de a kiterjesztett valóságra, illetve virtuális valóságra építő megoldások is elterjedtebbek lesznek. A koronavírus megmutatta, hogy az internethálózat egy rendkívüli helyzetben mekkora terhelésnek lehet kitéve.” - nyilatkozta a Mácz Ákos a hazai 5G Koalíció szakmai vezetője a hirado.hu-nak.

 

  1. KISZOLGÁLHATÓ ESZKÖZÖK SZÁMA

Az 5G-s hálózatokhoz várhatóan 100-szor annyi eszköz (okostelefonok, épületek, gépek, berendezések, járművek, tárgyak, mérőórák, kapcsolók, szenzorok, stb.) kapcsolódhat majd egyidejűleg, mint a jelenlegi 4G-sekre, így akár nagyvárosi környezetben 1 négyzetkilométeren akár 100 millió eszközt is ki tud majd szolgálni.

 picture2.png

  1. VÁLASZIDŐ

A hálózatra csatlakoztatott eszközök közül nagyon sok olyan lesz, amik az emberek számára veszélyes környezetben dolgoznak, és ezeknél az eszközöknél a reakció idő miatt lesz szükség nagy sebességre. Az önvezető járművek elterjedéshez elengedhetetlen, hogy valamilyen formában kapcsolatban álljanak egymással és a közlekedési infrastruktúrával, kulcsfontosságú tehát, hogy gyors reakcióidővel (<1ms) rendelkező, megbízható és biztonságos kommunikációs hálózat álljon rendelkezésükre.

 picture3.png

  1. SUGÁRNYALÁB A HOMOGÉN LEFEDETTSÉG HELYETT

A növekvő felhasználói igényeket kielégíteni akaró, fenti 3 jellemzővel rendelkező mobil hálózat vagy nagyon sűrűn kiépített bázisállomás hálózattal, és/vagy hatalmas villamosenergia felhasználásával lenne csak megvalósítható.

Megoldásul az Ericsson által kidolgozott sugárnyaláb (beamforming) technológia az álló és a mozgó eszközök elhelyezkedéséhez igazítva alakítja ki a dedikált „térerőt”. Ez az 5 perces demó jól érzékelteti a megoldás lényegét.

 picture4.jpg

  1. FELHASZNÁLÁSI ESETTŐL FÜGGŐ MOBIL HÁLÓZATI SZOLGÁLTATÁS

Legfontosabb újdonságnak tartom, hogy az eltérő felhasználási esetek (telefonbeszélgetés, film letöltés, automata locsoló, önvezető autó, gyártósori robotok vezérlése) különböző mobil távközlési hálózati szolgáltatási elemeket eltérő paraméterekkel igényelnek (nem mindenhol ugyanolyan fontos a reakcióidő, vagy a sávszélesség). Erre válaszul a hálózatot az eltérő igényekhez igazított különböző logikai szeletekre lehet osztani (network slices), rendkívül gyorsan (akár 90 percen belül!) virtuális hálózatokat lehet kialakítani, ezzel új üzleti szolgáltatásokat lehet rugalmasan indítani az egyes felhasználási esetek számára.

A fentiekből is látjuk az 5G-t egyáltalán nem csak a mai igényeinkhez fejlesztik, „hanem jóval előrébb gondolkodnak, olyan technológiák és lehetőségek kapujának tartópillére lehet, melyet eddig csak a filmvásznon láthattunk.”, foglalja össze a tarifaexpert.hu.

 

Mit adhat az 5G a gyártó vállalkozásoknak?

A termelő vállalatok az egyéni felhasználókkal ellentétben az 5G nagy sebessége helyett leginkább az általa nyújtott stabilitást, biztonságot és hatékonyságot várják el.

„A KPMG számításai szerint az 5G által dinamikusabb, önállóbb, gyorsabb gyártási folyamatok érhetőek el. Az új technológiát használó gépek szenzoriak segítségével önmaguk automatikus frissítését, beállítását is hatékonyabban végzik majd, illetve kevesebb utómunkát igénylő termékeket fognak gyártani. A mesterséges intelligenciával, felhőalapú adatáramlással, nagy sávszélességgel, hálózatra kapcsolt gépekkel, kiterjesztett valósággal dolgozókkal és a teljes termelési lánc átfogó felügyeletével jelentős változásokat hozhat az 5G. Stephen Cooper, a KPMG UK Ipari gyártásért felelős vezetője elmondta, az 5G és az Ipar 4.0 forradalmasíthatja a gyártási folyamatokat, az átálláshoz pedig szükség van a vezető nagyvállalatokra, ugyanis nekik kell elindulniuk a fejlődés útján, hogy hosszú távon kihasználhatóak legyenek a technológia nyújtotta előnyök – számolt be a Manufacturing Global.” (Forrás: autopro.hu)

Az 5G a szállítmányozásban is óriási fejlődést hoz: az önvezető targoncák, kamionok, drónok és robotok elősegítik a vállalatok működésének folyamatos fejlesztését.

„Nagy hangsúlyt fektet a Bosch az 5G-hálózat fejlesztésére. A vállalat szerint az 5G kulcsfontosságú építőeleme lesz a gyártás és a logisztika digitalizálásának és összekapcsolhatóságának.” „A kézzel végzett munkafolyamatok egyre inkább a háttérbe szorulnak, helyettük a gépi, technikai rendszerek veszik át a szerepet. Az emberek, gépek és technológiai rendszerek közti kapcsolat egyre jelentősebbé válik – mindezek kulcsa pedig az 5G-hálózat.” – írja az autopro.hu

A zavartatásmentes frekvenciát és beazonosított eszközöket adó mobilszolgáltatás díja és az 5G alkalmas eszközök, szenzorok ára ma még magasnak tűnhet, de a biztonságot és megbízhatóságot összességében olcsóbban, jóval kisebb kockázatok mellett biztosítja, mint az alternatív vezeték nélküli hálózati megoldások. Érdemes mérlegelni, hogy milyen célból, milyen környezetben, milyen hálózati technológiát alkalmazunk.

Az 5G technológia iránt érdeklődőknek ajánlom ezt részletesebb angol nyelvű, 7 perc hosszú videót:
Everything You Need to Know About 5G

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6216214694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása