Lean és SixSigma

A postafiókomba többször kapok olvasói leveleket, kérdéseket, és többekben felmerült az a kérdés, hogy: "Az ITIL olyan, mint a Lean vagy a SixSigma?" Mai cikkemben megpróbálok válaszolni erre a kérdése.

Először is határozzuk meg a fogalmakat:

ITIL: Ezt már elég részletesen átrágtam a korábbi cikkeimben, de ha adni kellene egy megfogalmazást róla, akkor azt mondanám, hogy az ITIL egy az informatika területén használatos módszertan, amely informatikai rendszerek és/vagy szolgáltatások üzemeltetésére és fejlesztésére vonatkozik. A cél, hogy az informatikai rendszer és/vagy szolgálatás működése elérje az elvárt szintet, csökkentve a leállás (hiba) lehetőségét, egyszóval növelje a hatékonyságot.

Lean és Six Sigma: A Lean és a Six Sigma egy-egy vállalatszervezési módszertanok, kifejezetten a termelésirányítás területén. A cél a termékelőállítás hatékonyságának növelése, a hibás példányok számának csökkentése. Ami a vevő számára nem érték az veszteség. A cél a veszteség csökkentése. A Lean alapja a TPS (Toyota Producting System – Toyota Termelési Rendszer), a Six Sigmát pedig a Motorola fejlesztette ki.

Tehát nagy vonalakban kimondhatjuk, hogy ami az ITIL az informatika területén az a Lean és Six Sigma a termelésirányítás területén. Vizsgálódjunk kicsit tovább a Lean és Six Sigma táján. Mi a közös bennük és mik a különbségek.

Elmondható, hogy mind a két módszertan ugyanarra a problémára keresi a választ, de máshogy reagál. A Six Sigma a folyamatok reformálásában látja a megoldást, azaz a folyamatok mindig ugyanolyanok legyenek, vagy legalábbis hasonlóak, így csökkenthető a veszteség. A Lean ehelyett a folyamatok folyamatos fejlesztését tűzi ki célul azért, hogy így csökkentse a veszteséget. A két módszertan szakemberei között van némi harc, de azért a két módszer szinte mindig kéz a kézben járnak. A hazai és nemzetközi termelő vállalatok mindegyike alkalmazza valamelyik módszert. Ezek nélkül a módszerek nélkül nem létezik jó termelés, termelés irányítás.

Itt egy összefüggő ábra a http://www.sixsigmainstitute.com/ oldalról, ami további betekintést nyújt a témába:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr462541910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása