Melyik a jobb? 12.

Linux vagy Windows alapú szerver?

Különböző rendszerek, különböző alapokra épülnek, és ezeknek mindig megvannak a maguk indokai. Más alapra épül egy CRM vagy egy ERP rendszer. Az tény, hogy ma Magyarországon a végfelhasználói oldalon nagyon kevesen használnak Linuxot. Ezért legtöbben szerver oldali megoldásban is előnyben részesítik a Microsoft technológiáját. Azonban a Linux platform szerver oldali alkalmazásokban nagyon is elterjedt, nem ismerek pontos statisztikákat, de szerintem több Linux alapú szerver működik ma Magyarországon, mint Windows. Vajon miért?

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr522816320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

openerp 2011.04.19. 20:07:23

Hát erről hosszú vitákat lehetne folytatni. Viszont ami a Linux mellett szól:
- Relatíve olcsóbb az üzemeltetése (nincs licensz díj)
- Üzembiztosabb, stabilabb a működése
- Sokkal jobban konfigurálható
- Sebességbeli különbségek is tapasztalhatóak (bár erre mért eredményeket nem ismerek)
- Biztonságosabb

Ami ellene:
- Komoly szakismeret kell a beállításához, frissítések telepítéséhez, a rendszer telepítéséhez, illetve bármilyen program felrakásához

Az viszont tény (saját tapasztalat), hogy egy szakember azt hoz ki belőle amit csak akar. Mi a nyílt forráskódú Openerp-vel foglalkozunk. Ennek van linuxszos, windowsos verziója is (mind a szerver, mind a kliens) létezik. Tapasztalataink szerint ez a rendszer jobban fut (üzembiztosabban) Linuxszon. Én személy szerint desktopra is linuxszot használok, de én azon kevesek közé tartozom aki ilyen mazochista.

Giller Tamás 2011.04.20. 08:23:14

Pontosan az általad írt érvek miatt az ERP rendszereink alá mi is Linuxot használunk. 2003-ban még Red Hat-ot, 2006 körül váltottunk Cent OS-re, és idén váltunk Ubuntura.

openerp 2011.04.20. 10:52:03

@Giller Tamás: Ha még nem váltottatok, akkor ajánlom nézzétek meg a Zentyal-t. Ez wgy Ubuntu LTS alapú disztribúció, csak a rendszergazda kap egy webes adminisztrációs felületet. Pillanatok alatt be tud rajta konfigurálni bármit. Csoportmunka szervernek kiváló.

Giller Tamás 2011.04.20. 10:55:31

Köszönöm! Megnézzük!
süti beállítások módosítása