A projektmenedzser helye a szervezetben

Azt már tudjuk, hogy a projektmenedzser egy olyan szervező-végrehajtó személy, akinek a feladata, hogy a projekt céljai maradéktalanul teljesüljenek. De hol foglalja el a helyét a szervezetben?

Egy vállalkozáson belül különböző területek működnek, pénzügy, humán osztály, beszerzés, értékesítés, informatika, stb. (a cég profiljának megfelelően). Ezeknek a területeknek vagy más néven funkcióknak vannak vezetői ők a területi (funkcionális) vezetők, például pénzügyi igazgató (CFO), informatikai igazgató (CIO), stb. Ezek a vezetők egyértelműen vezetői, menedzseri pozícióban dolgoznak, a saját területük legfőbb döntéshozói, írányítják saját területüket és a kezük alatt dolgozókat is, ők munkahelyi vezetők.

A területi vezetők mellett vannak még a cégen belül ún. üzemeltetési vezetők, akik nem egy teljes területnek hanem inkább egy üzleti tevékenységnek a vezetői, például fejlesztési vezető, tesztelési vezető, ők egy konkrét folyamatért felelnek, mint inkább egy komplett területért.

Ez alapján ha rajzolni kellene egy klasszikus szervezeti ábrát, akkor a cég tulajdonosa / ügyvezetője alatt a területi vezetők helyezkednek el, akiknek vannak beosztottaik, projektek vezetésével pedig a területi vezetők foglalkoznak, mivel általában nincs külön olyan személy, aki projektek irányításával foglalkozik. Ebben az esetben a területi vezetők egyben projektmenedzserek is.

Ezzel szemben olyan szervezetnél, ahol van kialakult projekt kultúra ott valószínűleg a területi vezetők mellett van egy velük egyenrangban lévő projekt igazgató aki alá több projektmenedzser tartozik. A projektmenedzserek alá közvetlenül már nem tartoznak beosztottak, de a területi vezetők alá beosztottak erőforrásait használhatják bizonyos projektek kapcsán. Így a projektvezető iránytja a szakmai munkát, de a projekt csapatban dolgozó más kollégáknak van területi munkahelyi vezetője is.

A fenti két példa a két sarok pont, az egyik amikor van külön projekt iroda, projekt igazgatóval és projekt menedzserekkel, a másik amikor ez a teljesen hiányzik és a területi vezetők egyben projektmenedzserek is. A két sarok pont között viszont nagyon árnyalt is lehet a működés. Valahol van nevesített projektmenedzser, de külön működik a szervezettől, vagy éppen a projektmenedzser az egyik területi vezető beosztottja.

Ha a következő kérdésekre választ adunk, akkor mi is megtudhatjuk, hogy a skála melyik pontjához helyezkedünk el közelebb:

  • Milyen nagy a projektmenedzser hatásköre? Ha nagy, akkor inkább projekt célú szervezeti egységről beszélünk, egyébként pedig funkcionális szervezeti egységről.
  • Ki rendelkezik leginkább az erőforrások felett (munkaidő, anyagi javak, eszközök, stb.)? Ha a projektmenedzser, akkor projekt célú szervezeti egységről beszélünk, egyébként pedig funkcionális szervezeti egységről.
  • Ki kontrollálja a projekt költségvetést? Ha a projektmenedzser, akkor projekt célú szervezeti egységről beszélünk, egyébként pedig funkcionális szervezeti egységről.
  • Milyen a projektmenedzser munkaideje? Ha teljes munkaidőben projekteket menedzser, akkor projekt célú szervezeti egységről beszélünk, egyébként pedig funkcionális szervezeti egységről.

Remélem ezekkel az információkkal és kérdésekkel mindenki könnyebben tudja majd elhelyezni a projektmenedzser munkakört a szervezeti egysében.

ProjectManagement.jpg

Kép forrása: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr754660739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása