Év végén havazik?

Egy vállalatirányítási rendszer bevezetésekor az ún. éles indulás (go live) legoptimálisabb időszaka mindig az év eleje (Magyarországon), főleg akkor ha egy teljesen integrált és zárt rendszer élesítéséről va szó, amely főkönyvi rendszert is tartalmaz. Természetesen nem csak ekor lehet bevezetni egy rendszert, de az ügyfél szempontjából (főleg a könyvelés és a menedzsment) ez a legoptimálisabb és legkényelmesebb időszak, hiszen év váltáskor az új funkciók az új rendszerben indulnak. Nincs szükség évközi zárásra és a legtöbb pénzügyi szakember nagyon szereti ha az év zárása a rendszerben követi a pénzügyi évet.

1_35.jpg

Természetesen ha ehhez mindig ragaszkodnánk, akkor minden szolgáltató cég évente csak egy rendszert vezethetne be, ami nyilván nem rentábilis. De mivel minden évben van olyan vállalkozás, amely január 1.-el szeretne éles indulást, így az év végi időszak az ERP szolgáltató cégeknél sosem a pihenésről szól, hanem a kemény munkáról. Sajnos a december hónap mindig kritikus, az ünnepek miatt mindenki pihenni szeretne, kevesebb a munkanap a hónapban, többen szeretnének szabadságra menni, az ügyfél pedig biztos szeretne lenni abban, hogy január első napjaiban minden rendben lesz.

Aki ERP rendszerekkel szeretne foglalkozni az készüljön arra, hogy az év vége nem a pihenésről, hanem a munkáról szól (ahogy természetesen sok más szakma esetén is igaz ez az állítás).

2_24.jpg

Ahhoz, hogy az év vége azért egy tanácsadó számára is hordozzon némi kikapcsolódást, december hónapra már csak a legutolsó munkafázisoat szabad hagyni, ilyen például a végleges adatmigráció. Új funkciók fejlesztése, és tesztelés nélküli bevezetése már nagyon veszélyes lehet és jelentős kockázatokat is hordozhat a januári go-live során.

Aki most éppen valamilyen rendszerbevezetésben vesz részt, annak sok sikert kívánok és kitartást! Mindenkinek Boldog Ünnepeket!

Még karácsonyig jelentkezek egy írással, de annak már semmi köze nem lesz a vállalatirányításhoz. Új szakmai cikkel valószínűleg már csak januárban jelentkezek.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr675672060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása