Fontos, hogy legyen tervünk

Az informatikai szolgáltatások területén kiemelt fontossággal bír, hogy egy projektet megfelelő tervezés előzzön meg. A mai cikkben megpróbálok betekintést nyújtani a projekttervezés módszerébe, a cikk alapja a sok éves tapasztalatom, valamint különböző projekttervezési-projektvezetési nemzetközi módszertanok (PMI, IPMA).

Triangle.png

Az bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy a projekt tervet valakinek vagy valakiknek meg kell csinálnia. Nagy cégeknél erre külön tervezési csoportot hoznak létre (Planning Process Group), kis cégeknél általában maga a projektvezető végzi ezt a tevékenységet. A projektet nem csak meg kell tervezni, de a megvalósítás során fontos, hogy az esetlegesen felmerült módosításokat is átvezetésre kerüljenek a projektterven.

De mi is valójában a projektterv? A projektterv egy hivatalos, jóváhagyott dokumentum, amely segíti a projekt végrehajtását és ellenőrzését. Egy leírás a projekt céljáról, a végrehajtásához vezető útról, mérföldkövekről, a cél eléréséhez szükséges erőforrásokról.

Most, hogy tudjuk mi maga a projektterv nézzük meg, hogy hogyan célszerű összerakni. A projekt megrendelőinek, akik a pénzt biztosítják a projekt megvalósításához, különböző igényeik lehetnek. Ezeket az igényeket mind-mind össze kell gyűjteni. Persze az igények összeállításkor lehetnek olyan jellegű kérések is, amelyek nem közvetlenül az érdekeltektől származnak (stakeholders), hanem a projekt más személyeitől. Ezeket az igényeket is figyelembe lehet venni, amennyiben nem sértik a felsőbb érdekeket. Tehát a projekttervezés első pontja, hogy gyűjtsük össze az összes igényt, kérést, amelyet a projekt során meg kell valósítani.

1_40.jpg

A projektnek természetesen van egy célja is, egy központi cél, vagy több kisebb cél, amit el akarunk érni, vagyis amit az érintettek (stakeholders) el akarnak érni. Tehát a következő lépés, hogy pontosan határozzuk meg, hogy mi a projekt célja.

A következő pont, hogy a projektet bontsuk apróbb lépésekre, mérföldkövekre, hogy még könnyebb dolgunk legyen a megvalósítás során, és könnyen mérhető és ellenőrizhető fázisokat kapjunk. A szaknyelv Work Breakdown Structure-nak is nevezi ezt.

Ha a projektet kisebb szakaszokra bontottuk, akkor a kisebb szakaszokon belül meg kell tervezni az egyes lépéseket és a lépések közötti kapcsolatot, melyik lépés melyik lépés után következik. Lényegében egy menetrendet kell felépíteni.

Eddig a lépésekig lényegében csak azt határoztuk meg, hogy mi a projekt célja, milyen követelményeket kell teljesíteni, felosztottuk részekre a projektet és megterveztük az egyes lépéseket. De a projekt megvalósításához többféle erőforrás is szükséges, amikről szót kell ejteni, és pontosan meg kell tervezni azokat. A két legfontosabb erőforrás mindig az emberi munkaerő és a pénz. Ezeket meg kell tervezni és a projekttervbe bele kell írni. Pontosan mennyi emberi munkaórára és pénzre lesz szükség a projekt megvalósításához. Fontos, hogy ne csak a projekt költségét mérjük fel, de a projekt teljes költségvetését is. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozni, hogy a projektre szánt költségvetés X millió Ft, a megvalósításhoz viszont Y millió Ft kellene. Amennyiben a rendelkezésre álló erőforrásokból nem valósítható meg a projekt, akkor kerül szóba a projekt minősége. Egy projektet akár többféle módon is meg lehet valósítani, olcsóbban, kevesebb erőforással, de még mindig úgy, hogy a projekt elérje a célját. Ezért is célszerű több szkenáriót a projekttervbe lefektetni.

A projekttervben számításba kell venni a lehetséges kockázatokat és a kockázatokra adható válaszokat is. Fontos, hogy a terben kitérjünk a kommunikációs csatornákra is. Ki, kivel, mikor milyen kommunikációs csatornákon léphet kapcsolatba.

Egy jó projektterv akkor jó, hogyha a következő kérdésekre mindre választ kapunk benne:

  • Miért, milyen célból kell a projektet végrehajtani?
  • Milyen munkákat, feladatokat kell elvégezni a projekt során?
  • Ki vagy kik fogják elvégezni a feladatokat?
  • Mikor fog a projekt megvalósulni?

Ha ezeket a tényezőket megfelelő módon vesszük számításba, akkor biztos, hogy egy megfelelő projekttervet sikerül összhozni, ami segíti a projekt megvalósítását. Jó projektterv nélkül a projekt megvalósítása is veszélybe kerülhet.

3_10.jpg

A képek mind az Internetről származnak.

Egy kis reklám, ha még nem vásároltad meg a nemrég megjelent könyvemet, akkor irány a bolt: ERP, múlt-jelen-jövő

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr75877188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása