Interjú rovat: Weiszbart Zsolt

Amikor nagy ERP szolgáltatókról beszélünk, akkor azt gondolom mindenkinek az IFS is az eszébe jut. Az IFS-t 1983-ban Svédországban alapították, de mára világszerte elismert szoftverszállító vállalkozásként tartják számon. 60 országban vannak jelen megoldásaikkal és kb. 900.000. felhasználóval büszkélkedhetnek. A mai interjú során Weiszbart Zsolttal beszélgettem, aki a hazai IFS ügyvezetője.

Az IFS egy ERP, egy ERP csomag, egy szolgáltatás, egy vállalkozás vagy mindezek egyben?

img_3117r.jpgWeiszbart Zsolt: Először is üdvözlöm a blog olvasóit! Az IFS elsősorban a globális vállalatialkalmazás-szállító neve, eredetileg az Industrial and Financial Systems rövidítéséből ered, de már nagyon régen csak a rövidítést használjuk. Alapvetően ERP (vállalatirányítási rendszer), EAM (eszközmenedzsment) és ESM (szervizmenedzsment) megoldásokat kínálunk IFS Applications integrált vállalatirányítási rendszerünk révén, valamint bizonyos szegmensekben felvásárolt megoldásainkkal is jelen vagyunk.

Miben más az IFS más nagy ERP szolgáltatókhoz képest (SAP, abas, Microsoft, stb.)?

Weiszbart Zsolt: IFS Applications megoldásunk széles körű funkcionalitást és egyedülálló felhasználói élményt nyújt. A fejlesztés fókuszában az IFS Applications és a kevés számú felvásárolt megoldásunk áll, nem oszlik meg a figyelmünk több száz vagy ezer termék között. Vállalati értékeinkből adódóan ügyfeleinket rugalmasabban szolgáljuk ki, közelebb vagyunk hozzájuk. Nyíltan és őszintén kommunikálunk, ismerjük és értjük ügyfeleink igényeit.

Mióta van az IFS Magyarországon? És jelenleg hány alkalmazottal dolgozik?

Weiszbart Zsolt: Az IFS 2000 óta van jelen saját tulajdonú leányvállalattal Magyarországon. Világszerte 2800 alkalmazottunk van, ebből Magyarországon több mint 30 dolgozik.

Milyen partnerpolitikát folytat a cég? Saját maga végzi a bevezetéseket vagy partner hálózattal dolgozik?

Weiszbart Zsolt: Magyarországon saját magunk végezzük a bevezetéseket, globálisan viszont egyre nagyobb szerepet szánunk partnereinknek, ezért intenzíven fejlesztjük partnerprogramunkat.

Ön már lassan 15 éve vezeti a hazai IFS-t, mi a legnagyobb különbség az akkori és a jelenkori IFS között?

Weiszbart Zsolt: Az ezredforduló környékén zajlott az IFS globális vállalattá alakítása, e folyamat része volt a 100 százalékos tulajdonú magyar leányvállalat megalapítása. A 2001. év Top 10 ERP szállítóiból mára az Oracle és SAP mellett csak az IFS maradt, a többieket mind felvásárolták, illetve belépett a piacra a Microsoft. Az IFS az elmúlt 15 évben folyamatosan megőrizte helyét és függetlenségét a Top 10-ben, miközben a technológiában forradalmi változások következtek be (cloud, mobilitás stb.). Ennek alapja, hogy mindvégig hűek tudtunk maradni a skandináv gyökerekhez és az alapértékeinkhez: egyszerűség, profizmus, elkötelezettség. Az ezredfordulóhoz képest a hazai csapat létszáma mára közel a háromszorosára, az árbevétel 7-8 szorosára, az ügyfelek száma 10 szeresére nőtt.

Mit gondol ma az ERP piacról? Lehet ma eladni ERP-t? Hogyan? Kinek?

Weiszbart Zsolt: Magyarországon évről-évre számos főleg exportra termelő magyar tulajdonú vállalkozás jut el arra a szintre, hogy be kell vezetnie egy korszerű, hatékony, integrált megoldást, miközben meg kell, hogy őrizze azokat az értékeket, amely segítségével eljutott erre a szintre. Amíg lesznek ilyen vállalatok, addig nekünk nincs miért aggódnunk.

ifs_world_hungary_2014_2_cover.jpg

IFS World magazin, a képre kattintva letölthető!

 

Az IFS hogyan alkalmazkodott ahhoz, hogy lényegében 2010-re a legtöbb vállalkozás már rendelkezett valamilyen ERP-vel?

Weiszbart Zsolt: Manapság már hézagmentes az ERP kínálat kezdve a mikro-vállalkozások igényeit is kiszolgálni képes ERP szoftverektől a nagyvállalati megoldásokig. Mivel a mi megoldásaink e kínálat tetején helyezkednek el, évről-évre számos hazai vállalat "nő fel" ahhoz, hogy IFS Applications felhasználó legyen. E mellett mind a magyar tulajdonú, mind pedig a nemzetközi szállítók körében előfordul, hogy fel kell adniuk bizonyos piacokat, vagy egyszerűen csak nem képesek lépést tartani a fejlődéssel, így ügyfeleik előbb-utóbb kénytelenek lesznek más megoldások után nézni. Szerencsére abban a szegmensben, amire mi koncentrálunk, mindig van megfelelő utánpótlás, amelyből a jövőbeli ügyfeleink kikerülhetnek.

A magyar piac az IFS-en belül (nemzetközileg) mennyire számottevő?

Weiszbart Zsolt: Ha a közép-kelet-európai régiót nézzük, jelentős szerepe van, globálisan arányos bármely hasonló cég részesedéséhez.

Lehet, hogy én nem olvasok megfelelő sajtóterméket, de mintha az IFS körüli információk nem jutnának el széles körben a vállalkozásokhoz? Az IFS inkább a partnerei felé kommunikál vagy én látom rosszul?

Weiszbart Zsolt: Az IFS-nek viszonylag jól beazonosítható a célpiaca Magyarországon, és jól ismerjük e piac igényeit, elvárásait. Igyekszünk közvetlenül e célcsoporthoz szólni, hiszen így tudunk hatékonyak lenni, de céges magazinunk az IFS WORLD évente kétszer eljut az egyik neves üzleti hetilap előfizetőihez is. Ezen kívül szakmai cikkekkel, sikertörténetekkel is megjelenünk alkalmanként egyéb üzleti és IT vonatkozású nyomtatott és online kiadványokban.

Az ERP piacon hova lehet fejlődni, Ön szerint mi lesz az informatika, az ERP üzletág jövője az elkövetkező 5 évben?

Weiszbart Zsolt: Tovább nő a felhasználói élmény és a rugalmasság szerepe. Folytatódik az ERP-rendszerek konzumerizációja, a háztartási, szórakoztatóipari eszközökbe kifejlesztett bizonyos technológiák átvétele, hiszen minden évben újabb munkavállalók jelennek meg ERP-felhasználóként, akik egyre magasabb felhasználói élményt nyújtó környezetben nőttek fel, így az ERP-rendszerektől is ezt a színvonalat várják el. Az ERP-rendszereknek egyre több házon belül elvégezhető testreszabási lehetőséget kell nyújtaniuk, hogy támogassák az alkalmazó vállalatok agilitását. Egyre növekedni fog a felhőalapú rendszerek, a mobilitás és a big data szerepe. Azok a szállítók lesznek sikeresek a következő öt évben, amelyek megfelelő választ fognak tudni adni ezekre a kihívásokra.

Mit gondol a star-up hullámról?

Weiszbart Zsolt: A 2008/2009-es válság utáni start-up hullám komoly hatással volt az üzleti szoftverek szállítóira is, hiszen az ERP-rendszerek is elindultak a konzumerizáció útján, illetve az okos mobileszközök elterjedése is új kihívások elé állítják a szektort. A két világban nagyon sok a kapcsolódási pont, ezt jól példázta a legutóbbi IFS világkonferencia is ahol a keynote előadók neves start-up szakemberek voltak. Arról nem is beszélve, hogy a nagyobb szállítók mind megjelennek mint potenciális felvásárlók. Volt szerencsém a 2009/2010-es évet a Stanford Egyetemen tölteni, így első kézből megismerhettem a start-up világ működését. Hazatérésem után hobbiként a magyar start-up közösségben kezdtem tevékenykedni egyrészt angyal befektetőként (Valley Connect program) másrészt megpróbáltam a kapcsolataimon keresztül Magyarországra csábítani előadókat, szakembereket.

Mikor és milyen IFS rendezvény várható a jövőben?

Weiszbart Zsolt: A 2015. év legfontosabb IFS eseménye az IFS Világkonferencia lesz, amelyet idén Bostonban rendezünk meg május 5-7. között. A konferencián fogjuk elsőként bemutatni az IFS Applications 9-et, és az előőadók között olyan személyiségekkel találkozhatnak a látogatók, mint Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója, aki a TIME magazine szerint a világ 100 legbefolyásosabb emberének egyike. A 2013-as nagy szabású IFS Nap és a 2014-es IFS Regatta után idén ősszel tervezünk újabb hazai IFS eseményt.

És így a végén pár szóban elmondaná, hogy mit csinál szívesen szabadidejében?

Weiszbart Zsolt: Amint már említettem, hobbiként a magyar start-up közösségben tevékenykedem, ezen kívül szeretek utazni. A labdarúgás gyermekkorom óta szenvedélyem, Bayern München szurkoló vagyok, és magam is rendszeresen focizom.

Kedves Zsolt, köszönöm a beszélgetést!

Weiszbart Zsolt: Én is köszönöm a lehetőséget és további sikereket kívánok a bloghoz!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr27124643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása