Vállalatirányításról közvetlenül - érthetően
Facebook
Linked In
Rss

Giller Tamás

screenshot_2020-04-10_at_11_57_30.png

Giller Tamás

Több, mint 15 éves szakmai tapasztalat informatikai szolgáltatások területén: ERP, CRM, egyéb vállalati szoftverek bevezetése, tanácsadása, üzemeltetése.

Pénzügyi, üzleti és informatikai tudás!

Projektmenedzsment tapasztalat, NAV, ITIL szakvizsga!

Közel 10 év vezetői tapasztalat (COO, CFO, IT/IS).

A Piac & Profit valamint a Computerworld szakértő partnere.

ERP - múlt, jelen, jövő

csak-könyv_2.png

ERP - past, present, future

angol_könyv_reklám.png

A könyvemről

Kulcsár Tibor (Kulcs-Soft alapítója):

"Gratulálok a könyvedhez Tamás, nagyon jó volt! Még nem olvastam olyan könyvet az ERP-ről, amely ennyire szakszerű és olvasható lenne egyben. Annyira tetszik, hogy szeretném tananyaggá tenni a Kulcs-Soft-ban. Szeretnék 20 példányt rendelni belőle a kollégáim részére."

Hetyei József (Certified Management Consultant):

"A könyv stílusa kellemes, olvasmányos, jól érthető. A könyvben összefoglalt tapasztalatok hasznosak lehetnek mind az ERP rendszereket bevezető kkv-k, mind a számukra ilyen rendszereket szállító, azokat (bevezetés során és az után) támogató vállalatok számára."

Hoffer István (abas Magyarország ügyvezetője):

"A könyv második része, amely az ERP kiválasztásról és a bevezetéshez kapcsolódó projektről ad információkat, abszolút hiánypótló a magyar piacon. Én nagyon vártam már egy ilyen kiadványra."

Juhász Zsolt (rEVOLUTION Software Kft. ügyvezetője):

„Érdekes, olvasmányos, sok helyen visszaköszönnek az általam is hangoztatott gondolatok. A könyv végén nekem egy picit sok lett a kiegészítő téma, ez egy picit elviszi a fő téma súlyát. De örülök, hogy a könyv az ERP kérdés teljes szélességét felvállalja.”

Támogathatsz

Ha szeretnéd támogatni az ERPBLOG működését, akkor most megteheted.

Köszönöm, hogy támogattál!

Facebook

www.erpblog.hu

A nevem Giller Tamás. 2003 óta foglalkozom Informatikai Szolgáltatásokkal (ERP és CRM rendszerekkel). 2003 év elején közgazdászként diplomáztam a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán majd a Summit Autó Magyarország ZRt.-nél - a Summit Solutions nevű üzletágnál - kezdtem dolgozni, saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerekkel. Két év után 2004 év végétől kezdve közel 1 évet töltöttem Ausztráliában, ahol pénzügy menedzsmentet hallgattam. 2005-től projektvezető lettem a Summit Autó Magyarországnál. 2006-tól a Karádi Rendszerháznál dolgoztam Microsoft vállalati termékekkel (Navision, CRM). 2008 és 2015 között a DLM Solutions Kft. üzletágvezetője voltam. 2015 és 2020 között pedig egy mezőgazdasági informatikával foglalkozó startup (Gremon Systems Zrt.) pénzügyi igazgatója voltam. 2020 márciusától a Neo Property Services Zrt. pénzügyi feladataival foglalkozom. Szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalataimat, amelyeket az informatika ezen speciális világában töltöttem, az elmúlt több mint 15 év során. Remélem a témák érdekesek lesznek és egy jó kis szakmai műhely alakul ki!

ITIL

 

Microsoft Business Solutions Specialist

specialist.png

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, vagy van egy jó ajánlatod számomra, akkor ne habozz, írj nekem!

tamas.giller@gmail.com

Search Clear

Friss topikok

Kiemelt partnerek

PP.jpg

Computerworld.gif

Partnerek

Bridge.pngdlm_1.pngk2d.png

xapt.pngkaradi_1.pngdyntell.png

kulcs.png 

ggx.png

abas.png  

2_2.png

 

  

KRONOS.jpg

 

 

weblogo.png

  

  

uj_SAP_logo.jpg

 

SymbolTechLogoNEW_240x240.png

 

llp_logo_standardcolour_clear_background.png

 

      UNIT4_logo_VT-SOFT.png

 

ifs_logo_180.png

 

TRL_logo_cegnevvel2.png

 

A startup siker (egyik) kulcsa

2016.01.12. 08:55

Aki olvassa a blogot az tudja, hogy 2015 év elején elkezdtem dolgozni egy agro-IT startupnál, mint gazdasági vezető. Vállalatunk a Gremon Systems Zrt. a mezőgazdaság egy speciális területének az üvegházi kertészeteknek értékesít informatikai döntéstámogató rendszereket (hardver és szoftver együtt). Két kiemelkedő területet említenék meg, hogy mégis el lehessen képzelni a tevékenységünket:

  • növényházi döntéstámogató rendszerünk ipari körülmények között teszi lehetővé a munkaerő monitorozást
  • növény súlymérési rendszerünk egyedi módszertanon alapulva elemzi a növények vízfelvételét, össztömegét

fotolia_63159912_l.jpg

Az én feladatom a vállalat operációjának kialakítása, működtetése elsősorban pénzügyi szempontból, de az elmúlt közel egy évben rengeteg jogi, HR, számviteli, szerveztfejlesztési probléma megoldásában játszottam szerepet. Több szempontból is nagyon sok eredményt értünk el, de még sok teendő vár ránk.

De nézzük először, hogy mitől is startup egy startup?

"Felmerül egy jó ötlet, amiben olyan piaci potenciál van, hogy gyorsan kell vele robbantani, mert ha hagyományos módon, lassabb léptekkel kerül piacra az ötlet, legyen az egy termék vagy szolgáltatás, akkor félő, hogy a nagyobb, tőkeerős cégek gyorsabban tudnak működő terméket fejleszteni és megelőznének bennünket a piacon egy hasonló termék megjelentetésével. A kulcsszavak a következők: magas növekedési potenciál, nemzetközi létjogosultság, innovatív, gyors reakcióra képes vállalkozás. Éppen ezért a jó ötlet mellé ún. kockázati tőkebefektetőt keresnek a vállalkozók (ők azok a bizonyos entrepreneur-ök), hogy gyorsan tudják piacra dobni ötletüket és robbantani tudjanak. Ha sikeres a termék, akkor egy idő után megtérül a befektetett tőke, de a kezdeti szakaszban szinte bizonyos, hogy veszteséget termel csak, hiszen gyorsan fel kell venni sok embert, marketingre is költeni kell és sok-sok egyéb járulékos költség is felmerül. A kockázat legtöbbször a befektetőé, nem pedig az ötlet tulajdonosáé, de siker esetén a befektető nagyobb mértékben is részesül az anyagi javakból."

A fent idézett részlet egy korábbi publikációmból való: PiacesProfit. Ma sem mondanám másképpen, pedig amikor 2014 nyarán írtam a fenti cikket még csak kívülről szemléltem a startup-okat, ma pedig már ebben a közegben dolgozom - aminek nagyon örülök, mert nagyon inspiratív és kreatív környezet.

Tehát adott egy jó ötlet, egy szolgáltatás vagy egy termék, amiről többen is úgy gondolják, hogy sikerre lehet vinni. Úgy gondolja erről a vállalkozó-alapító (entrepreneur, founder) és úgy gondolja a befektető is (venture capitalist). Van mellé egy jó adag lelkesedés és ha lesz mellé pénz is, akkor garantált a siker, gondolhatjuk. Ez sajnos még kevés a sikerhez, van még legalább kettő nagyon fontos dolog, amit el szoktak felejteni. Az első az, hogy a piac is validálja a terméket, szolgáltatást. Gyakran elfelejtjük, hogy attól, hogy kitaláltunk egy jó dolgot, meggyőztünk róla egy befektetőt, hogy pénzt adjon, meg kell győzni a piacot is arról, hogy érdemes megvenni a termékünket, szolgáltatásunkat. Befektetéskor mindig készül egy üzleti terv valamilyen üzleti modell, piaci eladási terv alapján. Fontos, hogy ez az üzleti terv a lehető legjobb előrejelzésen (ún. forecaston) alapuljon. A legjobb előrejelzéshez piackutatás, piaci információk, demo kihelyezések, ügyfél visszajelzések, eladások szükségesek.

Mielőtt elárulnám, hogy szerintem mi a siker utolsó - ámbár szerintem legfontosabb tényezője, még a pénzről beszéljünk egy kicsit. Nem mindegy ugyanis, hogy a startup milyen pénzt kap. Okos pénzt vagy buta pénzt, hiszen ez nagyban befolyásolja majd a működésüket. Hogy mi az az okos pénz és mi a buta pénz? Amikor egy befektető ún. okos pénzt (smart money) ad akkor nem csak tőkét ad a cégbe, de teljes tudását, kapcsolatrendszerét is odaadja, megnyitja az ajtókat a vállalkozásnak, töri neki az utat, segíti a sales tevékenységét azáltal, hogy az értékesítési csatornáit rendelkezésre bocsátja, stb. A buta pénz esetén egyszerűen ad pénzt és háttérbe vonul. A fenti két példa a két végpont, a kettő között azért van átmenet. Magyarországon nyilván minden tőkebefektető máshogy működik, de a legtöbben segítik a befektetéseiket, amennyire csak lehet.

fotolia_64110689_l.jpg

A siker utolsó összetevője, és szerintem ez a legfontosabb összetevő, enélkül sajnos szinte biztos, hogy elmarad a siker, az pedig a megfelelő csapat. Szándékosan nem jó csapatot, vagy kitűnő csapatot írok, mert rengeteg jó csapat van, de egy jó focicsapattal nem lehet kosárlabda meccset nyerni. A megfelelő csapat olyan csapat, amelyben mindenki a helyén van, mindenki tudja mi a feladata, a tagok tudják, hogy milyen meccset játszanak, tudják, hogy milyen célokért kűzdenek, a tagok ismerik saját és csapattársaik képességét. A csapattagok kitartóak, céltudatosak, elszántak, motiváltak és képzettek a maguk területén. Lehet, hogy egy alapító tag ott volt a kezdet kezdetén, de ha nincs gazdasági végzettsége és tapasztalata, akkor ne ő legyen a gazdasági vezetője a cégnek, ha nincs nemzetközi értékesítési tapasztalata, akkor nem szabad neki vezetni a teljes értékesítési tevékenységet.

Ha van már valamilyen csapat, akkor is biztos, hogy átalakításokra lesz szükség, mert amit egy csapat megtudott csinálni kicsiben, nem biztos, hogy meg tudja csinálni nagyban. Ha új csapatot kell felépíteni, akkor szintén adódhatnak gondok, hiszen a magyar munkavállalók nagyobb része a 90-es évek után alakult kis- és középvállalatknál szocializálódtak, hogy miről is szól a munka, mi egy munkavállaló feladata, és sajnos rengeteg rossz tulajdonságot, rossz motivációt vettek fel az emberek. Érdemes munkavállalói szinten megnézni egy amerikai vagy egy japán vállalati modellt. Nem feladatom, hogy a problémát kielemezzem (itt és most), de a problémára rámutatok, lojális, megbízható, rátermett, szakértő munkavállalót nagyon nehéz ma találni Magyarországon.

Tehát a siker összetevői szerintem:

  • jó ötlet
  • létrejött termék vagy szolgáltatás
  • lelkes vállalkozó
  • megbízható befektető
  • okos-pénz
  • piaci validáció
  • megfelelő csapat

És ne felejtsük el, hogy egy startupnak sok segítségre lesz szüksége az élete során, így a külső tanácsadókat se hagyjuk ki a sorból. Szükség lesz könyvelési, adótanácsadási, jogi, szervezetfejlesztési tanácsadókra, akik segítik az alapítók munkáját.

Szólj hozzá!

Címkék: tanácsadás startup magamról rendszer vállalat

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr888259768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.