Vállalatirányításról közvetlenül - érthetően
Facebook
Linked In
Rss

Giller Tamás

screenshot_2020-04-10_at_11_57_30.png

Giller Tamás

Több, mint 15 éves szakmai tapasztalat informatikai szolgáltatások területén: ERP, CRM, egyéb vállalati szoftverek bevezetése, tanácsadása, üzemeltetése.

Pénzügyi, üzleti és informatikai tudás!

Projektmenedzsment tapasztalat, NAV, ITIL szakvizsga!

Közel 10 év vezetői tapasztalat (COO, CFO, IT/IS).

A Piac & Profit valamint a Computerworld szakértő partnere.

ERP - múlt, jelen, jövő

csak-könyv_2.png

ERP - past, present, future

angol_könyv_reklám.png

A könyvemről

Kulcsár Tibor (Kulcs-Soft alapítója):

"Gratulálok a könyvedhez Tamás, nagyon jó volt! Még nem olvastam olyan könyvet az ERP-ről, amely ennyire szakszerű és olvasható lenne egyben. Annyira tetszik, hogy szeretném tananyaggá tenni a Kulcs-Soft-ban. Szeretnék 20 példányt rendelni belőle a kollégáim részére."

Hetyei József (Certified Management Consultant):

"A könyv stílusa kellemes, olvasmányos, jól érthető. A könyvben összefoglalt tapasztalatok hasznosak lehetnek mind az ERP rendszereket bevezető kkv-k, mind a számukra ilyen rendszereket szállító, azokat (bevezetés során és az után) támogató vállalatok számára."

Hoffer István (abas Magyarország ügyvezetője):

"A könyv második része, amely az ERP kiválasztásról és a bevezetéshez kapcsolódó projektről ad információkat, abszolút hiánypótló a magyar piacon. Én nagyon vártam már egy ilyen kiadványra."

Juhász Zsolt (rEVOLUTION Software Kft. ügyvezetője):

„Érdekes, olvasmányos, sok helyen visszaköszönnek az általam is hangoztatott gondolatok. A könyv végén nekem egy picit sok lett a kiegészítő téma, ez egy picit elviszi a fő téma súlyát. De örülök, hogy a könyv az ERP kérdés teljes szélességét felvállalja.”

Támogathatsz

Ha szeretnéd támogatni az ERPBLOG működését, akkor most megteheted.

Köszönöm, hogy támogattál!

Facebook

www.erpblog.hu

A nevem Giller Tamás. 2003 óta foglalkozom Informatikai Szolgáltatásokkal (ERP és CRM rendszerekkel). 2003 év elején közgazdászként diplomáztam a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán majd a Summit Autó Magyarország ZRt.-nél - a Summit Solutions nevű üzletágnál - kezdtem dolgozni, saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerekkel. Két év után 2004 év végétől kezdve közel 1 évet töltöttem Ausztráliában, ahol pénzügy menedzsmentet hallgattam. 2005-től projektvezető lettem a Summit Autó Magyarországnál. 2006-tól a Karádi Rendszerháznál dolgoztam Microsoft vállalati termékekkel (Navision, CRM). 2008 és 2015 között a DLM Solutions Kft. üzletágvezetője voltam. 2015 és 2020 között pedig egy mezőgazdasági informatikával foglalkozó startup (Gremon Systems Zrt.) pénzügyi igazgatója voltam. 2020 márciusától a Neo Property Services Zrt. pénzügyi feladataival foglalkozom. Szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalataimat, amelyeket az informatika ezen speciális világában töltöttem, az elmúlt több mint 15 év során. Remélem a témák érdekesek lesznek és egy jó kis szakmai műhely alakul ki!

ITIL

 

Microsoft Business Solutions Specialist

specialist.png

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, vagy van egy jó ajánlatod számomra, akkor ne habozz, írj nekem!

tamas.giller@gmail.com

Search Clear

Friss topikok

Kiemelt partnerek

PP.jpg

Computerworld.gif

Partnerek

Bridge.pngdlm_1.pngk2d.png

xapt.pngkaradi_1.pngdyntell.png

kulcs.png 

ggx.png

abas.png  

2_2.png

 

  

KRONOS.jpg

 

 

weblogo.png

  

  

uj_SAP_logo.jpg

 

SymbolTechLogoNEW_240x240.png

 

llp_logo_standardcolour_clear_background.png

 

      UNIT4_logo_VT-SOFT.png

 

ifs_logo_180.png

 

TRL_logo_cegnevvel2.png

 

DAO - Decentralized Autonomous Organization

2016.06.20. 06:00

Tartsunk egy kis szünetet az Üzleti tervünk felépítésében és beszéljünk most egy kicsit más és egy nagyon új témáról. DAO! Mond ez valakinek bármit is? Nekem sem mondott, amíg Bálint Viktor barátom a BNL Growth Partnerstől fel nem hívta rá a figyelmemet. Az elmúlt egy évben sokat foglalkoztam szervezet és folyamatok építésével és a legtöbb üzleti probléma mindig visszavezethető olyan problémákra, amelyek alapvetően nem az üzlettel, hanem a szervezettel, a folyamatokkal, a csapattal kapcsolatosak. Egyik korábbi cikkem konklúziója is ez volt. Lehet, hogy ez az új irányelv erre ad megoldást majd?

Mi is az a DAO? A DAO rövidítés a Decentralized Autonomous Organization szavakból áll és talán "nem központosított, önműködő vállalati szervezet" néven lehetne visszaadni magyarul a jelentését. Tehát valamiféle vezető nélküli, önműködő szervezet. Természetesen ez még csak egy elmélet, a gyakorlatban - tudomásom szerint - még nem próbálta ki senki.

De mi az elmélet? Az elmélet az, hogy bárhol bárkit alkalmazni lehet a világon valamilyen szerződés keretében. Ezek a szerződések nem egyszerű alvállalkozó, megbízási vagy munkaszerződések, hanem ún. okos-szerződések. Hogy pontosan miben más egy ilyen okos-szerződés, arra nem találtam pontos infót, de nyilván rugalmasabb, testre-szabottabb és jobban kitalált szerződés, mint a mai túl-jogászkodott szerződések többsége. Valamint a fizetés is virtuális pénzben történik, ez fontos. Aki egy ilyen új szervezetbe az elsők között csatlakozik, az kap valamilyen DAO tokent, amiről mindjárt még szó lesz.

A vállalat megkezdi a működését és nem csak okos-szerződéseket köt a dolgozókkal, alvállalkozókkal, magánszemélyekkel, de ezek közül mindig azokat a személyeket, vállalatokat részesíti előnyben a munkavégzés során, amelyek számára a legelőnyösebbek a saját termék létrehozásában. Ez mondjuk nincs máshogy egy hagyományos vállalatnál sem. Talán itt annyi a különbség, hogy nem akar egy alvállalkozóval leszerződni, hanem minden egyes munkánál a legokosabb árajánlatot fogadja el. Így például kiesik a rendszerből a bármilyen szintű korrupció!

A vállalat értékesíti a termékeit és szolgáltatásait, amiért ő maga is virtuális pénzt kap. Ez beáramlik a központba (a központra sokszor mint DAO-ra hivatkoznak a különböző írások) és itt a központ eldönti, hogy a virtuális pénzt megtartja magának a további építkezés céljából vagy a DAO TOKEN tulajdonosoknak szétosztja. Na ez sincs nagyon másképpen egy normál üzlet esetén sem, hiszen a részvényesek megkapják az osztalékot év végén vagy dönthetnek arról, hogy nem veszik ki a pénzt, hanem a nyereségből tovább építik a vállalatot. Az sem teljesen világos, hogy egy ilyen "nem központosított" rendszerben mégis ki a "központ", aki dönt arról, hogy a pénzt szétosztja a tokennel rendelkezők között vagy megtartja és tovább építi az üzletet.

Azt is mondja az elmélet, hogy nincs központi vezetés, mert mindenről az DAO TOKEN-nel rendelkezők döntenek. Akiknek a száma egyébként bővülhet annak függvényében, hogy kinek adnak a DAO TOKEN-nel rendelkezők a szerződéseik alapján újabb TOKEN-eket. Ez nem egy részvénytársaság :)? Nekem nagyon úgy tűnik.

mother.png

Elsőre nekem nagyon úgy tűnik, hogy valaki a részvénytársaság működését próbálja átvinni a mai internetes-okos üzleti működésbe egy egyszerűbb módon, amiből kizárja a kézzel fogható pénzt és helyette a közös értékteremtésre és virtuális pénzmozgásokra teszi a hangsúlyt.

Valamint ha minden egyes tokennel rendelkező személy vagy vállalat beleszólhat a vállalat minden nemű működésébe már operatív szinten is, akkor az én véleményem szerint a vállalat működése ellehetetlenül. Pont ma olvastam egy cikket az LMP-ről (és nem akarok a blogra politikát behozni), de az LMP működése - állítólag - azért lehetetlenült el, mert túlságosan is demokratikus módon építették fel és nem kapott lehetősége a párt irányítására a párt vezetője. Minden döntését megvétózhatták szinte bármelyik szinten. A cikk ír egy nagyon érdekes példát, íme:

"Szükségünk lett volna olyan telefonra, amelyen látjuk az e-mailjeinket. A tagság szerint viszont az old school telefon jobban passzolt a párthoz. Ezért a titkárom diktálta be az e-mailjeimet telefonban... Agyrém azért."

Pont ezt gondolom én is, hogyha napi operatív ügyekben is egy board jellegű (tokennel rendelkező személyek) csapat dönt, akkor ellehetetlenül a működés.

Szóval ezzel a DAO-val kapcsolatban vannak kétségeim :). Nektek mi a véleményetek?

Szólj hozzá!

Címkék: hírek internet szolgáltatás vállalat green érdekek cloud

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr658811138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.