A projektmenedzser

A legelső cikkek között írtam arról, hogy szerintem milyen a jó tanácsadó. Akkor két pontot említettem, tudjon globálisan gondolkodni és képes legyen megfelelő kapcsolattartásra az ügyfelekkel.

Arról is írtam már, hogy a hazai ERP bevezetések egy jelentős része sikertelen, ennek több oka van, de egyik ok a jó projektmenedzsment hiánya, nincs bevezetés módszertan (BPR). Ha viszont van BPR, akkor biztos, hogy kell lennie egy projektmenedzsernek is, aki koordinálja a rendszer bevezetését. A mai cikkemben a projektmenedzserről lesz szó.

Fontos megkülönböztetni, hogy kétféle projektmenedzserről beszélünk általában. Az egyik a ERP rendszert szolgáltató (service provider) cég egyik alkalmazottja, akinek feladata, hogy az ő vezetésével a kívánt rendszer bevezetésre kerüljön. A másik a partnercég egyik alkalmazottja, akinek a feladata inkább kontroll jelleggű, feladata, hogy minden információt rendelkezésre bocsásson ahhoz, hogy a rendszert be lehessen vezetni.

A projektmenedzser természetesen bírja a tanácsadó ismérveit, de sokkal több feladata van. Neki kell koordinálni a teljes projekt csapatot, és ez bizony nehéz is lehet, mivel a projektmenedzser nem munkahelyi vezető, így olyan szakembereket, kollégákat is motiválnia kell, akiknek munkahelyi utasításokat (a szó szoros értelmében) nem adhat.

A projektmenedzser ismeri az információ forrásainak helyét, tudja kitől kell kérdezni, érti a feltett kérdéseket, hatékonyan tudja menedzselni a saját és a projekt csapat idejét.

A projektmenedzsernek nem kell a cég ügyvezetőjének, tulajdonosának lenni, sőt az a jó, ha a projektmenedzseri feladatokat a célra külön kiválasztott személy végzi. Rendelkezzen informatikai ismeretekkel, legyen projekt tapasztalata és általában gazdasági ismeretekre is szükség van, hiszen neki kell adott esetben a büdzsét is megtervezni, vinni.

A projektmenedzser gyorsan reagál, probléma, hiba esetén felméri a lehetőségeket, és adott esetben neki kell meghozni a döntést, de persze ha szükséges, akkor döntéshozót is be kell vonni a folyamatba.

Projektmenedzsment témakörben ajánlom még korábbi cikkeimet:

 

Ha pedig más tollából is olvasnátok a témában, akkor javaslom látogassatok el a Project Management Institute magyarországi oldalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr103087111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanacsLajos 2011.11.26. 09:06:49

A projektmenedzsmentről egy kicsit más szemszögből (lazán, őszintén, nem tudományosan) itt is olvasható sok minden:
derrickesharry.blog.hu/
süti beállítások módosítása