Mennyit ér a munkánk?

Többször elgondolkoztam, hogy mi az amiben egy informatikai szoftvereket fejlesztő cég és az ügyfél sohasem értenek egyet. A válasz egyértelmű: a PÉNZ. Vagyis, hogy egy szolgáltatás mennyit ér az ügyfélnek és mennyibe kerül a fejlesztő cégnek. A két vállalat által megadott összeg természetesen sosem fedi egymást. De ez már örökre így is fog maradni valószínűleg, mivel senki sem szeret fizetni, mindenki ingyen szeretne mindent.

 

De vajon hova vezet ez a hozzáállás? Ha Ön egy olyan céget vezet, amelynek teljesen új informatikai szemléletre van szüksége, akkor ne gondolja, hogy egy kezdeti befektetés után a fejlesztő cég mindent „bratyizásból” meg fog Önnek csinálni. Minden szolgáltatásnak ára van. Gondolom Ön sem adja a szolgáltatásait, termékeit ingyen egyetlen ügyfelének sem (még az ismerősöktől is elkéri az anyagárat). Akkor miért gondolja, hogy az Ön informatikai partnerei nem ugyanezt várják el Öntől?

 

Az én meglátásom szerint ez a probléma a kis vállalatoknál ott kezdődött, hogy kezdetben informatikusként egy „családi barátot” alkalmaztak, aki a főállása mellett hobbiból ellátta a tanácsadási, támogatási, beszerzési (itt az informatikai eszközök beszerzésére gondolok) feladatokat, amelyért kért valamilyen összeget (de ez az összeg közel sem volt annyi, mint amennyit az általa nyújtott szolgáltatás ért a piacon). Ehhez a jóléthez viszont könnyű hozzászokni, és amikor a kisvállalatból középvállalat lesz és teljes infrastruktúra váltásra van szükség, akkor az árak hirtelen rémisztővé válnak, de ez nem azért van, mert a szolgáltatás drága, hanem azért, mert az eddigi szolgáltatás árát nem valós összegért kapta meg a cég. Ilyenkor természetesen a vállalat továbbra is ragaszkodna ehhez a kialakult (rossz) módszerhez és szeretné, ha az új informatikai partner is néha-néha (gyakran) csak úgy szivességből elvégezne néhány olyan munkát, amely nem is szerződött feladata. Belátom, hogy bizonyos esetben ezt meg lehet tenni, de a fejlesztő cégeknek is szükséges „nevelni” az ügyfeleiket, hogy megfelelő üzleti kultúrát tudjanak kialakítani a piacon.

 

Másfelől a fejlesztő cégekenk is oda kell figyelniük, hogy azért vannak ésszerű határok. Én mindig a kompromisszum híve vagyok. Ha olyan fejlesztésről van szó, amely „elvárható” egy informatikai rendszertől, akkor akár a fejlesztő cég saját költségén is elvégezheti a fejlesztést, hiszen ettől sokkal jobb lesz a termék (eladhatóbb), és a termékfejlesztés igenis érdeke a fejlesztő cégnek is. De sajnos sok fejlesztő cég a termékfejlesztési költséget nem akarja kifizetni, hanem inkább kifizetteti az ügyfelekkel.

 

Az élet egy olyan játékautomata, amely csak pénzzel működik, ezért ingyen munka sohasem lesz, valaki mindig megfizeti az árat. Ha pedig szolgáltatásról van szó, akkor a mennyibe kerül és mennyit ér sosem fedi egymást, ezért bizonyos esetekben kérem kössenek KOMPROMISSZUMOT egymással!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr71342329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása