Ügyfél minősítés

Most egy olyan témához nyúlok, amelyet sokan nem szeretnek, mert attól félnek, hogy ezáltal ügyfeleket veszítenek el, de szerintem ez nem így van, és ezt be is szeretném bizonyítani. Amiről írni fogok az az „ügyfél-minősítési rendszer”.

 

Mi is az az ügyfél-minősítési rendszer? Az ügyfél-minősítési rendszer, egy olyan komplex oktatási, vizsgáztatási, számonkérési, és értékelési módszer, amellyel értékelni lehet egy adott rendszert használó felhasználók tudását.

 

Az „ügyfél-minősítési” rendszer alapja egy nagyon komoly szintű oktatás (erről már írtam a Központi oktatás vs Helyszíni oktatás című cikkemben), valamint az oktatást követő vizsgáztatási rendszer. Ha az oktatáson résztvevő személyek tudását sikerül egy feladatsorral lemérni, akkor ez megfelelő visszajelzés az oktató csapatnak, mert:

  • kiderül, hogy milyen mértékben képesek átadni a tudást az oktatáson résztvevő személyeknek,
  • az eredmények szórásából kiderül, hogy vannak-e olyan személyek, akik jóval az átlag alatt teljesítenek, és rájuk külön figyelmet kell majd fordítani,
  • valamint információkat kapnak, hogy milyen további oktatásokat kell tartani egységesen az oktatáson résztvevő személyeknek.

 

A feladatsor kitöltése nemcsak az oktatóknak fontos, hanem az oktatáson résztvevő személyeknek is, mert:

  • lemérhetik saját tudásukat az adott témából,
  • valamint megfelelő visszajelzést biztosítanak a munkahelyük felé is.

 

Ezen túlmenően miért fontos az ügyfél-minősítési rendszer? A legtöbb helyen lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy lemérjék tudásukat a rendszerrel kapcsolatban, de ezzel vége is a folyamatnak. Tételezzük fel, hogy minden ERP szolgáltató cég nyújt telefonos tanácsadást az ügyfeleinek (vagy akár e-mailen keresztüli formában, erről a támáról lásd a Tanácsadás hatékony formái című cikkemet), mi történik akkor, ha olyan felhasználó veszi igénybe ezt a szolgáltatást, aki nem ismeri kellően az adott rendszert. A következmény az, hogy a felhasználó értékes időt von el a szolgáltató cég telefonos supportjától, amely időt azokra az ügyfelekre fordíthatná, akiknek tényleg valós problémájuk van. Ugyanis hiába érzi úgy a felhasználó, hogy neki valós problémája van, mert például nem tud számlát készíteni, amennyiben soha nem vett részt semmilyen oktatáson, úgy ez nem probléma, hanem a tudás teljes hiánya. Ezért is jó egy minősítési rendszer, ugyanis minősítéshez lehet kötni, hogy melyik felhasználó milyen szintű szolgáltatást vehet igénybe a szolgáltató cégtől. Például akik nem tesznek le egy alapszintű vizsgát a rendszer használatából, azok nem vehetik igénybe a telefonos segítséget, mivel a tanácsadó és közte lehetetlen lenne a kommunikáció. Éppen ezért fontos a minősítési rendszer, mivel a minősítési rendszer csak a bizonyítéka annak, hogy a felhasználó részt vett oktatáson és rendelkezik bizonyos szintű oktatással, tehát alkalmas a kommunikációra a szolgáltatóval. Az oktatáson való részvétel pedig a felhasználónak is az érdeke, hiszen így tudja a napi munkáját elvégezni egy új rendszerben. És minősített felhasználók esetén nem fordulhat elő, hogy a telefonos segítségnyújtás foglalt mert éppen valakinek meg kell tanítani a pénztár modul használatát telefonon, míg valaki várakozik egy ADATBÁZISHIBA felirattal a képernyőjén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr291446888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása