ASP, SaaS, Cloud Computing

Akik nyomon követik az informatikai újdonságokat, számítástechnikai magazinokat olvasnak, legyen az papíros alapú vagy online magazin, biztosan találkoztak már a címben szereplő rövidítésekkel. Viszont nem biztos, hogy tudjátok mit is jelentenek ezek a kifejezések.

Hasonlóan egy korábbi cikkemhez (Mi is az az ERP?) fogalmi meghatározásokat fogok közölni.

 

Mi az az ASP?

Az ASP az Application Service Provider angol kifejezés rövidítése, azaz Alkalmazás szolgáltatást biztosító. Ami lényeges, hogy az ASP leggyakrabban a szolgáltatót magát jelenti, a név is ezt takarja, provider, azaz valamit nyújtó. Tehát ez nem egy szolgáltatás, nem egy termék. ASP-nek hívják azon vállalkozásokat, cégeket, akik az ügyfélnek az általa használt alkalmazást szolgáltatásként adják. A szolgáltatást igénybevevő pedig havidíjat fizet, nem pedig megvásárolja a terméket. Például a Google is egy ASP, hiszen rengeteg olyan szolgáltatást ad nekünk felhasználóknak, amit online veszünk igénybe, ahelyett, hogy szervereket vásárolnánk és arra telepítenénk szoftvereket. Ilyen például a gmail ingyenes webalapú levelezés is.

 

Mi az az Saas?

Az SaaS a Software as a Service angol kifejezés rövidítése, azaz Szoftver, mint egy szolgáltatás. Már a névből is kiderül, hogy ez igen hasonló az előző fogalomhoz. Aki ezt gondolja, annak igaza van. Itt már nem a szolgáltató vállalkozásról van szó, hanem magáról a szolgáltatásról. Azaz olyan szoftverről, amit úgy használunk, hogy ahhoz nem vásárolunk semmilyen hardver eszközt, nem veszünk szervert, nem bővítjük számítógépünk memóriáját. Bizonyára többen látták azt a reklámot, amikor a T Systems Kft. (vagy ki tudja, hogy éppen most hogyan hívják őket :)) kisvállalkozásoknak reklámozta ilyen típusú szolgáltatásait különböző TV csatornákon. Ezek elektronikus levelezési, szövegszerkesztési, táblázatkezelési szolgáltatások voltak. Azaz havidíj fejében az interneten keresztül használhatunk táblázatkezelőt, szövegszerkesztőt is, nem kell Office csomagokat vásárolni.

 

Mi az a Cloud Computing?

A Cloud Computing angol kifejezés magyar megfelelője a Számítási Felhő, bár én inkább Számítástechnikai Felhőnek nevezném. Ez a fogalom annyit jelent, hogy nem a saját számítógépünkön lévő állományokkal és szoftverekkel dolgozunk, hanem olyan szoftverrel, amit az interneten keresztül érünk el, és az állományok (adatok) is az internet valamelyik bugyrában találhatóak :). Nagyon leegyszerűsítve ez maga az internet. Ma már online módon is használhatunk ERP vagy CRM rendszereket, nem csak szövegszerkesztőket, táblázatkezelőket. Ennek legegyszerűbb módja, ha az ASP vállalkozás a rendszerét a saját szerverére telepíti, amit egy távoli asztal megoldás segítségével elérhetővé tesz az ügyfelek felé. Így az ügyfél nem vásárol hardvert (szervert), csak havidíjat fizet és bárhonnan elérheti a vállalatirányítási rendszerét.

 

Mi az a vékony kliens?

Még ebbe a témába vág a vékony kliens fogalom is. Pár évvel, 10 évvel ezelőtt még mindenki úgy bővítette számítógépét, hogy a legnagyobb merevlemez, legtöbb memória, legjobb hangkártya, legjobb alkatrészek legyenek benne. Ehhez képest mivel egyre több az online szolgáltatással igénybe vehető szoftver sokan visszavesznek számítógépük fejlesztéséből. Így alakultak ki a vékony kliensek. Most már lehet direkt online szolgáltatások igénybevételére vásárolni laptopokat, ezek az ún. netbookok. Ezek a gépek, kisebbek, kevesebb memóriával rendelkeznek, nincs bennük optikai meghajtó (CD/DVD olvasó-író), így jóval olcsóbbak, viszont szűkebb a szoftverek használhatósága.

 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom az elmondottakat, akkor azt mondanám, hogy:

Az ASP szolgáltatók SaaS szolgáltatásokat nyújtanak, amit a felhasználók Cloud Computing területen vesznek igénybe és ehhez vékony klienseket használnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr732448664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása