PayPass

Korábban már írtam cikket mobilfizetés témakörében, de itt egy újdonság a PayPass. Már talán hónapok óta lehet látni PayPass karórás reklámokat a tévében. De hogy valójában pontosan mi ez és hogyan is működik, azt kevesen tudják. Összefoglalom röviden.

A PayPass kártyákba be van építve egy mini antenna (a működés alapját a Nar Field Communication (NFC) alkalmazás képezi, amely a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) továbbfejlesztéseként jött létre), amely a kártyaolvasó terminál közvetlen közelében működésbe lép, és a pénzkifizetés lebonyolításához szükséges adatokat átadja. Azonban ilyen funkcióval felruházott kártyákkal csupán a terminál közvetlen közelében lehet érintés nélkül fizetni, így lényegében szinte kizárt a nem kívánt kifizetés.

PayPass kártya lehet hagyományos formátumú bankkártya is. Így ilyen típus használata esetén a terminálba történő behelyezéssel is lehet fizetni, valamint az ATM-ből való készpénzfelvétel is lehetővé válik.

PayPass funkciót kis összegek kifizetésére fejlesztették ki, így vannak bankok (mert minden ilyen szolgáltatás mögött van egy bank, aki kezeli a számlán lévő pénzt, még akkor is, ha nem közvetlenül a bankszámla terhelődik, hanem a telefonszámla), akik ehhez a szolgáltatáshoz keretet állítanak be (5.000. - 10.000. Ft / vásárlásonként).

Tehát a PayPass valójában egy szolgáltatás, amivel egyszerűen fizethetünk. De különböző eszközökben is használható:

  • Általában bankkártyákba beépítve használják
  • De van órába építhető verziója is (Magyarországon 2010. novemberétől)

PayPass előnyei:

  • Biztonságérzetet nyújt (a kártyát nem kell átadni senkinek a kezébe)
  • Általában rövidebb ideig tart a fizetés, mint hagyományos bankkártya esetén
  • Nem kell készpénzt használni

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr922767386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spotty 2012.01.26. 14:26:41

Én ezt a paypass kártyát nézegettem, ez van a bankomnál: minu.me/-paypass Ismeri valaki? Mik a vélemények?
süti beállítások módosítása