Informatikai kisokos 1.

A héten új cikksorozatot kezdek. A cikkek inkább közelebb fognak állni az informatikához, mint a vállalatirányítási rendszerekhez, de lesznek átfedések. A mai cikket egy kedves ismerősöm ihlette, aki hozzám fordult a következő problémával.

A ismerősöm könyvelő és egy magyar cég szoftverét használja, ami Fox Pro-ban íródott. Az ismerősöm nem szeretné kézzel az ügyfelei számláit könyvelni, helyette szeretné azokat importálni a könyvelő programba. Felvette a kapcsolatot a könyvelő szoftver gyártó céggel, akik arról tájékoztatták, hogy van létező beemelő interfész, ami egy .DBF kiterjesztésű fájl és 852-es kódlappal kell, hogy készüljön. Valamint rendelkezésre bocsátották a .DBF állomány szerkezetét, azaz melyik oszlop mit kell hogy tartalmazzon és milyen formátumban és a mintafájlt.

Ekkor fordult hozzám segítségért. Először arra gondoltam - naivan - hogy egyszerűen egy Excel táblába beolvassuk a kapott mintafájlt, átírjuk az adatokat, végül exportáljuk .DBF-be az eredményt. Tényleg naiv voltam, hiszen egy ilyen strukturált .DBF fájlt ugyan be lehet olvasni XLS-be, de nem egy Excel számára kompatibilis, olvasható, módosítható fájlt kapunk, csak különböző karakterek egyvelegét.

Tovább nyomoztunk. Egy könyvelő, aki nem tudja rábírni az ügyfeleit, hogy a sok különböző számlázó programból egy ilyen állományt elkészítsen, vagy elkészíttessen az mit tegyen? Mivel maga a .DBF alapját képező struktúrát igen jól lehet kezelni XLS-ben, hiszen egymás utáni oszlopokról van szó (pl. bizonylatszám, partner neve, számla dátum, teljesítés dátum, stb.), tehát könnyen beazonosítható mezőkről, és könnyen tölthető mezőkről, így ebből indultunk ki. Megkértük az ügyfeleket, hogy mostantól a mellékelt Excel táblázatot töltsék ki és azon küldjék el a kimenő számláikat könyvelésre.

De hogyan lesz ebből az Excel táblából .DBF? Letöltöttünk egy FOX PRO ODBC DRIVER-t, ami magától települt. Ezután megnyitottuk a Microsoft Acces adatbáziskezelőt, és egy üres adatbázisba belinkeltük a könyvelő szoftver szállítójától kapott mintafájlt. A linkeléshez szükség volt a FOX PRO ODBC DRIVER-re. Miután ez megtörtént szemünk előtt volt egy jól strukturált táblázat, ami úgy nézett ki, mint az ügyfelektől várt Excel táblázat. Másolás, beillesztéssel a mintafájlba betöltöttük az adatokat, majd mentéssel rámentettünk a mintafájlra. Tökéletesen működik a házilag barkácsolt interfész!

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr933353241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása