Integráltság

Mit is jelent az integráltság fogalma egy vállalatirányítási rendszer esetén? Akik az információ szolgáltatásban dolgoznak, esetleg kapcsolatban állnak ügyfélként az iparággal, már bizonyára sokszor találkoztak a vállalatirányítási rendszer vagy integrált vállalatirányítási rendszer fogalommal. A mai cikk arról szól, hogy mit is jelent vagy mit is értünk integráltság fogalma alatt.

Integráltság alatt az adatok, a funkciók és modulok integráltságát is értjük. A legalapvetőbb értelmezése az integráltságnak adat szinten értelmezhető. Azaz egy bizonyos helyen keletkezett adat nem hamisítható meg. Tehát a keletkezés helyétől távol is ugyanazt az értéket mutatja. Például egy főkönyvi tranzakció, amely számla szinten keletkezett, az a főkönyvi kimutatásokban is ugyanazt mutatja. Tehát kimondhatjuk, hogyha egy adat meghamisíthatatlan a rendszerben, akkor a rendszer integrált adat szinten.

Funkciók szintjén is összekapcsolódnak az ERP rendszerek. A funkcionális integráltság közös kezelő felületet valamint egymásba épített funkciókat jelent, az egyes lépések szorosan követik egymást. Például ha számlarögzítés közben merül fel valamilyen törzsadat hiánya (például partneré vagy valamilyen szolgáltatásé), akkor ehhez nem kell a folyamatot megszakítani, a folyamatba ágyazva elvégezhető a művelet. Tehát ha rendszerünkben a folyamatok is egymásba épülve követik és kiegészítik egymást, akkor a rendszer integrált funkció szinten is.

Ezek után már nem nehéz kitalálni, hogy mit is jelent a moduláris felépítés, moduláris integráltság egy rendszer esetén. A komplex rendszer részekből áll, ezeket az önmagukban is értelmezhető és használható részeket nevezzük moduloknak. A modulok ugyanúgy összekapcsolhatóak, mint a funkciók. Beszerzés, logisztika, értékesítés, gyártás, pénzügy, számvitel, hogy csak a legfontosabb ERP modulokat említsük. Tehát ha rendszerünk rendelkezik többféle modullal és oda az adatokat nem modulonként kell bevinni, akkor rendszerünk modulárisan is integrált.

Ezek alapján a szempontok alapján lehet megvizsgálni, hogy egy rendszer integrált-e vagy sem. És érdemes és kell is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr984339099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása