Az informatikai vezetők jövője?!?

Nemrég olvastam egy cikket, amelyben a szerző az informatikai vezetők (CIO = Chief Information Officer) jövőjével foglalkozott. A cikk szerzője a hazai és nemzetközi információs technológiai bummból indult ki, hogy a legtöbb felhasználó már képes ellátni olyan feladatokat, amelyeket korábban az IT osztály, az informatikus látott el, CD-k rendelése, tintapatron, toner csere, nyomtató beállítás, számítógép újratelepítés, stb. Így egyre kevesebb régimódi informatikusra, IT vezetőre van szükség a piacon. A hangsúly a technológia ismeretéről az üzlet ismeretére helyeződik át IT/IS fronton is. A mai cikkben megpróbálom elemezni ezt a témát saját tapasztalataim alapján.

Én is úgy gondolom, hogy a technológia az elmúlt években olyan fejlődésen ment keresztül és annyira részesévé vált az otthonainknak, annyit egyszerűsödött, annyira felhasználó barát lett, hogy vannak olyan informatikai tevékenységek, amelyeket már egy képzett felhasználó is képes ellátni anélkül, hogy képzett informatikus lenne. Az én tapasztalataim alapján ez viszont kimerül a nyomtatók beállításában, különböző alapprogramok telepítésében, tintapatronok, tonerek cseréjében, esetleg a számítógép újratelepítésében. Az én környezetemben vannak olyan vállalkozások, akik nem is foglalkoztatnak főállásban informatikust, rendszergazdát, mert a felhasználók képesek ellátni ezt a feladatot. Emellett azonban különböző olyan funkciókat, mint a szerverek felügyelete, üzemeltetése kiadják alvállalkozóknak, így lényeges költségcsökkentést tudnak elérni, hiszen ehhez már sokkal komolyabb informatikai tudás, képzettség szükséges. Egyébiránt az ilyen szakemberek iránt igen nagy a kereslet, legalábbis az állásportálok tanúsága szerint.

Az informatikai vezetők általában mindig nagyon erős informatikai háttérrel rendelkeznek, nagyon komoly üzemeltetői, rendszergazdai tudást birtokolnak, viszont nem vagy kevésbé értenek az üzlethez. Ez a trend megváltozni látszik. A vállalkozások inkább azon IT vezetőket keresik, akik tudják mi fán terem a business, az üzlet, nem csak az informatikai osztályon érzik jól magukat a szerverek között, hanem átlátják a vállalkozás üzleti folyamatait, és a folyamatokra megfelelő informatikai megoldásokat tudnak kidolgozni. Ez talán még erőteljesebben jelentkezik informatikai szolgáltatóknál (IS). Talán ez a trend mindig is létezett, hiszen az informatika maga az információ tudománya. Az informatikusoknak mindig is az információ kellett hogy a legfontosabb legyen, nem pedig a vas (hardver, gép, PC). Mégis sokak fejében az informatikus = valamiféle számítógépes valakivel, aki egész nap PC-ket szerel, de ez nem így van!

Mostanában több olyan informatikai szakemberrel találkoztam, aki éppen pénzügyi tanulmányokat folytat, miért? Mert mindenki érzi, hogy a piacon meg kell felelni azoknak az elvárásoknak, amiket a piac diktál. Ha be kell vezetni egy új vállalatirányítási rendszert és annak a projektnek az élére nem az IT vezetőt jelölik ki, akkor az nem jó. De miért nem jelölik ki őt? Mert nem ismeri a cég folyamatait, maximum az adat migrációban tud a bevezetési folyamat segítségére lenni és ez ma már kevés.

Összességében én magam is egyetértek a cikk elején említett írásban szereplő szakemberrel, aki a régimódi IT vezetők munkájában egy trendfordulót vél felfedezni. Azt gondolom, hogy a jövőben a CIO inkább egy IT és pénzügyi tudással rendelkező profi projektmenedzsert fog jelenti, mint a klasszikus értelemben vett rendszergazdát, rendszermérnököt.

És a cikk végén legyen itt egy görbe tükör nekünk, akik az informatikában dolgoznak, örök kedvenc:

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr694968654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása