Könyvajánló: START-UP NATION (Startra kész nemzet)

Régen jelentkeztem könyvaljánló rovattal, de most a kezembe került egy igen figyelemre méltó könyv. Mostanában sokat foglalkoztat a STAR-UP cégek világa, mi is ez az őrület a start-upok körül, egyáltalán mik ezek. A START-UP NATION (magyarul Startra kész nemzet) pedig egy a témában íródott nagyon jó könyv - még ugyan a felénél járok de már most nagyon tudom ajánlani.

startup2.jpgHogyan képes Izrael - ez az alig 7,1 millió lakosú ország, amely nem rendelkezik természeti kincsekkel, ellenségek veszik körül minden oldalról és folyamatosan hadiállapotban áll - több start-up céget elindítani, mint Japán, India, Dél-Korea, Kanada és Nagy-Britannia?

Más országokban az illemszabályokat és a precíz tervezést hangsúlyozzák, Izraelben azonban a hücpe, vagyis a merészség a legfontosabb.

"Négy ember beszélget a sarkon... egy amerikai, egy ororsz, egy kínai és egy izraeli... Egy riporter odamegy hozzájuk és azt kérdezi tőlük: Elnézést kérek... Mi a véleményük a húshiányról? Az amerikai visszakérdez: Mi az, hogy hiány? Az orosz visszakérdez: Mi az, hogy hús? A kínai visszakérdez: Mi az, hogy vélemény? Az izraeli visszakérdez: Mi az, hogy elnézést kérek?"

A könyv beszámol arról, hogy az izraelieket születésük pillanatától arra tanítják, hoy megkérdőjelezzék a magától értetődő dolgokat, kérdéseket tegyenek fel, megvitassanak mindent, újítsanak. Mindez azt is eredményezi, hogy bonyolultabb feladat öt izraelit vezetni, mint ötven amerikait, mivel az izraeliek folyamatosan megkérdőjelezik az ember tekintélyét - kezdve azzal, hogy: Miért vagy te az én főnököm, és miért nem én vagyok a tied?

Még néhány ajánlás a könyvhöz más tollából: "Kötelező olvasmány" - New York Post, "Ez egy olyan könyv, amit szerintem minden arab üzletembernek, tisztviselőnek és arab politikusnak el kellene olvasni, mivel magyarázatot ad arra, miért tátong olyan mély szakadék Izrael és az arab világ között." - Fareed Zakaria, CNN, "Egy lenyűgöző esettanulmány, ami alapos elemzésen alapul... a mű nem csupán Izrael sikerének gyökereit kutatja, hanem bemutatja azt is, mit tanulhat az izraeli példából a világ többi része." - USA Today, "Lenyűgöző... letisztult... a világgazdaság jelenlegi rémisztő állapotában e könyv a remény ablakát nyitja meg a rengeteg szenvedő ország előtt: Izrael képes volt növekedni, no, nem azért, mert nem voltak nehézségei, hanem éppen azok megléte miatt; ebből talán tanulhatnak más országok is." - Forbes.com

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr695604441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása