Priorizálás fontossága és a delegálás művészete

Egy korábbi írásomban már beszéltem a time management kapcsán a priorizálásról és a delegálásról, de most jobban is szeretnék a téma mélyére ásni. Egy másik korábbi cikkemben arról is írtam már, hogy milyen fontos a tervezés is akár a napi munka, illetve egy projekt kapcsán. A priorizálás és delegálás alapja a jó tervezés, hogy legyenek lefektetett feladatok, irányvonalak, célok, tervek. Tervezés nélkül képtelenség priorizálni és delegálni!

4.gif

A priorizálás sem valami ördöngős dolog, hanem egy készség, ami segít nekünk abban, hogy a valóban fontos dolgokra koncentráljunk és arra fordítsuk az időnket és energiánkat, ami valóban számít. Amikor valaki rosszul priorizál az csak akkor derül ki, hogyha nincs elég ideje a feladatai elvégzésére és kifut valamelyik feladata kapcsán a határidőből. Akinek tengernyi ideje van mindenre, az általában nem is tudja magáról, hogy jól priorizál vagy egyáltalán képes lenne-e jobban menedzselni a feladatait. Tehát a priorizálásnak akkor van kiemelt szerepe, amikor az előttünk álló feladatokra a határidők tekintetében nincs megfelelő időmennyiség és nem mindegy, hogy a feladatok milyen sorrendben készülnek el. A jó priorizálás következménye az, hogy rend lesz a káosz helyén. Senki nem úgy születik, hogy minden tevékenységét jól tudja priorizálni, hanem folyamatosan sajátítjuk el ezt a képességünket. A priorizálás egy eszköz is, hogy a céljainkat a leghatékonyabb módon érjük el, a feladatainkat a legmegfelelőbb módon végezzük el. Miért nehéz priorizálni?

  • Mert más fontos nekem.
  • Más fontos a főnökömnek.
  • Más fontos az ügyfeleimnek.
  • Más fontos a kollégáimnak.

A priorizálás során viszont az is előfordulhat, hogy valamit nem fogunk tudni megcsinálni így érdeksérelem következhet be a fenti felsorolás miatt. Amikor priorizálunk ne csak az egyik célcsoportnak akarjunk megfelelni. Én sokszor láttam olyat, hogy valaki csak a saját fontossági sorrendjének akart megfelelni, de így örökké olyan problémákba ütközött, hogy elégedetlen volt vele a főnöke és az ügyfelei is. Projektmenedzserként ők adják a teljesítményünkről a legfontosabb visszajelzéseket így természetesen rájuk kell a legfőbb módon koncentrálni, mikor prioritásokat állítunk fel a munkánkban.

5.gif

A prioritások felállítása nem egy egyszeri dolog, amit letudunk és hátradőlhetünk. Óránként jöhetnek be új feladatok az életünkbe, amelyek miatt teljesen újra kell gondolni a dolgokat. Így szerencsés helyzetben vannak azok, akik tudnak delegálni. De tévedés az az álláspont, hogy delegálni csak az tud, akinek vannak beosztottjai. Természetesen a delegálás egy vezetői feladat, de a napi munka során bizonyos értelemben mindenki vezető lehet, kiemelten igaz ez a projektmenedzserekre. Előfordul, hogy egy feladatot a főnöködnek adsz át, mert te nem tudod azt megoldani.

1_2.gif

Mégis vannak bizonyos dolgok, amiket nem szabad delegálni, átadni, kiadni a saját hatáskörödből:

  • bizalmas feladatok
  • kockázatos feladatok
  • saját hatáskörben megoldandó feladatok
  • olyan feladatok, amelyeket szakértelem hiányában csak saját feladatként lehet kezelni
  • stb.

Nem szabad viszont abba a csapdába esni, hogy a vezető azt gondolja ő tud mindent a legjobban és ezért neki is kell megoldania minden feladatot. Természetesen bátorság is kell ahhoz, hogy kiadjunk bizonyos feladatot a kezeink közül, de sokat tanulhatunk ezekből a döntésekből, hogyha elég bátrak leszünk.

2.gif

Képek forrása: Internet

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr766087133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása