Vállalatirányításról közvetlenül - érthetően
Facebook
Linked In
Rss

Giller Tamás

COM_6565+800.jpg

Forrás: Computerworld

Fotó: Rózsa Zsuzsanna

Giller Tamás

Több, mint 10 éves szakmai tapasztalat informatikai szolgáltatások területén: ERP, CRM, egyéb vállalati szoftverek bevezetése, tanácsadása, üzemeltetése.

Pénzügyi, üzleti és informatikai tudás!

Projektmenedzsment tapasztalat, NAV, ITIL szakvizsga!

Több mint 5 év vezetői tapasztalat (CFO, IT/IS).

A Piac & Profit valamint a Computerworld szakértő partnere.

ERP - múlt, jelen, jövő

csak-könyv_2.png

ERP - past, present, future

angol_könyv_reklám.png

A könyvemről

Kulcsár Tibor (Kulcs-Soft alapítója):

"Gratulálok a könyvedhez Tamás, nagyon jó volt! Még nem olvastam olyan könyvet az ERP-ről, amely ennyire szakszerű és olvasható lenne egyben. Annyira tetszik, hogy szeretném tananyaggá tenni a Kulcs-Soft-ban. Szeretnék 20 példányt rendelni belőle a kollégáim részére."

Hetyei József (Certified Management Consultant):

"A könyv stílusa kellemes, olvasmányos, jól érthető. A könyvben összefoglalt tapasztalatok hasznosak lehetnek mind az ERP rendszereket bevezető kkv-k, mind a számukra ilyen rendszereket szállító, azokat (bevezetés során és az után) támogató vállalatok számára."

Hoffer István (abas Magyarország ügyvezetője):

"A könyv második része, amely az ERP kiválasztásról és a bevezetéshez kapcsolódó projektről ad információkat, abszolút hiánypótló a magyar piacon. Én nagyon vártam már egy ilyen kiadványra."

Juhász Zsolt (rEVOLUTION Software Kft. ügyvezetője):

„Érdekes, olvasmányos, sok helyen visszaköszönnek az általam is hangoztatott gondolatok. A könyv végén nekem egy picit sok lett a kiegészítő téma, ez egy picit elviszi a fő téma súlyát. De örülök, hogy a könyv az ERP kérdés teljes szélességét felvállalja.”

Támogathatsz

Ha szeretnéd támogatni az ERPBLOG működését, akkor most megteheted.

Köszönöm, hogy támogattál!

Facebook

www.erpblog.hu

A nevem Giller Tamás. 2003 óta foglalkozom Informatikai Szolgáltatásokkal (ERP és CRM rendszerekkel). 2003 év elején közgazdászként diplomáztam a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán majd a Summit Autó Magyarország ZRt.-nél - a Summit Solutions nevű üzletágnál - kezdtem dolgozni, saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerekkel. Két év után 2004 év végétől kezdve közel 1 évet töltöttem Ausztráliában, ahol pénzügy menedzsmentet hallgattam. 2005-től projektvezető lettem a Summit Autó Magyarországnál. 2006-tól a Karádi Rendszerháznál dolgoztam Microsoft vállalati termékekkel (Navision, CRM). 2008 és 2015 között a DLM Solutions Kft. üzletágvezetője voltam. Azóta pedig egy mezőgazdasági informatikával foglalkozó startup (Gremon Systems Zrt.) pénzügyi igazgatója vagyok. Szeretném megosztani veletek azokat a tapasztalataimat, amelyeket az informatika ezen speciális világában töltöttem, az elmúlt több mint 10 év során. Remélem a témák érdekesek lesznek és egy jó kis szakmai műhely alakul ki!

ITIL

 

Microsoft Business Solutions Specialist

specialist.png

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, vagy van egy jó ajánlatod számomra, akkor ne habozz, írj nekem!

tamas.giller@gmail.com

Search Clear

Friss topikok

Kiemelt partnerek

PP.jpg

Computerworld.gif

Partnerek

Bridge.pngdlm_1.pngk2d.png

xapt.pngkaradi_1.pngdyntell.png

kulcs.png 

ggx.png

abas.png  

2_2.png

 

  

KRONOS.jpg

 

 

weblogo.png

  

  

uj_SAP_logo.jpg

 

SymbolTechLogoNEW_240x240.png

 

llp_logo_standardcolour_clear_background.png

 

      UNIT4_logo_VT-SOFT.png

 

ifs_logo_180.png

 

TRL_logo_cegnevvel2.png

 

Öntanuló - intelligens ERP rendszerek korszaka

2014.10.01. 22:36

Az elmúlt közel 15 év során, mióta üzleti informatikával foglalkozom rengeteget fejlődött ez az iparág, de az ERP rendszerek - mivel robusztus rendszerekről van szó - sokkal lassabban követték le ezeket az innovatív megoldásokat. Mostanában sokat foglalkoztat a vállalatirányítási rendszerek jövője, a könyvemben is szántam ennek a témának néhány fejezetet. De ha a rendszerek jövőjéről beszélünk, akkor legtöbbször olyanokra gondolunk, mint felhő megoldások vagy a mobiltechnológia, néha talán a gamification is terítékre kerül már - ami jó irány, de szerintem ezek még mindig nem az igazi fejlődési irányt mutatják.

A fent említett irányokat elsősorban még mindig a gyártók nyomják. Jó ötletek voltak, jó ötlet volt egyszerűbben elérhetővé tenni egy vállalatirányítási rendszert, üzleti alkalmazást a felhőben, de vajon elég biztonságos-e, elkezdték sokan használni? Jó ötlet minden okos eszközön elérhetővé tenni egy ERP rendszer különböző moduljait, de valóban egy okostelefon képernyőn fogjuk irányítani a rendszereinket? Mégis mit akarnak a felhasználók? Egyszerűséget, egyszerűsítést! Simplicity!

delivering-intelligent-solutions.jpg

A felhasználók nem akarnak a rendszerek rabjai lenni. Az alapfolyamatok (számlázás, pénztár, raktári bevételezés, partner rögzítés, stb.) már elég egyszerűek a legtöbb ERP rendszerben, de vannak olyan átfogó jellegű munkafázisok, amelyek még mindig jelentős időigénnyel végezhetőek csak el, főleg azért mert jelentős adatbevitelt tesznek szükségessé. Hogy példát is mondjak, mondjuk egy szervizelést végző vállalkozásnál a munkalap nyitása, normázása (alkatrészek és műveletek felpakolása) és lezárása (biztosítós, garanciális, fizetős) igen komoly időmennyiséget emészt fel. De ilyen például egy létesítmény-gazdálkodással foglalkozó cégnél a szerződések kezelése és az azokkal kapcsolatos adminisztráció. Ezeknél a bonyolult folyamatoknál is szükség van az egyszerűsítésre, de ezeket elég nehéz paraméterezni előre, ezért is fontos, hogy a rendszereink elsajátítsanak bizonyos munkafázisokat, rögzítsék a tapasztalatokat és az alapján következtetéseket vonjanak le. Mondok is egy nagyon egyszerű példát. Ha minden nap a raktárosunk 12-kor alkatrészt rendel X napig folyamatosan, akkor az X+1. napon ha 12:05-kor még nem rendelt alkatrészt, akkor küldhetne figyelmeztetést, hogy lehet elfelejtettél rendelni. Ez egy nagyon egyszerű példa természetesen.

Vegyünk egy másik példát egy picit távol az ERP rendszerek világától. Hűtőszekrény, amely jelzi, hogy kifogyott a tej és adott esetben gombnyomásra rendel is például a Tesco webshopjából. De ezt is lehetne még okosítani, mi lenne ha a hűtőszekrény rendszere megnézné a rendelés előtt, hogy hol a legolcsóbb a tej és onnan rendelne. Vagy még tovább mehetünk, a rendeléseink alapján megtanulná a preferenciáinkat, hogy melyik boltból mit szeretünk rendelni (függetlenül az ártól) és fogyás esetén a megfelelő termékhez a megfelelő szállítót állítaná be, de nem azért, mert mi előre beállítottuk, hanem azért, mert a vásárlói szokásaink alapján módosította a beállításokat.

AI.jpg

Ezt máris átemelhetjük a vállalatirányítási rendszerek világába és kész is a SMART ERP vagy OKOS ERP fogalom. A rendszer nem az alapértelmezett szállítótól rendel, hanem attól, akitől rendelni SZOKTUNK, tapasztalja, megtanulja a szokásainkat, majd módosítja a beállításokat (esetleg egy rákérdezés után). Persze ezek a megoldások nem valódi mesterséges intelligenciát tükröznek, pusztán utánozzák, imitálják azt.

A jövő SMART ERP rendszerei - véleményem szerint:

  • öntanulók lesznek: megfigyelik a felhasználók rendszerhasználatát és a szokások alapján beállításokat módosítanak, javítják a felhasználói élményt, mezőket tűntetnek el a képernyőről, stb.
  • intelligensek lesznek: analizálnak, elemeznek, következtetéseket vonnak le.

Azt gondolom ez az igazi ERP jövő, ami vár ránk.

ICSG201209023-02_300dpi.jpg

A képek mind-mind a netről vannak!

Szólj hozzá!

Címkék: mobil design informatika erp cloud vállalatirányítás

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr116717855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.