Az ERP rendszerek jövője

Sokszor felteszem magamnak a kérdést, hogy hova fog fejlődni az ERP piac. Mi a következő lépés? Látjuk-e előre egyáltalán, hogy mi fog történni vagy külső tényezők hatására akár teljesen átváltozhat a piac és a trendek? A mai cikkben ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbálok választ találni.

Az elmúlt tíz évben egyértelműen hatalmas változásokon ment keresztül az ERP piac és természetesen az ERP rendszerek is. Míg hagyományosan azon rendszereket nevezzük ERP rendszereknek, amelyek alapvetően pénzügyi, logisztikai, kereskedelmi és raktározási funkciókat látnak el, addig a mai trendeknek megfelelően az ERP rendszer fogalom kibővült. Ma már nem beszélhetünk ERP rendszerről, amelyben ne lenne CRM (ügyfélkezelési, ügyfélkövetési) funkció, különböző webes és nem webes interfészek és olyan folyamatok, amelyek az értékesítést támogatják. Az ERP rendszerek új generációit gyakran emlegetik a szakemberek ERP II. néven is. Míg egy hagyományos ERP rendszer inkább kiszolgált minket és a kezünk alá dolgozott, addig az ERP II. a döntéseink meghozatalában is segít és ennél fogva sokkal inkább integrált és szélesebb spektrumú.

jövő_1.jpeg

USS Enterprise NCC-1701, az eredeti Star Trek sorozat űrhajója

Vizsgáljunk meg néhány trendet a moduláris felépítés területén. Milyen új modulok épülnek be folyamatosan az ERP rendszerekbe?

e-Commerce: Vagy mondhatnánk úgy is, hogy e-Kereskedelem, amiben az „e” az elektronikus, interneten keresztüli kereskedelmet hivatott jelezni. A mai modern ERP (vagy ERP II.) rendszereket rengeteg online interfész szövi át, ami megkönnyíti a kereskedelmi folyamatokat. Az ERP rendszer készletkezelése óriásit fejlődött mióta az alkatrész beszállítókkal kiépíthető közvetlen kapcsolat. Lenyomunk egy billentyűt vagy gombot  és máris megrendeltük pontosan azt az alkatrészt attól a beszállítónktól, amire a vevőnknek szüksége van. Ezután néhány kattintás és már be is olvastuk az elektronikus szállítólevelet és készletre is került az alkatrész, még néhány kattintás és az ügyfelet is kiszolgáltuk. Ilyen és ehhez hasonló interfészek jelentős időmegtakarítást eredményeznek a mindennapi adminisztrációban, kevesebb rendszert használunk, és ez abszolút az ERP jövőképbe illik, hiszen az ERP célja az egységes, integrált működés. Az e-Commerce területhez tartoznak a különböző alkatrész interfészek (beszerzés oldal) az értékesítést támogató webes kapcsolatok (webshop, alkatrész nagykereskedelmi modul) és a különböző webes szolgáltatások is, amelyekkel a logisztikai folyamatainkat javíthatjuk.

m-Commerce: Erről ebben a kontextusban biztosan kevesebben hallottak, de mindjárt világosabb lesz a kép. Az „m” a mobilitást hivatott kifejezni, így az m-Commerce azt az irányt és modulokat képviseli, amely bevonja a mobil eszközöket (mobiltelefon, okostelefon, tábla gépek) és mobil kommunikációt (ICT vagy IKT) az ERP rendszerek működésébe. Az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő iparága ismét a mobil piac lett, azt hittük már senki nem fog újat alkotni, erre egyre másra jelentek meg az újabbnál újabb okostelefonok, már tízezer Ft-os kategóriában is olyan készülékek kaphatóak, amelyeken kitűnően futnak különböző webes alkalmazások. Új operációs rendszerek (iOS, Android és újabban a WP7 és WP8) és új eszközök (iPhone, iPad, Andoridos táblagépek, stb.) jelentek meg a piacon, amelyek a mindennapi életünket teszik könnyebbé. Innen már csak egy lépés, hogy az ERP rendszerek bizonyos moduljai átköltözzenek ezekre az eszközökre. Az ügyfél iPhone-t használva rendeli meg tőlünk az alkatrészt, ami befut a raktárba és az egy táblagépről kerül továbbításra a beszállítóhoz. Ezek már nem elképzelhetetlen funkciók, sőt ilyen rendszerek már működnek.

c-Commerce: Már bevontuk az ERP rendszerekbe a webet (e-Commerce), bevontuk a mobilkommunikációt és a mobileszközöket (m-Commerce) a következő lépés, hogy bevonjuk a partnereinket is, ez a c-Commerce, ahol a „c” a collaborative szót (magyarul együttműködés) hivatott kifejezni. Együttműködést a beszállítókkal, vásárlókkal, ügyfelekkel, hatósággal, stb. Ez egy olyan következő lépcső, amikor már a termelést és gyártást elhagyva, túllépünk az értékesítésen is és bevonjuk partnereinket az üzletbe, hogy minél integráltabban tudjunk dolgozni. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Például egy olyan webes ügyfélkaput (Enterprise Portal), amin keresztül vásárlóink betekintést nyerhetnek a belső rendszerünk rájuk vonatkozó adataiba (folyószámla-egyeztetés, korábbi számlák megtekintése, korábbi vásárlások megtekintése, kívánságlista feltöltése, stb.). De ilyen a weboldalba épített chat és fórumokon keresztüli kommunikáció a partnerekkel, vagy a különböző közösségi média alkalmazások (facebook, twitter, linkedin, stb.) is.

Én úgy látom, hogy ez a három irány fogja meghatározni az ERP rendszerek következő öt évét, mégpedig úgy, hogy az m- és c-Commerce fog jobban erősödni. Természetesen nem csak a modulokban és funkciókban lesznek változások, de a folyamatokban is, hogy hogyan használjuk az ERP rendszereket. Egy irány a felhő szolgáltatások iránya (SaaS, ASP), egy másik a külső üzemeltetés (outsourcing) egy harmadik pedig a teljes integráció. Ezek közül nem tudjuk melyik lesz nyerő pár év múlva, de én az integrációban látom továbbra is a jövőt. De itt kopogtatnak az ajtónkon az open source (nyílt forráskódú) ERP rendszerek és a közösségi média különböző lehetőségei is.

Persze a változás nem egyik napról a másikra jön el. Ma még nem tudjuk, hogy hogyan fogják hívni a jövő ERP (ERP II.) rendszereit, csak azt tudjuk, hogy olyan célok vezetik az iparágat, amelyek folyamatos innovációra és integrációra késztetik a szereplőket. A célokat úgy lehetne legjobban összefoglalni, hogy:

gyors és hatékony információáramlás.

jöv_2.jpeg

USS Enterprise NCC-1701-D, a Star Trek "The Next Generation" tv sorozat űrhajója

A képek forrása: Internet, szerkesztésért köszönet: www.ggxstudio.com. És hogy miért Star Trek képekkel illusztráltam a mai cikket? Egyrészt az űrhajók jelképezik a jövőt, másrészt az ERP és ERP II. közötti fejlődést akartam illusztrálni azzal, hogy az ERP II.-t is NEXT GENERATION-ként szokták emlegetni.

UPDATE: elindult az ERP-BLOG facebook oldala, most már lehet lájkolni :).

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr74788207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása