Földön és égen

Korábban felajánlottam több ERP-vel foglalkozó hazai vállalkozásnak, hogy amennyiben az ERP közösségépítéshez szeretnének hozzájárulni, és hírt adni cégükről, tevékenységükről, eredményeikről, akkor forduljanak hozzám, és a blogon közzéteszem az írásokat.

A mai cikkben a felhő szolgáltatásokról lesz szó a Pannon Szoftver Kft. jóvoltából.

Földön és égen - Salga Péter

... avagy tök jó, hogy a csapból is folyhat a bor, de azért hadd lehessen már olykor elmenni az étterembe is

Mostanában vitatkoznak arról, hogy mi az ERP jövője. Van, aki azt mondja, hogy az on-premise (helyszínre telepített megoldás) ERP már haldoklik, és néhány éven belül mindenki a felhőben lesz, van aki kételkedik ebben, és azt mondja, hogy a hagyományos ERP megközelítés soha nem fog eltűnni.

Be kell valljam, annak ellenére, hogy az on-demand (felhő szolgáltatás szinonímája) irányban nagy befektetéseket tesz a cégünk (pl. 1clickbusiness) magam is az utóbbi csoportba tartozom, azaz nem hiszek abban, hogy a szerver-kliens architektúrában működő vállalatirányítás valaha is ki fog halni.

Nem a biztonsági megfontolások mondatják ezt velem, sőt állítom, hogy a kisebb cégeknek ideális a felhő-alapú szolgáltatás. A felhő segítségével olyan technológiához juthatnak egy igen alacsony, jól kalkulálható havi költéggel, ami normál esetben elérhetetlen lenne számukra.

Gondolj csak az elektronikus levelezésre: a gmail tényleg nagyon jó, sőt ha regisztrálunk a Google Apps-ra (és ez itt tényleg nem a reklám helye), akkor akár ingyen magkaphatunk hozzá egy nagyon komoly csoportmunkát támogató online megoldást. Persze itt-ott akadozik, de ez akkor is egy óriási lehetőség egy kis cégnek. Azonban van az a méret, ahol már olyan igények és elvárások fogalmazódnak meg (pl. biztonsági és funkcionális területen), amelyek szükségessé teszik egy saját levelezőszerver és csoportmunka-rendszer kialakítását.

Mi a Google Apps-et használtuk/használjuk, de nálunk is elérkezett az a szint, amikor úgy éreztük ez már nem elég. Íme néhány igény, amit kizárólag Google-el nem tudtunk volna megoldani:

  • Mi a leveleinket, dokumentumainkat szeretjük projektek alapján csoportosítani, sőt még a megíráskor a megfelelő projekthez szeretnénk csatolni.
  • Feladatokat és a hozzájuk tartozó eseményeket szeretnénk közösen kezelni, nem csak a naptrában megosztani a bejegyzéseket.

Bizonyára van olyan szolgáltatás-alapú szoftver, ami megoldást nyújt a fentiekre is, de a váltás nem olyan egyszerű, ezért mi egy hibrid rendszert alakítottunk ki.

Ugyanígy az ügyvitel esetén, egy kis cég le tudja fendi egy online számlázáó programmal a kezdeti igényeit, viszont ahogy növekszik, biztosan lesznek egyedi kívánságai, amit az online szoftver szállítója nem fog tudni kielégíteni (vagy ha igen, akkor az már nem is igazi on-demand). Ebben az esetben egy másik online szoftvert kell keresni, ami tudja a kívánt funkciót (de tartsd észben, hogy ez megint csak időleges megoldás lesz), vagy váltani egy helyben telepített rendszerre, ami testreszabható.

Az on-premise rendszerek nagy előnye tehát, hogy – bár itt sem triviálisan, de – az egyedi működést le lehet velük követni. Szerintem nem a cég működését kell a szoftverhez igazítani, hanem a szoftvert a működésünkhöz (a kérdés persze, hogy ki van kiért). Ellenkező esetben előfordulhat, hogy éppen azokat a speciális folyamataidat standardizálod, amik a versenyelőnyödet biztosították eddig. A Dyntell egy olyan megoldást alakított ki, amellyel gombnyomással hibrid kapcsolat teremthető a felhős megoldás és a testreszabást lehetővé tevő ERP megoldás között.

Az on-demand ügyviteli rendszerek nem az ERP ellenfelei, hanem az on-premise dobozos ügyviteli rendszereké. Ebben a küzdelemben persze nem kétséges a kimenetel. Ezek alapján azt javaslom Neked, hogy dobozos szoftverek hosszú életére ne köss nagy értékű fogadásokat, de ha növekszik a céged, akkor nézz körül az ERP piacon is.

foldon-es-egen.jpg

A cikket a Pannon Szoftver Kft. munkatársa készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr385330540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása